SARS-COV-2: Στο 0,66% το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητας στην Κίνα

Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 ένα κρουαζιερόπλοιο με όνομα Diamond Princess τέθηκε σε καραντίνα όταν έγινε γνωστό ότι επιβιβάστηκε επιβάτης που ήταν θετικός στον κορωνοϊό SARS-COV-2. Στη συνέχεια όλοι οι 3.711 επιβάτες στο πλοίο εξετάστηκαν τον επόμενο μήνα και βρέθηκαν 712 άτομα θετικά στον ιό (με PCR τεστ) ενώ 10 άτομα πέθαναν. Δηλαδή η θνησιμότητα ήταν περίπου 1 άτομο στα 70.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας ωστόσο έχει να κάνει με την ηλικία και τη γενικότερη υγεία ενός ανθρώπου όπως έδειξαν άλλες μελέτες από την Κίνα.

Μέχρι τώρα, ο κορωνοϊός SARS-COV-2 έχει σκοτώσει 39.014 ανθρώπους μεταξύ 803.313 επιβεβαιωμένων περιπτώσεις παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι το 4,8% όλων των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων από COVID-19 έχουν αποδειχθεί θανάσιμες. Στην Ιταλία το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 10% ενώ σε άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Γερμανία είναι πολύ χαμηλότερο. Η διαφορά των ποσοστών θνησιμότητα προς το παρόν είναι ανεξήγητοι, ωστόσο κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι το αληθινό ποσοστό μπορεί να είναι κοντά σε αυτό που έδειξε το Diamond Princess.

Το θέμα όμως δεν είναι μόνο το ποσοστό θνησιμότητας αλλά και το πόσοι αρρωσταίνουν σοβαρά έστω κι αν επιζούν. Διότι η σοβαρή ασθένεια μπορεί να βάζει σε κίνδυνο την υγεία αργότερα. Τυχόν πνευμονία ή επίδραση στην καρδιά μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες βλάβες.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet Infectious Diseases έδειξε ότι το 18,4% των ασθενών άνω των 80 ετών χρειάστηκε νοσηλεία στην Κίνα. Αυτό συγκρίνεται με το 4,3% για ηλικίες 40-49 ετών και περίπου 1% για άτομα 20-30 ετών.

Η ίδια μελέτη εκτιμά ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ήταν 1,38%, έστω κι αν τα “ωμά” στατιστικά στοιχεία δείχνουν 3,5%. Μάλιστα εάν ληφθούν υπόψη οι υπολογιζόμενες ανεπιβεβαίωτες περιπτώσεις, το ποσοστό μειώνεται στο 0,66%.

Ο θνησιμότητα ενδέχεται να επηρεάζεται έντονα από τη διαθεσιμότητα των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, είπαν οι συγγραφείς.

Υπάρχει εποχικότητα;

Ένα άλλο θέμα είναι αν το ποσοστό θνησιμότητα θα είναι χαμηλότερο το καλοκαίρι.

Πολλοί αναπνευστικοί ιοί έχουν εποχικότητα. Στις περιοχές που έχουν εποχές, υπάρχουν συχνά περισσότερες αναπνευστικές νόσοι το χειμώνα από ό, τι το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι συνθήκες χαμηλότερης θερμοκρασίας και χαμηλότερης υγρασίας συμβάλλουν στη διευκόλυνση της μετάδοσης ενός αναπνευστικού ιού.

Ο SARS-COV-2 δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται να λειτουργήσει σαν τυπικός αναπνευστικός ιός από την άποψη της εποχικότητας. Δεν γνωρίζουμε αν η νόσος COVID-19 θα είναι πολύ εξαρτημένη από το χειμώνα, όπως η γρίπη ή εάν θα βρει τρόπους αποτελεσματικής μετάδοσης καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Αν κοιτάξουμε το νότιο ημισφαίριο, σε μέρη της Νότιας Αμερικής και στην Αυστραλία, βλέπουμε σημαντικές εστίες COVID-19, παρόλο που αυτή είναι η καλοκαιρινή τους περίοδο. Επομένως, αναμένεται ότι ο ιός θα μεταδίδεται και το καλοκαίρι, όμως είναι άγνωστο ποια διαφορά μπορεί να υπάρχει με το χειμώνα.

Πηγή: Robert Verity et al, Estimates of the severity of coronavirus disease 2019: a model-based analysis, The Lancet Infectious Diseases (2020). DOI: 10.1016/S1473-3099(20)30243-7.

Δείτε επίσης