Πιο αργά μπαίνουν στην ενηλικίωση οι άνδρες σήμερα

Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ και η πτώση παρατηρείται στους νεότερους ενήλικες, ιδίως στους άνδρες. Η τάση μπορεί να έχει να κάνει με την ενασχόληση στο Διαδίκτυο και τις εφαρμογές γνωριμιών παρά με ηθική, ή τον φόβο εγκυμοσύνης. Επίσης μπορεί να σχετίζεται με τη πτώση της τεστοστερόνης που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια.

Περίπου 1 στους 3 άντρες ηλικίας 18 έως 24 ετών δεν ανέφεραν καμία σεξουαλική δραστηριότητα τον προηγούμενο χρόνο, σύμφωνα με νέα μελέτη. Μεταξύ των ετών 2000-2002 και 2016-2018, η σεξουαλική αδράνεια κατά προηγούμενο έτος αυξήθηκε από το 19% στο 31% μεταξύ των Αμερικανών ανδρών ηλικίας 18 έως 24 ετών, σύμφωνα με ερευνητές των οποίων επικεφαλής ήταν ο Δρ. Peter Ueda, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη, Σουηδία.

Η σεξουαλική αδράνεια μεταξύ των γυναικών της ίδιας ηλικίας αυξήθηκε επίσης αλλά λιγότερο από τους άνδρες, από το 15% στο 19% την ίδια χρονική περίοδο.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μειώθηκε και μεταξύ ανδρών και γυναικών ηλικίας 25-34 ετών τις περιόδους 2000-2002 και 2016-2018 (7% και 14% μεταξύ των ανδρών, 7% και 12% μεταξύ των γυναικών).

Η σεξουαλική δραστηριότητα δεν μειώθηκε σε ενήλικες ηλικίας 35-44 ετών. Λιγότεροι ενήλικες ανέφεραν επίσης ότι κάνουν σεξ εβδομαδιαία ή συχνότερα. Άγαμοι, χαμηλού εισοδήματος, άνεργοι ή μερικής απασχόλησης άνδρες είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να μην κάνουν σεξ εντός του προηγούμενου έτους από αυτούς που ήταν παντρεμένοι, είχαν υψηλότερο εισόδημα ή είχαν δουλειές.

«Φαίνεται ότι στις ΗΠΑ και αλλού, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για ένα μέρος του πληθυσμού να ενσωματωθεί στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και ίσως στην αγορά γνωριμιών», δήλωσε ο Ueda στο Healthline.

Τα ευρήματα αντλήθηκαν από τις απαντήσεις 4.291 ανδρών και 5.213 γυναικών που συμμετείχαν στη Γενική Κοινωνική Έρευνα των ΗΠΑ μεταξύ 2000 και 2018.

Σε ένα σχόλιο που συνοδεύει τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Jean M. Twenge, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, ανέφερε ότι παρόμοιες μειώσεις στη σεξουαλική δραστηριότητα έχουν δείξει έρευνες που διεξήχθησαν στη Μεγάλη Βρετανία, υποδηλώνοντας ότι η τάση δεν είναι περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Twenge είπε ότι οι νεαροί ενήλικες μπορεί να κάνουν λιγότερο σεξ επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προχωρήσουν στην ενηλικίωση.

«Αυτό περιλαμβάνει την αναβολή όχι μόνο της σεξουαλικής δραστηριότητας, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το ζευγάρωμα και την αναπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής με έναν σύντροφο, της εγκυμοσύνης και της απόκτησης παιδιών», είπε. «Ωστόσο, αυτές οι αναπαραγωγικές τάσεις δεν έχουν εμφανιστεί μεμονωμένα. Αντί αυτού, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης πολιτιστικής τάσης. Για παράδειγμα, οι έφηβοι το 2010 ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να οδηγούν, να πίνουν αλκοόλ, να βγαίνουν χωρίς τους γονείς τους και να εργάζονται σε αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με τους εφήβους των προηγούμενων δεκαετιών».

«Δεν είναι μόνο οι νεαροί άνδρες που κάνουν λιγότερο σεξ από μια γενιά πριν, είναι και οι νέες γυναίκες», δήλωσε ο Jeffrey Jensen Arnett, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Clark στη Μασαχουσέτη και δημιουργός της θεωρίας της «αναδυόμενης ενηλικίωσης» -ορίζεται ως ο χρόνος από το τέλος της εφηβείας έως την αρχή των ευθυνών των ενηλίκων, όπως μια σταθερή δουλειά, ο γάμος και η πατρότητα.

«Είναι μέρος μιας συνολικής τάσης προς λιγότερο επικίνδυνη συμπεριφορά από το 1990, που περιλαμβάνει όχι μόνο το σεξ αλλά και τη χρήση αλκοόλ, την επικίνδυνη οδήγηση και την εγκληματική δραστηριότητα», είπε ο Δρ. Arnett.

Οι τεράστιες επιλογές ψυχαγωγίας που προσφέρει το Διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα στο σύνολό τους μπορεί να αποσπά τους νέους από την ανάπτυξη πραγματικών σχέσεων. «Αν και οι διαδικτυακοί τόποι και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει θεωρητικά να διευκολύνουν την εύρεση νέων σεξουαλικών συντρόφων, ο χρόνος που ξοδεύεται στο Διαδίκτυο έχει μειώσει το χρόνο που αφιερώνεται στην προσωπική κοινωνική αλληλεπίδραση», δήλωσε ο Twenge. «Με απλά λόγια, υπάρχουν τώρα πολλές περισσότερες επιλογές για να κάνετε αργά το απόγευμα από ό, τι κάποτε υπήρχαν και λιγότερες ευκαιρίες να ξεκινήσετε σεξουαλική δραστηριότητα εάν και οι δύο σύντροφοι είναι ενθουσιασμένοι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια».

Η Nancy Sutton Pierce, κλινική σεξολόγος, δήλωσε ότι μείωση της τεστοστερόνης στους άνδρες τις τελευταίες δεκαετίες  μπορεί επίσης να διαδραματίζει ρόλο στη σεξουαλική αδράνεια και ότι το κίνημα #MeToo μπορεί επίσης να παίζει ρόλο. «Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να λένε ναι και όχι και ανέχονται λιγότερο το καταναγκαστικό σεξ», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες μπορεί να είναι μερικά από τα θετικά οφέλη που σχετίζονται με τη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η τεστοστερόνη στους άνδρες είναι χαμηλότερη από ό, τι πριν από μερικές δεκαετίες. Ενώ οι περισσότεροι άνδρες εξακολουθούν να έχουν απόλυτα υγιή επίπεδα, η μείωση έχει θέσει τους άνδρες σε κίνδυνο για πολλά αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία. Η αιτία αυτής της πτώσης δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι ένα πολύπλευρο αποτέλεσμα της σύγχρονης, βιομηχανικής ζωής.

Μια μελέτη για ένα μεγάλο δείγμα Αμερικανών ανδρών διαπίστωσε ότι το μέσο επίπεδο τεστοστερόνης έχει μειωθεί έως και 1% ετησίως. Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται με την ηλικία, αλλά αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας άντρας 65 ετών το 1987 είχε περίπου 17% περισσότερη τεστοστερόνη από έναν άνδρα 65 ετών το 2004. Αυτό δεν περιοριζόταν μόνο στους Αμερικανούς. Μια δανική μελέτη βρήκε παρόμοια αποτελέσματα. Ορισμένοι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός νεαρών ανδρών διαμαρτύρεται για μειωμένη λίμπιντο και στυτικά προβλήματα που παρατηρούνται συχνότερα σε ηλικιωμένους άνδρες. Τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας ενδεχομένως να έχουν συμβάλλει σε αυτή την εξέλιξη.

Μία από τις πιθανές εξηγήσεις για την αισθητή μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να είναι και η αύξηση της σεξουαλικής ποικιλομορφίας. «Ένα βασικό ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό η σεξουαλική αδράνεια συνδέεται με τη δυσαρέσκεια», δήλωσε ο Ueda.

Δείτε επίσης