Η έκθεση των μωρών στη νικοτίνη προδιαθέτει σε εθισμό αργότερα

Η έκθεση των νεογνών στη νικοτίνη μεταβάλλει τα κυκλώματα ανταμοιβής στους εγκεφάλους των νεογέννητων ποντικών, αυξάνοντας την προτίμηση τους για νικοτίνη αργότερα κατά την ενηλικίωση, αναφέρουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Ερευνητές με επικεφαλής τον Davide Dulcis, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ψυχιατρικής, διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε νικοτίνη τις πρώτες εβδομάδες της ζωής (μέσω της γαλουχίας της μητέρας) προκάλεσε μια ποικιλία μακροπρόθεσμων νευρολογικών αλλαγών σε νεαρά ποντίκια.

Συγκεκριμένα, προκάλεσε μια μορφή νευροπλαστικότητας που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο αριθμό τροποποιημένων νευρώνων στην κοιλιακή καλυπτρική περιοχή (VTA: ventral tagmental area) του εγκεφάλου μετά από έκθεση σε νικοτίνη κατά την ενηλικίωση. Αυτοί οι νευρώνες επέδειξαν διαφορετική βιοχημεία από τους άλλους νευρώνες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης δεκτικότητας στη νικοτίνη και μεγαλύτερης πιθανότητας επακόλουθης συμπεριφοράς εθισμού.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα της μητέρας και η πρόωρη μεταγεννητική έκθεση στη νικοτίνη συνδέονται με αυξημένη τάση κατάχρησης ναρκωτικών στον άνθρωπο», δήλωσε ο Dulcis. «Η νέα έρευνα σε ποντίκια βοηθάει στην αποσαφήνιση των μηχανισμών του πώς και γιατί. Η νεογνική έκθεση σε νικοτίνη κάνει τους νευρώνες VTA πιο επιρρεπείς στις επιδράσεις της νικοτίνης όταν τα ζώα εκτίθενται ξανά αργότερα στη ζωή».

Όταν οι νέοι νευρώνες εκτίθενται σε ένα φάρμακο, όπως η νικοτίνη, δημιουργούν μια μοριακή “μνήμη”, δήλωσε ο Ben Romoli, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο του Dulcis.

Ο Dulcis είπε ότι η αποκάλυψη του μοριακού μηχανισμού και η ταυτότητα του εμπλεκόμενου νευρωνικού δικτύου είναι ένα σημαντικό βήμα προς μια πληρέστερη κατανόηση του πώς μπορεί να λειτουργήσει μια πολύπλοκη κατάσταση όπως ο εθισμός.

«Η προκλινική εργασία μας εντόπισε νέους κυτταρικούς και μοριακούς στόχους που μπορούν να καθοδηγήσουν μελλοντικές κλινικές μελέτες για να βελτιώσουν τις στρατηγικές θεραπείας», δήλωσε ο Dulcis. «Επειδή διαπιστώσαμε ότι αυτή η μορφή νευροπλαστικότητας που προκαλείται από τη νικοτίνη διευκολύνει τον εθισμό σε άλλες εθιστικές ουσίες, όπως η αιθανόλη, η αποκάλυψη του μηχανισμού που συμβάλλει στην αύξηση της ευαισθησίας στον εθισμό προσφέρει τη σπάνια ευκαιρία να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι παρέμβασης».

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα αποτελέσματα έχουν μεγάλη σημασία για τα προγράμματα ελέγχου του καπνού, διότι το φαινόμενο της νεογνικής νικοτίνης που παρατηρήθηκε στη μελέτη προκλήθηκε από την έκθεση μέσω της μητρικής γαλουχίας.

«Σχεδιάζουμε να διερευνήσουμε εάν η πρόωρη έκθεση σε άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως το αλκοόλ, η πρόσφατα νομιμοποιημένη μαριχουάνα και τα οπιοειδή, μπορούν να προκαλέσει παρόμοιες προσαρμογές στο κέντρο ανταμοιβής που επηρεάζουν τις προτιμήσεις των ναρκωτικών κατά την ενηλικίωση», δήλωσε ο Dulcis.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Psychiatry.

Δείτε επίσης