Η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης αποκαθιστά την καρδιακή λειτουργία σε διαβητικά άτομα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η άσκηση υψηλής έντασης μπορεί να μειώσει ή και να αντιστρέψει την απώλεια καρδιακής λειτουργίας που προκαλείται από τον διαβήτη τύπου 2. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Otago, με επικεφαλής την Genevieve Wilson, διαπίστωσαν ότι τρεις μήνες διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης (HIIT) βελτίωσαν την καρδιακή λειτουργία σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, χωρίς καμία αλλαγή στα φάρμακα ή στη διατροφή.

Η Wilson εξηγεί ότι η μελέτη είναι σημαντική διότι ενώ η έρευνα μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι αλλαγές του τρόπου ζωής μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα αποτελέσματα για τα άτομα με διαβήτη, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μειώσεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις οι οποίες παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς.

«Η έρευνά μας έχει διαπιστώσει ότι η άσκηση σε επαρκώς υψηλή ένταση μπορεί να προσφέρει ένα φθηνό, πρακτικό τρόπο για να αντιστραφεί ή να μειώσει την απώλεια της καρδιακής λειτουργίας που προκαλείται από τον διαβήτη τύπου 2», είπε η Wilson.

Η προπόνηση υψηλής έντασης περιλαμβάνει μικρά χρονικά διαστήματα σχεδόν μέγιστης προσπάθειας (>90% του μέγιστου) όπως τρέξιμο ή αναρρίχηση σκαλοπατιών, χωρισμένα με διαστήματα άσκησης μέτριας έντασης, όπως τζόκινγκ ή γρήγορο περπάτημα.

Ο στόχος ήταν οι άνθρωποι να περάσουν 10 λεπτά κάνοντας δραστηριότητα υψηλής έντασης (έντονη) κατά τη διάρκεια μιας περιόδου άσκησης 25 λεπτών.

Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως. Η αύξηση της αερόβιας ικανότητας μέσω άσκησης είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη πρόληψη για τις καρδιακές παθήσεις ενώ η άσκηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της διαβητικής θεραπείας. Ωστόσο, η εξασθενημένη λειτουργία της διαβητικής καρδιάς συχνά καθιστά δυσκολότερη την άσκηση και δεν ήταν γνωστό πριν από αυτή τη μελέτη αν θα μπορούσαν οι διαβητικοί να προπονηθούν σκληρά.

Η μελέτη έδειξε ότι το πρόγραμμα άσκησης υψηλής έντασης για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ήταν ασφαλές, αποδεκτό και καλά παρακολουθούμενο, με ποσοστό προσκόλλησης άνω του 80% για τους τρεις μήνες.

«Υπάρχουν δύο σημαντικές κλινικές συνέπειες αυτού του έργου» εξηγεί ο καρδιολόγος Chris Baldi. «Η πρώτη είναι ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 μπορούν να ακολουθήσουν μια άσκηση υψηλής έντασης και είναι σε θέση να αυξήσουν την αερόβια ικανότητα και την απόκριση της αριστερής κοιλίας, όπως συμβαίνει και σε υγιή άτομα. Δεύτερον, η άσκηση υψηλής έντασης είναι ικανή να αντιστρέψει κάποιες από τις αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία που φαίνεται να προηγούνται της διαβητικής καρδιακής νόσου».

Πηγή: HIIT Improves Left Ventricular Exercise Response in Adults with Type 2 Diabetes.

Δείτε επίσης