Θετικό τεστ κορωνοϊού: Ποια συμπτώματα υποδεικνύουν σοβαρή νόσο

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Παρά τις προσπάθειες να τον αποφύγετε, προσβληθήκατε από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 και φοβάστε μήπως κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Βήχετε, κάνετε πυρετό , έχετε διάρροια, αλλά κυρίως πάσχετε από έντονο φόβο θανάτου, ο οποίος δεν σας αφήνει σε ησυχία. Ως αποτέλεσμα κινδυνεύει να εξασθενήσει σοβαρά το καταπονημένο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Καταρχάς ηρεμήστε.

Πάνω από το 99% των ασθενών από κορωνοϊό δεν πεθαίνει από κορονοϊό. Στις τυπικές μη επιπλεγμένες περιπτώσεις η νόσος διαρκεί μία δύο εβδομάδες με σταδιακή σταθερή βελτίωση των συμπτωμάτων μετά την πέμπτη ημέρα. Tα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν 2 ημέρες έως 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό περιλαμβάνουν:

 • Πυρετό
 • Βήχα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Κούραση
 • Πόνους
 • Απώλεια γεύσης ή οσμής
 • Συμφόρηση ή καταρροή
 • Ναυτία ή έμετο
 • Διάρροια
 • Παραγωγή πτυέλων
 • Πονοκέφαλο

Παρά το γεγονός ότι η κλινική κρίση του ιατρού δεν μπορεί να αντικατασταθεί και πρέπει να είστε σε ιατρική παρακολούθηση κατά την διάρκεια της ασθένειας, ορισμένα σημεία που μπορείτε να εντοπίσετε και μόνος-η σας, θα σας υποδείξουν εάν η προσφυγή στον θεράποντα πρέπει να γίνει άμεσα λόγω κινδύνου δυσμενέστερης έκβασης της νόσου. Τα σημεία αυτά είναι:

Η δύσπνοια. Πρόκειται για δυσχέρεια αναπνοής, που προέρχεται από μια βαθύτερη αδυναμία του σώματος να επιτελέσει σωστά την λειτουργία της αναπνοής και όχι από παράγοντες που προκαλούν απλή απόφραξη μύτης. Η δύσπνοια χαρακτηρίζεται από κοπιαστική δύσκολη αναπνοή ή αίσθημα ασφυξίας και είναι σημείο σοβαρής εκδήλωσης της νόσου.

Ο υψηλός πυρετός που δεν ανταποκρίνεται σε αντιπυρετικά. Ο πυρετός, είναι συστατικό στοιχείο ενός αμυντικού συστήματος, το οποίο αμύνεται με επάρκεια. Κατά την διάρκεια μιας λοίμωξης εκλύονται πυρετογόνα, με άμεσο αποτέλεσμα την εκκίνηση της διαδικασίας ρύθμισης της κεντρικής θερμοκρασίας σε υψηλότερα επίπεδα από τον υποθάλαμο. Ωστόσο παρά τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης ο καλοήθης πυρετός εμφανίζει ακόμη και μικρού βαθμού ύφεση όταν ο ασθενής λαμβάνει αντιπυρετικά. Το αντίθετο πρέπει να κινητοποιήσει τον πάσχοντα.

Ο χαμηλός κορεσμός οξυγόνου. Το οξύμετρο είναι μια μικρή ιατρική συσκευή, η οποία μετράει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα καθώς και τη συχνότητα των σφυγμών. Εφόσον διαθέτετε οξύμετρο στο σπίτι και ο κορεσμός σας ξαφνικά κατά την διάρκεια της λοίμωξής σας από τον κορονοϊό μειωθεί σταθερά σε τιμές κάτω του 95% , επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό σας.

Η υποτροπή των συμπτωμάτων που ευρίσκονται σε ύφεση ή τα παρατεταμένα συμπτώματα. Εάν υποτροπιάσετε ενώ έχετε εισέλθει στην φάση της ύφεσης ή έχετε παρατεινόμενα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον θεράποντα.

 • Ο επίμονος πόνος στο στήθος ή η πίεση στον θώρακα ή στήθος.
 • Το μπλε χρώμα δέρματος ή χειλέων.
 • Η λιποθυμία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε επιπροσθέτως:

Τα ηλικιωμένα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής προσβολής. Στις «υγιείς» ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν επίσης οι χρόνιοι καπνιστές (άνω της δεκαετίας) οι έγκυες και οι παχύσαρκοι.

Συνήθη νοσήματα υψηλού κινδύνου είναι οι σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (π.χ. ΧΑΠ), ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, το άσθμα, η ηπατική νόσος, νευρολογικά νοσήματα (π.χ. άνοια), το aids.

Κατά την διάρκεια της λοίμωξης πρέπει να απομονωθείτε και να μεριμνήσετε για σωστή διατροφή, ανάπαυση και ενυδάτωση. Ο ζωμός λαχανικών ή κότας, το τσάι του βουνού, το δίκταμο και το φασκόμηλο είναι καλές επιλογές για την περίοδο της λοίμωξης, εφόσον δεν πάσχετε από αντίστοιχες δυσανεξίες.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr
http://iatreioamoschovaki.gr
https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

Δείτε επίσης