Διατροφολόγος προτείνει ένα μήλο πριν από το βραδινό

O διατροφολόγος Rob Hobson συνεργάζεται με τον Βρετανικό Οργανισμό Παραγωγών Μήλων και Αχλαδιών και προωθεί τα οφέλη του μήλου ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Το Happy Apple Plan του προτείνει μια απλή ιδέα: τρώτε ένα μήλο πριν ξεκινήσετε το βραδινό σας γεύμα.

Η κατανάλωση ενός μήλου πριν από το γεύμα θα βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες αυτού του γεύματος και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε γεμάτοι για περισσότερο χρόνο. Θα επωφεληθείτε επίσης από τα φλαβονοειδή. Η έρευνα έχει δείξει ότι τα μήλα είναι τρεις φορές πιο χορταστικά από μια σοκολάτα λόγω των φυτικών τους ινών. 

Η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως βοηθά στην καύση του λίπους στην κοιλιά, ενώ μπορεί να συμβάλει και στην απώλεια βάρους που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4 κιλά ετησίως με το Happy Apple Plan.

Τα μήλα περιέχουν περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια, κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι και αποτρέπει το αίσθημα της πείνας, ειδικά όταν καταναλώνονται πριν το γεύμα, λέει ο Hobson. Η πηκτίνη, η φυτική ίνα που βρίσκεται στα μήλα, βοηθά επίσης στη ρύθμιση των βακτηρίων του εντέρου (μικροβίωμα).

Σε μια μελέτη του 2009 οι άνθρωποι που έτρωγαν φέτες μήλου πριν από το γεύμα ένιωθαν πληρέστεροι από εκείνους που κατανάλωναν σάλτσα μήλου, χυμό μήλου ή κανένα προϊόν μήλου. Στην ίδια μελέτη, όσοι ξεκίνησαν το γεύμα τους με φέτες μήλου έτρωγαν, κατά μέσο όρο, 200 λιγότερες θερμίδες.

Σε μια άλλη μελέτη 10 εβδομάδων σε 50 υπέρβαρες γυναίκες, οι συμμετέχουσες που έτρωγαν μήλα έχασαν κατά μέσο όρο 1 κιλό σε δέκα εβδομάδες, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μπισκότα βρώμης με παρόμοια περιεκτικότητα σε θερμίδες και φυτικές ίνες.

Ένα ωμό μήλο, 100 γραμμαρίων με τη φλούδα του περιέχει:

Θερμίδες: 52
Νερό: 86%
Πρωτεΐνες: 0,3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 13,8 γραμμάρια
Ζάχαρη: 10,4 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1,8-2,4 γραμμάρια
Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Σημειώστε ότι τα μήλα ρίχνουν τη χοληστερόλη αλλά λόγω των οξέων τους φθείρουν την αδαμαντίνη των δοντιών.

Δείτε επίσης