Η καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ESC Heart Failure.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Μαρκ Λουέντε του Πανεπιστημίου Κρίστιαν-‘Αλμπρεχτς, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος δεκαετίας για 100.124 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα τόσα (η ομάδα ελέγχου) χωρίς αυτή την πάθηση. Κανένας δεν είχε καρκίνο στο ξεκίνημα της μελέτης, ενώ η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 73 έτη.

Διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα καρκίνου στα επόμενα 10  χρόνια ήταν σημαντικά μεγαλύτερη στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (σχεδόν 26%) σε σχέση με εκείνους χωρίς ανεπάρκεια (16%). Αναλυτικότερα τα ποσοστά ήταν στις γυναίκες 29% έναντι 19%, ενώ στους άνδρες ήταν 23% έναντι 14%.

«Επρόκειτο για μελέτη παρατήρησης, που δεν αποδεικνύει ότι η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί καρκίνο. Όμως τα ευρήματα πράγματι δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια μπορούν να ωφεληθούν από μέτρα πρόληψης του καρκίνου», δήλωσε ο Λουέντε.

Περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια παγκοσμίως. Μερικοί εμφανίζουν ανεπάρκεια έπειτα από θεραπεία για καρκίνο. Μετά και τη νέα μελέτη, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ένας άνθρωπος με καρδιακή ανεπάρκεια έχει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

«Τα ευρήματα επιτρέπουν να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην καρδιακή ανεπάρκεια και στον καρκίνο. Αυτό είναι βιολογικά εύλογο, καθώς υπάρχουν πειραματικές ενδείξεις πως ουσίες που εκκρίνονται από την καρδιά που είναι σε ανεπάρκεια, μπορούν να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία καρκινικών όγκων», ανέφερε ο Λουέντε.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τον καρκίνο των χειλέων, του στόματος, του φάρυγγα και του πνεύμονα. Ακολουθούν κατά σειρά οι καρκίνοι των γυναικείων γεννητικών οργάνων, του δέρματος, του αίματος, του πεπτικού συστήματος, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.

Πηγή: ΑΠΕ

Δείτε επίσης