Ο μεταβολισμός μειώνεται μετά τα 60

Για πολύ καιρό, πιστευόταν ότι μετά την ηλικία των 20 ετών ο μεταβολισμός μειώνεται σημαντικά κι αυτά έκανε πιο δύσκολο να χάσουμε βάρος και να διατηρήσουμε τη φόρμα μας. Αλλά μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο μεταβολισμός μας -η ενεργειακή δαπάνη μας- παραμένει σχετικά σταθερός μεταξύ 20 και 60 ετών, πριν μειωθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις υπάρχουσες μελέτες για τις ενεργειακές δαπάνες από 29 διαφορετικές χώρες. Συνολικά, εξέτασαν δεδομένα για περίπου 6.400 άτομα από τη γέννηση έως την ηλικία των 95 ετών. Κάθε μελέτη μέτρησε την κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται νερό με διπλή επισήμανση (doubly labelled water). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να πίνουν έναν ειδικό τύπο νερού, στο οποίο έχει προστεθεί ένας ασφαλής, ραδιενεργός δείκτης. Ο δείκτης προσδιορίζει το υδρογόνο και το οξυγόνο που υπάρχουν στο νερό, το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να παρακολουθούν πόσο γρήγορα το σώμα επεξεργάζεται και τα δύο. Στη συνέχεια, λαμβάνονται δείγματα ούρων από κάθε άτομο για να παρακολουθεί ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται και τα δύο. Αυτό δίνει στους ερευνητές μια ακριβή μέτρηση του μεταβολικού ρυθμού ενός ατόμου, της ποσότητας ενέργειας που κατανάλωσε μέσα σε μια μέρα.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ενεργειακή δαπάνη (μεταβολισμός) αυξάνεται γρήγορα από τη γέννηση έως ένα έτος. Μετά από αυτό, η ενεργειακή δαπάνη μειώνεται σταδιακά μέχρι την ηλικία των 20 ετών, και στη συνέχεια γίνεται σταθερή μέχρι την ηλικία των 60 ετών -ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τα 60 η κατανάλωση ενέργειας αρχίζει να μειώνεται. Αυτά τα ευρήματα ίσχυαν ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως τη σωματική δραστηριότητα και τη σύνθεση του σώματος (πόσο λίπος ή μυς έχει ένα άτομο και πόσο ζύγιζε) τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό ενός ατόμου.

Η γνώση του πώς ο μεταβολισμός μπορεί (ή όχι) να αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής είναι σημαντική για να γνωρίζουμε πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι ότι δεν έλαβαν υπόψη την ενεργειακή πρόσληψη των συμμετεχόντων. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν το βάρος τους να μεγαλώνει, παρά το γεγονός ότι ο μεταβολισμός τους παραμένει σχετικά ίδιος σε όλη τους τη ζωή. Αυτό υποδηλώνει ότι η αύξηση του βάρους δεν είναι αποτέλεσμα επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Μάλλον, είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην κατανάλωση περισσότερης τροφής (ενέργειας) από ό, τι χρησιμοποιεί το σώμα μας.

Ο μεταβολισμός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας της τροφής που τρώμε, της σωματικής δραστηριότητας, του βάρους και του αν έχουμε πολλούς μυς. Για παράδειγμα, όταν τρώμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε, το σώμα είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από αυτά τα τρόφιμα ως καύσιμο και να αποθηκεύσει το λίπος, προκαλώντας αύξηση βάρους. Η αύξηση του βάρους και η παχυσαρκία συνδέονται με το μεταβολικό ρυθμό, που προκαλείται από την κατανάλωση περισσότερης ενέργειας από ό, τι χρησιμοποιούμε.

Με τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να παρακολουθείτε, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβετε πώς να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί έχουν δημιουργήσει εθνικές συστάσεις για το πόσες θερμίδες πρέπει να λαμβάνουν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών και επιπέδων δραστηριότητας. Αυτές οι συστάσεις γίνονται χρησιμοποιώντας δεδομένα για τις ενεργειακές δαπάνες και όχι την ενεργειακή πρόσληψη. Αυτό συμβαίνει επειδή η μέτρηση των δαπανών πιστεύεται ότι είναι πιο ακριβής από τη μέτρηση της πρόσληψης ενέργειας, η οποία συνήθως γίνεται ζητώντας από τους ανθρώπους να αναφέρουν μόνοι τους τι τρώνε καθημερινά.

Αλλά το πρόβλημα με τη χρήση δεδομένων σχετικά με τις ενεργειακές δαπάνες είναι ότι αυτές οι συστάσεις γίνονται με μια μέση τιμή, οπότε αυτό που λειτουργεί για μερικούς μπορεί να μην λειτουργεί για όλους. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι που δεν είναι πολύ δραστήριοι μπορεί να χρειαστεί να τρώνε λιγότερο από ό, τι συνιστούν οι οδηγίες. Αυτός μπορεί επίσης να είναι ο λόγος που βλέπουμε μια τέτοια αναντιστοιχία με τα επίπεδα ενεργειακής κατανάλωσης και τις αναφερόμενες ενεργειακές προσλήψεις. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι τρώνε πολύ κάτω από τις καθημερινές συστάσεις και όμως εξακολουθούμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να γίνονται υπέρβαροι και παχύσαρκοι κάθε χρόνο.

Το γιατί οι άνθρωποι φαίνεται να τρώνε κάτω από τις εθνικές συστάσεις θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, έρευνες σχετικά με την πρόσληψη ενέργειας δείχνουν ότι ορισμένοι άνθρωποι ενδέχεται να παρερμηνεύουν πόσο τρώνε καθημερινά. Η υπο-αναφορά μπορεί να μην είναι ολόκληρη η ιστορία. Ακόμη και οι εφαρμογές που μετρούν λεπτομερώς την πρόσληψη τροφής δίνουν επίσης χαμηλότερες τιμές της ποσότητας που τρώνε οι άνθρωποι σε σύγκριση με τις συστάσεις. Αυτό μπορεί να κάνει να φαίνεται ότι οι άνθρωποι τρώνε πραγματικά λιγότερο από ό, τι χρειάζονται. Άλλα πράγματα, όπως η δραστηριότητα και το μέγεθος του σώματος, μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Οι συστάσεις ενδέχεται να μην λαμβάνουν επαρκώς υπόψη αυτά τα πράγματα.

Αυτό που είναι ελπιδοφόρο για τα δεδομένα αυτής της μελέτης είναι ότι χρησιμοποίησε ένα πιο ακριβές μέτρο κατανάλωσης ενέργειας σε άτομα όλων των ηλικιών από ό, τι ορισμένες μελέτες είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Η μελέτη δείχνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες δεν φαίνεται να αλλάζουν δραματικά στη ζωή ενός ενήλικα, οπότε αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την προσαρμογή των σημερινών συστάσεών μας για ενεργειακές απαιτήσεις. Θα είναι επίσης σημαντικό να αναπτυχθούν καλύτεροι τρόποι εξατομίκευσης των συστάσεων, έτσι ώστε κάθε άτομο να μπορεί να διαχειριστεί το βάρος του πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχουν πολλοί απλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του βάρους στη διάρκεια της ζωής του. Η διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας και η υγιεινή διατροφή είναι και τα πιο σημαντικά. Παρόλο που μπορεί να υπάρχει κάποιο περιθώριο σφάλματος, η καταγραφή της πρόσληψης της τροφής καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε πόσο τρώτε και μπορεί να είναι χρήσιμη για να γνωρίζετε τί μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε εάν αυξηθεί το βάρος σας.

Δείτε επίσης