Το ωορρηξία δεν φαίνεται στο γυναικείο πρόσωπο

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε ένας θηλυκός χιμπατζής είναι σε ωορρηξία, δηλαδή στο σημείο του κύκλου που είναι πιο γόνιμος. Καθώς πλησιάζει στην ωορρηξία  το θηλυκό,  το κάτω μέρος της φουσκώνει σαν μπαλόνι και γίνεται έντονα ροζ. Οι γυναίκες προφανώς διαφέρουν από τη χιμπατζίνα. Δεν επιδεικνύουν το πότε είναι γόνιμες και η θεωρία είναι ότι . Σημαίνει όμως αυτό ότι οι γυναίκες έχουν εξελιχθεί για να κρύβουν την ωορρηξία;

Οι γυναίκες είναι πιο γόνιμες κατά την όψιμη ωοθυλακική φάση του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, η οποία ξεκινά περίπου μια εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου τους και τελειώνει μια εβδομάδα αργότερα με την ωορρηξία. Τότε βιώνουν και κάποιες μικρές αλλαγές στην ψυχολογία, τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία τους που είναι παρόμοιες με τις αλλαγές που βλέπουμε στα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη διαβόητη μελέτη χορού του από τον Geoffrey Miller το 2007. Ο Millerζήτησε από επαγγελματίες εξωτικές χορεύτριες να κρατήσουν ένα αρχείο με τα κέρδη τους τις νύχτες που χόρευαν για δύο μήνες. Οι χορεύτριες ανέφεραν επίσης πότε άρχισε και πότε τελείωσε η περίοδός τους, κι έτσι ώστε ο Miller μπορούσε να υπολογίσει πότε ήταν πιο γόνιμες. Βρήκε πως όταν οι χορεύτριες κέρδιζαν περίπου 67 δολάρια ΗΠΑ την ώρα όταν βρίσκονταν κοντά στην ωορρηξία, αλλά μόνο 52 δολάρια σε λιγότερο γόνιμες περιόδους του μήνα και 37 δολάρια κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αυτό υποδηλώνει ότι οι γυναίκες κέρδιζαν περισσότερα χρήματα κατά την κορύφωση της γονιμότητας ή με άλλα λόγια αυτή ήταν η περίοδος κατά την οποία οι άνδρες να αποχωρίζονταν τα λεφτά τους πιο εύκολα. Γιατί? Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα, αλλά μάλλον πρόκειται για έναν συνδυασμό σημάτων. Έρευνες έχουν δείξει ότι καθώς πλησιάζει η ωορρηξία, οι φωνές των γυναικών ανεβαίνουν, η μυρωδιά του σώματός τους γίνεται πιο ελκυστική σεξουαλικά και φορούν πιο αποκαλυπτικά ρούχα.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα γυναικεία πρόσωπα είναι πιο ελκυστικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες κοντά στην ωορρηξία. Τα γυναικεία ρούχα και τα μαλλιά είναι σαφώς σημαντικά για την ελκυστικότητα αλλά δεν είναι το παν. Έτσι μια έρευνα εστίασε μήπως τα γυναικεία πρόσωπα αλλάζουν χρώμα κατά τη διάρκεια του μήνα. Αυτό δεν είναι τόσο τραβηγμένο όσο ακούγεται. Και άλλα πρωτεύοντα, όπως ο ρέζους και οι ιαπωνικοί μακάκοι και μανδρίλιοι, αναπτύσσουν πιο κόκκινο πρόσωπο όταν είναι πιο γόνιμοι. Ίσως το δικό μας είδος βιώνει μια παρόμοια, αν και λιγότερο αισθητή αλλαγή, στην ερυθρότητα του προσώπου. Αυτό θα μπορούσε σίγουρα να εξηγήσει το αποτέλεσμα της ελκυστικότητας: μελέτες έχουν βρει ότι οι άνδρες αξιολογούν τις γυναίκες με πιο κόκκινο πρόσωπο ως πιο ελκυστικές. Βέβαια, η ελκυστικότητα των γυναικών για τους άνδρες δεν ποικίλλει κατά τη διάρκεια του κύκλου εάν οι γυναίκες φορούν μέικ απ, πράγμα που σημαίνει ότι το μακιγιάζ κρύβει τις φυσικές αλλαγές στην εμφάνιση του δέρματος.

Για να το μάθουν αυτό οι ερευνητές, φωτογράφησαν 22 νεαρές γυναίκες εθελόντριες κατά μέσο όρο 13 φορές χρησιμοποιώντας μια κάμερα που αναπαράγει τις εικόνες που βλέπει το ανθρώπινο μάτι, και παρακολούθησαν πού βρίσκονταν κατά τη διάρκεια του κύκλου τους. Τους ζήτησαν να αποφύγουν το μακιγιάζ και να φορέσουν μια μαύρη μπλούζα κομμωτηρίου, ώστε το χρώμα των ρούχων τους να μην αντανακλάται στο πρόσωπό τους -οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να φορούν κόκκινα ή ροζ ρούχα όταν είναι γόνιμες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή για να αναλύσουν σε λεπτομέρεια τις εικόνες από τα μάγουλα των γυναικών σε κάθε φωτογραφία. Βρήκαν ότι τα γυναικεία πρόσωπα άλλαξαν σε κοκκινίλα κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά όχι σε βαθμό που μπορούσε να δει το ανθρώπινο μάτι και επομένως δεν μπορούσε να εντοπιστεί από τους άνδρες, ακόμη και ασυνείδητα. Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πολύ πιο γόνιμες λίγο πριν την ωορρηξία παρά αμέσως μετά, αλλά το κοκκίνισμα των προσώπων τους αυτές τις δύο φορές ήταν σχεδόν το ίδιο. Επομένως, είναι αρκετά αμφίβολο ότι το χρώμα του δέρματος του προσώπου είναι υπεύθυνο για την επίδραση του εμμηνορροϊκού κύκλου στην ελκυστικότητα των γυναικών για τους άνδρες. Αν κάποτε οι γυναίκες του είδους μας διαφήμιζαν τη γονιμότητά μας με αξιοσημείωτες αλλαγές στο χρώμα του προσώπου, σήμερα δεν το κάνουν πια. Αλλά μπορεί να υπάρχουν πιο εμφανείς διακυμάνσεις στο χρώμα του δέρματος του προσώπου από αυτές που εντόπισε αυτή η μελέτη, εξάλλου κοίταξε μόνο μια μικρή περιοχή του μάγουλου. Ίσως τα χείλη των γυναικών να γίνουν πιο κόκκινα στην κορύφωση της γονιμότητας, ακόμη και χωρίς τη βοήθεια κραγιόν (οι γυναίκες βάζουν περισσότερο κραγιόν κοντά στην ωορρηξία).

Ορισμένοι δείκτες της γονιμότητας των γυναικών είναι ισχυρότεροι όταν οι γυναίκες είναι πιο διεγερμένες. Οι στρέιτ γυναίκες φλερτάρουν περισσότερο όταν είναι γόνιμες, αλλά αυτό ισχύει μόνο με την παρουσία ανδρών οι οποίοι τις βρίσκουν ελκυστικές. Οι άνδρες βρίσκουν τις διεσταλμένες κόρες των ματιών ελκυστικές σε μια γυναίκα και οι κόρες των ετεροφυλόφιλων γυναικών αυξάνουν σε διάμετρο κατά τη διάρκεια της γόνιμης φάσης, αλλά μόνο ως απάντηση σε φωτογραφίες που τραβούν οι ερωτικοί τους σύντροφοι. Ό,τι κι αν συμβαίνει, οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν ότι οι άνδρες μπορούν να καταλάβουν πότε είναι γόνιμες μέσω ενός πιο κοκκινισμένου προσώπου. Οι αλλαγές στην ερυθρότητα σχετίζονται με τη φάση του κύκλου, αλλά όχι με τη γονιμότητα ή τον κίνδυνο σύλληψης.

Δείτε επίσης