Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση ωμού κρέατος

Είμαστε παμφάγοι και μπορούμε να χωνέψουμε το ωμό κρέας. Οι Ινουίτες (Εσκιμώοι) που ζουν σε παγωμένα γεωγραφικά πλάτη, τρώνε ωμό κρέας από φώκιες, καριμπού και φάλαινες. Τα άψητα κομμάτια από άλογα, κοτόπουλα και κατσίκια παρουσιάζονται ως μικρές λιχουδιές σε τραπέζια από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία. Και ορισμένοι μποντιμπίλντερς προωθούν δίαιτες με ωμό κρέας και παραπροϊόντα τους, αν και προσεκτικά επιλεγμένα.

Το ωμό κρέας έχει επίσης χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο. Στα τέλη του 19ου αιώνα, Γάλλοι γιατροί το πρότειναν ως θεραπεία για τη φυματίωση. Αυτό φαινόταν πετυχημένο μερικές φορές αλλά υπήρχε το πρόβλημα της απόκτησης καθαρού ωμού κρέατος και ότι οι ασθενείς αντιπαθούσαν την καθημερινή δόση του μισού κιλού. Οι θεραπείες προσαρμόστηκαν στη χρήση του χυμού κρέατος, μια «ζωοθεραπεία» που ήταν πιο δημοφιλής και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει λοιμώξεις από ταινία (tapeworm).

Μια θεραπεία του ήπατος για την κακοήθη αναιμία διερευνήθηκε από τους George Minot και William Murphy οι οποίοι έλαβαν το βραβείο Νόμπελ το 1934 για το πρωτοποριακό έργο τους που άνοιξε το δρόμο για την ανακάλυψη της βιταμίνης Β12 η οποία αποθηκεύεται στο συκώτι αλλά καταστρέφεται από το μαγείρεμα. Αυτές οι μελέτες έδειξαν ότι το ωμό κρέας ενέχει κάποιους κινδύνους από μόλυνση.

Μικροβιακοί κίνδυνοι

Τα ζώα που τρώμε μοιράζονται αυτόν τον πλανήτη μαζί μας. Και είμαστε όλοι περιτριγυρισμένοι από μια εκπληκτική ποικιλία αμέτρητων μικροοργανισμών που μοιράζονται τα γεύματά μας. Και κάποιοι μας αντιμετωπίζουν ως τροφή τους. Ένα δελεαστικό κομμάτι ωμού κρέατος, επομένως, απαιτεί λεπτομερή έλεγχο. Μπορεί να έχει πριόν, ιούς, βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα. Αν και πολλά από αυτά τα πλάσματα είναι αβλαβή, μερικά είναι αρκετά θανατηφόρα εκτός εάν αντιμετωπιστούν. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης όχι μόνο με καμπυλοβακτήρια και σαλμονέλα αλλά και παράσιτα όπως τα στρογγυλά σκουλήκια (roundworms) και οι ταινίες. Ορισμένες ασθένειες, όπως του εγκεφάλου, που συνδέονται με πριόν, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τα βακτήρια Escherichia coli, για παράδειγμα, θεωρήθηκαν ακίνδυνα όταν περιγράφηκαν το 1885. Έως και το 50% των υγιών βοοειδών μπορεί να φέρουν E. coli 0157 τα οποία είναι ανθεκτικά στο οξύ του στομάχου μας. Οι τοξίνες Shiga τους μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια, σοκ και θάνατο.

Η Listeria πήρε το όνομά της από τον Joseph Lister, τον πατέρα της χειρουργικής στείρωσης. Αυτός ο μικροοργανισμός ζει στο έδαφος και μπορεί να πολλαπλασιαστεί σε μια μπριζόλα στο ψυγείο σας, στη συνέχεια να μολύνει την κυκλοφορία του αίματος και τον εγκέφαλό σας ή να διασχίσει τον πλακούντα με αποτέλεσμα την αποβολή και τον θάνατο του εμβρύου.

Το βοδινό κρέας μπορεί να μολυνθεί με το Toxoplasmosis gondii, ένα πρωτόζωο παράσιτο που βρίσκεται σε γάτες και επιβιώνει σε βοοειδή και ανθρώπους. Η τοξοπλάσμωση τείνει να βρίσκει το δρόμο της στον εγκέφαλο, τον αμφιβληστροειδή, τον καρδιακό μυ ή να διασχίζει τον πλακούντα, όπου μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο του εμβρύου. Μερικές από αυτές τις επιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνουν εμφανείς.

Αν και δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση ωμού κρέατος, υπάρχουν μεγάλοι μικροβιακοί κίνδυνοι -το να ταΐζετε τα κατοικίδιά σας με ωμό κρέας έχει παρόμοιους κινδύνους.

Δείτε επίσης