Τι σημαίνει η υψηλή τιμή της CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη);

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η CRP (C αντιδρώσα πρωτεΐνη) είναι μια πρωτεΐνη που συντίθεται πρωταρχικά στο ήπαρ. Αποτελεί ευαίσθητο και ειδικό δείκτη της οξείας φάσης φλεγμονωδών μεταβολικών αντιδράσεων. Παράγοντες που προκαλούν τραύμα, φλεγμονή ή ιστική νέκρωση στο ανθρώπινο σώμα αυξάνουν την παραγωγή της. Παρά ταύτα ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν ιδιοσυγκρασιακώς αυξημένα επίπεδα CRP. Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το ιστορικό, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση σπλάγχνων, αρτηριακή πίεση, εξέταση παράπλευρης κυκλοφορίας) κατευθύνουν τον εργαστηριακό έλεγχο, την διάγνωση και την θεραπεία.

Η CRP στην κλινική πρακτική χρησιμοποιείται τόσο για την διάγνωση νοσημάτων που συνοδεύονται από τραύμα, φλεγμονή ή ιστική νέκρωση, όσο και για την παρακολούθηση αρκετών νοσημάτων. Ο κατάλογος των καταστάσεων που προκαλούν αυξημένη CRP είναι μακρύς. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Τραύματα
  • Κοκκιωματώδεις νόσοι
  • Ιώσεις ή άλλες συστηματικές λοιμώξεις
  • Εστιακές φλεγμονές
  • Αποστήματα οδόντων και φλεγμονές στόματος
  • Καρκινώματα
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Νοσήματα αίματος
  • Ρευματολογικά νοσήματα
  • Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου
  • Έμφραγμα
  • Ορμονικές θεραπείες

Μελέτες συνδέουν τα αυξημένα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης σε υγιή άτομα με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης και επιπλοκών (π.χ. εμφράγματος, στυτικής δυσλειτουργίας, εγκεφαλικής ισχαιμίας). Πιθανώς κατά την διάρκεια της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας, πραγματοποιούνται φλεγμονώδεις αντιδράσεις, που αυξάνουν τα επίπεδα CRP και τον κίνδυνο επιπλοκών. Ιδιαίτερη σημασία στις περιπτώσεις αυτές έχει το τεστ CRP υψηλής ευαισθησίας.

Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι άνθρωποι με υψηλή τιμή της CRP είναι:

Διατηρήστε φυσιολογικό βάρος. Το περίσσιο λίπος κυκλοφορεί στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση των λιπιδίων του αίματος και την λιπώδη διήθηση ζωτικών οργάνων. Ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης, αυξητικού παράγοντα -1 (IGF-1), φλεγμονώδεις ουσίες, οιστρογόνα, ορμόνες που διεγείρουν ή αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη όγκων, αδιποκινών. Οι παθοφυσιολογικές αυτές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό του παχύσαρκου ατόμου το εκθέτουν σε αυξημένο κίνδυνο προσβολής από φλεγμονές.

Μειώστε δραστικά το αλκοόλ, ελαττώστε την καθιστική ζωή και υιοθετήστε μεσογειακή διατροφή. Παρά το γεγονός ότι η μικρή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με μείωση CRP, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αυξήσεις λόγω αλλοίωσης της βιοσυνθετικής λειτουργίας του ήπατος. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά φλεγμονών συγκριτικά με άλλα διατροφικά πρότυπα. Η συστηματική άσκηση, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα προβλήματα υγείας του κάθε οργανισμού έχει συνδεθεί με μειώσεις της CRP.

Διακόψτε ή μειώστε όσο μπορείτε, το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα. Στην κυκλοφορία προκαλούν αλλαγή των ιδιοτήτων του επιθηλίου των αγγείων του σώματος. Ως αποτέλεσμα αναπτύσσονται φλεγμονώδεις αλλοιώσεις σε πολλές εστίες του σώματος που οδηγούν σε αύξηση της CRP.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά, Τηλ. 2102122198, Email: amoschovaki@yahoo.gr http://iatreioamoschovaki.gr https://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770.

Δείτε επίσης