Η επίδραση των στατινών στα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο ACR Convergence, την ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Ρευματολογίας, δείχνει ότι οι στατίνες σχετίζονται με μειωμένα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ υπήρξε μια μέτρια αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα οφέλη των στατινών υπερτερούν των κινδύνων σε αυτούς τους ασθενείς.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος αυτοάνοσης αρθρίτιδας. Προκαλείται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και βλάβη στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μικρών αρθρώσεων των χεριών, των καρπών και των ποδιών. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη βλάβη σε άλλα συστήματα του σώματος όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το δέρμα, τα μάτια και τα νεφρά.

Σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο και να επιταχύνει την εμφάνιση τόσο της καρδιαγγειακής νόσου όσο και του διαβήτη τύπου 2.

Οι στατίνες είναι ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα για την πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, αλλά αυξάνουν ελαφρώς τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές ήθελαν να βρουν εάν τα οφέλη των στατινών αξίζουν τους κινδύνους σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Για να το ανακαλύψουν, ανέλυσαν ιατρικά αρχεία χιλιάδων ατόμων με ρευματοειδή αρθρίτιδα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να συγκρίνουν τα ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου, θνησιμότητας και διαβήτη τύπου 2 τόσο σε χρήστες στατινών όσο και σε μη χρήστες.

«Γνωρίζουμε ότι οι στατίνες έχουν μελετηθεί εκτενώς στον γενικό πληθυσμό, αλλά η κατανόησή μας για τις επιδράσεις των στατινών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι περιορισμένη και βασίζεται σε λίγες μελέτες. Δεδομένου ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν ήδη υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα συνολικά οφέλη και τους κινδύνους των στατινών», είπε η Gulsen Ozen, ρευματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Η μελέτη περιελάμβανε ασθενείς που ήταν άνω των 18 ετών και είχαν διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα χωρίς άλλες εναλλακτικές διαγνώσεις και τους συνταγογραφήθηκαν ένα ή περισσότερα αντιρευματικά φάρμακα τροποποίησης της νόσου (DMARDs) μεταξύ 1989 και 2018. Οποιοσδήποτε με προηγούμενο διαβήτη αποκλείστηκε. Η μελέτη περιελάμβανε 1.768 χρήστες στατινών και 3.528 μη χρήστες που παρακολουθήθηκαν για ποσοστά καρδιαγγειακής νόσου και θνησιμότητας, καθώς επίσης και 3.608 χρήστες στατινών και 7.208 μη χρήστες που παρακολουθήθηκαν για ποσοστά διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα ποσοστά εκβάσεων καρδιαγγειακής νόσου όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, νοσηλεία για καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο που σχετίζεται με καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και θνησιμότητα από κάθε αιτία και διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 63 από τους 1.768 χρήστες στατινών ανέπτυξαν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με 340 από τους 3.528 μη χρήστες. Βρήκαν επίσης περιστατικό διαβήτη τύπου 2 σε 128 από τους 3.608 χρήστες στατινών σε σύγκριση με 518 από τους 7.208 μη χρήστες. Η χρήση στατινών συσχετίστηκε με 32% μείωση της καρδιαγγειακής νόσου, μείωση 54% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες και 33% αύξηση του διαβήτη τύπου 2. Τόσο οι ασθενείς που είχαν προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο όσο και αυτοί που δεν είχαν, εμφάνισαν παρόμοιες μειώσεις στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (36% και 34%) και στον κίνδυνο θνησιμότητας (62% και 54%) εάν λάμβαναν στατίνες.

“Γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου και διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα υποβάλλονται σε θεραπεία με στατίνες λιγότερο συχνά από τον γενικό πληθυσμό, κάτι που είναι επίσης ανησυχητικό”, είπε η Ozen. “Διαπιστώσαμε ότι οι στατίνες μειώνουν τόσο την καρδιαγγειακή νόσο όσο και τη θνησιμότητα από κάθε αιτία. Αυτό υποδηλώνει ότι οι στατίνες μπορεί να έχουν άλλες ευεργετικές επιδράσεις σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα πέρα ​​από τη μείωση των λιπιδίων. Ως ρευματολόγοι, εκτός από τον βέλτιστο έλεγχο της δραστηριότητας της νόσου, πρέπει να εργαστούμε σχετικά με την αντιμετώπιση των παραδοσιακών παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου στους ασθενείς σε συνδυασμό με τους παρόχους πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας τονίζουν τα οφέλη των στατινών σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα”.

Πηγή: Reduction of Cardiovascular Disease and Mortality versus Risk of New Onset Diabetes with Statin Use in Patients with Rheumatoid Arthritis.

Δείτε επίσης