Ο θηλασμός προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 1 τα παιδιά – Αγελαδινό γάλα, γλουτένη και φρούτα αυξάνουν τον κίνδυνο

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD), δείχνει ότι ο θηλασμός σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Η κατανάλωση περισσότερων από δύο ή τριών ποτηριών αγελαδινό γάλα την ημέρα στην παιδική ηλικία, ωστόσο, συνδέεται με υψηλότερες πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1.

Στο διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αυτό εμποδίζει το σώμα να παράγει αρκετή ορμόνη για να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό που πυροδοτεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι άγνωστο, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει ένα συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικής επίδρασης, όπως ιοί ή τρόφιμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα χωρίς γενετική προδιάθεση.

Η συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, η πιο κοινή μορφή διαβήτη στα παιδιά, αυξάνεται παγκοσμίως. Ο αριθμός των διαγνώσεων στους νέους αυξάνεται κατά 3,4% ετησίως στην Ευρώπη και 1,9% στις ΗΠΑ. “Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί δια βίου θεραπεία”, λέει η Anna-Maria Lampousi του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής, στο Karolinska Institutet, της Στοκχόλμης, η οποία ηγήθηκε της έρευνας. “Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν την καρδιά, τα μάτια, τα πόδια και τα νεφρά και μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής. Το να μάθετε περισσότερα για τις αιτίες είναι το κλειδί για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1 και των επιπλοκών του. “Ο εντοπισμός τροφίμων και άλλων περιβαλλοντικών υποκινητών που μπορούν να τροποποιηθούν θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμος”.

Πολλά τρόφιμα έχουν συνδεθεί με την αυτοανοσία των νησιδίων -των κυττάρων του παγκρέατος- που παράγουν ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 1, αλλά καμία από τις συσχετίσεις δεν έχει σταθεροποιηθεί και η ύπαρξη μιας σχέσης παραμένει αμφιλεγόμενη.

Η Lampousi και οι συνεργάτες της πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση της υπάρχουσας έρευνας για να προσδιορίσουν ποια τρόφιμα έχουν συνδεθεί σταθερά με το διαβήτη τύπου 1. Από τις 5.935 μελέτες που προσδιορίστηκαν, 152 ήταν επιλέξιμες για ένταξη στην μετα-ανάλυση.

Η ανάλυση παρήγαγε εκτιμήσεις για το πόσο 27 διαιτητικά συστατικά αύξησαν ή μείωσαν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Αυτό περιελάμβανε τροφές που έτρωγε η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη και τροφές που καταναλώνονταν στη βρεφική και παιδική ηλικία, καθώς και αν τα μωρά είχαν θηλάσει ή όχι.

Διαπιστώθηκε ότι τα μωρά που θηλάζουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αυτά που θηλάζουν αποκλειστικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1. Όσα μωρά θήλασαν για τουλάχιστον 6-12 μήνες είχαν 61% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από εκείνα που θήλασαν λιγότερο. Εκείνα που έλαβαν μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους 2-3 μήνες είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από εκείνα που δεν θήλαζαν αποκλειστικά.

Οι ερευνητές λένε ότι ο θηλασμός προάγει την ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Επιπλέον, το μητρικό γάλα ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου του μωρού -τα βακτήρια, τους μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς που ζουν στο πεπτικό σύστημα και βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η υψηλότερη κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όπως βούτυρο, τυρί, γιαούρτι και παγωτό κατά την παιδική ηλικία (κάτω των 15 ετών) συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο αυτοανοσίας των νησιδίων που παράγουν ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 1. Για παράδειγμα, όσα παιδιά έπιναν τουλάχιστον δύο έως τρία ποτήρια αγελαδινού γάλακτος (1 ποτήρι = περίπου 200 ml) την ημέρα είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερη ποσότητα γάλακτος.

Δεν είναι γνωστό τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συσχέτιση, αλλά ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) στο αγελαδινό γάλα μπορούν να προκαλέσουν επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη.

Η πρόωρη εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος στη διατροφή συνδέθηκε επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Όσοι άρχισαν να πίνουν αγελαδινό γάλα σε ηλικία δύο ή τριών μηνών είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από εκείνους που άρχισαν να το καταναλώνουν νωρίτερα. Επίσης, η μεταγενέστερη εισαγωγή γλουτένης στη διατροφή μείωσε στο μισό τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 1. Τα βρέφη που άρχισαν να τρώνε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, όπως δημητριακά, ψωμί, γλυκά, μπισκότα και ζυμαρικά, σε ηλικία 3-6 μηνών είχαν 54% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 1 από αυτά που άρχισαν να τρώνε γλουτένη νωρίτερα. Η αναμονή έως ότου ένα παιδί ήταν τεσσάρων έως έξι μηνών για να εισαγάγει τα φρούτα στη διατροφή του συσχετίστηκε με 53% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.

Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι δεν είναι σαφές εάν η καθυστέρηση της εισαγωγής σε αυτά τα τρόφιμα προστατεύει άμεσα από διαβήτη τύπου 1 ή εάν τα βρέφη ωφελούνται από το θηλασμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ηλικία κατά την εισαγωγή γάλατος του εμπορίου, του κρέατος και των λαχανικών δεν συνδέθηκε με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Ούτε υπήρχε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης γλουτένης από τη μητέρα και της βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη και των πιθανοτήτων του παιδιού της για την πάθηση.

Η Lampousi κατέληξε: “Η διατροφή στη βρεφική και παιδική ηλικία μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 1. Τα ισχυρότερα ευρήματα αφορούσαν τις ευεργετικές επιδράσεις του θηλασμού και τις βλαβερές συνέπειες της πρώιμης εισαγωγής στο αγελαδινό γάλα, τη γλουτένη και τα φρούτα. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα μέχρι σήμερα στοιχεία είναι περιορισμένης ποιότητας και απαιτείται περαιτέρω έρευνα υψηλής ποιότητας προτού γίνουν συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις”.

Δείτε επίσης