Διαβήτης και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να ξέρετε

Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αναμένεται να αυξηθεί από 463 εκατομμύρια το 2019 σε 700 εκατομμύρια έως το 2045 παγκοσμίως. Έτσι, περισσότερα μωρά στο μέλλον θα γεννηθούν από γυναίκες με διαβήτη.

Οι γυναίκες με διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα εάν συγκαταλέγονται στο 60% των οποίων οι εγκυμοσύνες δεν έχουν προγραμματιστεί. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τη μητέρα, όπως και η προεκλαμψία, όπου η αρτηριακή της πίεση αυξάνεται, το σώμα της πρήζεται και το συκώτι και τα νεφρά της μπορεί να καταστραφούν. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα τον διαβήτη της μητέρας, από αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα της χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.

Στην αρχή της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητες στην ινσουλίνη και να είναι πιο πιθανό να έχουν εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (να γίνουν υπογλυκαιμικές), αρκετά σοβαρά ώστε να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αργότερα στην εγκυμοσύνη, οι ορμόνες που απελευθερώνονται από τον πλακούντα κάνουν το σώμα πιο ανθεκτικό στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να κάνει τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα του πολύ πιο δύσκολο. Τα μωρά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο δυσπλασιών, όπως συγγενή καρδιακά ελαττώματα και ελαττώματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, λόγω των υποβέλτιστων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα της μητέρας. Εάν τα υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα συνεχιστούν ή η μητέρα έχει ακραία επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, θνησιγένεια ή το θάνατο του μωρού λίγο μετά τη γέννηση.

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που τα χρόνια της τεκνοποίησης μπορεί να είναι τρομακτικά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές από την Australasian Diabetes in Pregnancy Society σχετικά με την αντισύλληψη, τη φροντίδα πριν την εγκυμοσύνη και την προγεννητική φροντίδα.

1. Σκεφτείτε την αντισύλληψη νωρίς, ακόμα κι αν θέλετε ένα μωρό

Η αντισύλληψη είναι σημαντική για να κάνετε μωρό όταν είστε έτοιμες ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για ένα υγιές μωρό. Επομένως, ξεκινήστε να συζητάτε για την αντισύλληψη νωρίς στην αναπαραγωγική ηλικία σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό είτε μέσω της ομάδας διαβήτη σας είτε μέσω του τακτικού σας παρόχου υγειονομικής περίθαλψης. Η αναστρέψιμη αντισύλληψη μακράς δράσης (για παράδειγμα, ενδομήτριες συσκευές) συνιστάται καθώς έχει τον μικρότερο κίνδυνο αποτυχίας και ελάχιστο, εάν υπάρχει, αντίκτυπο στον διαβήτη σας. Ορισμένα από του στόματος αντισυλληπτικά είναι λιγότερο αποτελεσματικά και μπορεί να σας οδηγήσουν σε αύξηση βάρους (μπορούν να επηρεάσουν το πόσο καλά αντιμετωπίζεται ο διαβήτης σας) το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως η απόκτηση μεγάλου μωρού.

2. Βρείτε μια υπηρεσία διαχείρισης διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη

Η χρήση μιας τέτοιας υπηρεσίας έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους για το μωρό σας να έχει κακομορφία κατά 75% ή να πεθάνει πριν ή κατά τη γέννηση κατά 66% σε σύγκριση. Ρωτήστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν υπάρχει μια τέτοια υπηρεσία στην περιοχή σας και εάν υπάρχει, ζητήστε μια παραπομπή πολύ πριν προσπαθήσετε να συλλάβετε. Θα λάβετε συμβουλές και υποστήριξη για όλες τις πτυχές του διαβήτη. Αυτό περιλαμβάνει την επίδραση που μπορεί να έχει η εγκυμοσύνη στις επιπλοκές του διαβήτη.

3. Επιλέξτε τον κατάλληλο πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για την εγκυμοσύνη σας

Μόλις μάθετε ότι είστε έγκυος, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε μια ομάδα ειδικών για τον διαβήτη. Μια διεπιστημονική προσέγγιση σημαίνει ότι ενδοκρινολόγοι, μαιευτήρες εκπαιδευμένοι στη φροντίδα εγκυμοσύνης υψηλού κινδύνου θα σας φροντίζουν. Η έγκαιρη παραπομπή είναι απαραίτητη, κατά προτίμηση πριν από την οκτώ εβδομάδες κύησης. Αυτό γίνεται για να επιτρέψετε την προσεκτική διαχείριση της ινσουλίνης σας ώστε να αποφευχθούν οι ανεξέλεγκτες αλλαγές στη γλυκόζη που, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, μπορεί να επηρεάσουν εσάς και το μωρό σας.

4. Διατηρήστε υγιή επίπεδα γλυκόζης πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας σε φυσιολογικό εύρος όσο το δυνατόν περισσότερο πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό βοηθά τις γυναίκες με διαβήτη να μείνουν έγκυες με ασφάλεια, μειώνοντας την πιθανότητα αποβολής. Εάν χρησιμοποιείτε εξωσωματική γονιμοποίηση, σημαίνει λιγότεροι γύροι εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα υγιή επίπεδα γλυκόζης παρέχουν επίσης στο αναπτυσσόμενο μωρό ένα περιβάλλον όπου θα ανθίσει, μειώνοντας τις πιθανότητες επιπλοκών της εγκυμοσύνης.

Επομένως, κατά την παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα σας, στοχεύστε:

  • επίπεδο γλυκόζης αίματος νηστείας, 4-5,5 mmol/L
  • μία ώρα μετά το επίπεδο φαγητού, λιγότερο από 8,0 mmol/L και
  • δύο ώρες μετά το φαγητό, λιγότερο από 7 mmol/L.

Αυτά μπορεί να χρειαστεί να είναι υψηλότερα εάν η υπογλυκαιμία είναι πρόβλημα.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν έχετε διαβήτη τύπου 2. Όμως η παρακολούθηση της γλυκόζης παραμένει πολύ σημαντική πριν από το πρωινό και μετά τα γεύματα. Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1 και σχεδιάζετε εγκυμοσύνη, είστε έγκυος ή έχετε αποκτήσει πολύ πρόσφατα μωρό, με μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί συνεχώς τη γλυκόζη σας στοχεύστε να βρίσκεστε εντός 3,5-7,8 mmol/L περισσότερο από το 70% της ημέρας.

5. Πάρτε ένα συμπλήρωμα φυλλικού οξέος σε υψηλή δόση

Συνιστάται στις έγκυες γυναίκες με διαβήτη να λαμβάνουν υψηλή δόση φυλλικού οξέος (5 mg ημερησίως, σε αντίθεση με 0,4-0,5 mg σε γυναίκες χωρίς διαβήτη. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κίνδυνος απόκτησης μωρού με ελάττωμα νευρικού σωλήνα αυξάνεται σε γυναίκες με διαβήτη.

Δείτε επίσης