Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να είναι αμφιφυλόφιλες αλλά δεν ξέρουμε το γιατί

Της Chloe Tasker, PhD Candidate in Psychology, University of Essex, The Conversation.

Η σεξουαλικότητα των γυναικών δεν έχει μελετηθεί πάρα πολύ από την επιστήμη και εξακολουθεί να θεωρείται θέμα «ταμπού». Συχνά, οι εμπειρίες των ανδρών έχουν ληφθεί ως κανόνας στην επιστημονική έρευνα, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών.

Το 2020, περίπου το 3,2% του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο άνω των 16 ετών αναγνωρίστηκε ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι. Αλλά όσον αφορά την αμφιφυλοφιλία, υπήρχε μια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών: οι γυναίκες ήταν πολύ πιο πιθανό να ταυτιστούν ως αμφιφυλόφιλες σε σύγκριση με τους άνδρες (1,6% των γυναικών έναντι 0,9% των ανδρών).

Ομοίως, μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να ταυτιστούν ως αμφιφυλόφιλες. «Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα από τους άνδρες να έλκονται τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες», δήλωσε η ερευνήτρια Elizabeth McClintock, συζητώντας τα αποτελέσματα της έρευνας. «Αυτό δείχνει ότι η σεξουαλικότητα των γυναικών μπορεί να είναι πιο ευέλικτη και προσαρμοστική από αυτή των ανδρών».

Τα στοιχεία δείχνουν συντριπτικά ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να ταυτιστούν ως αμφιφυλόφιλες από τους άνδρες. Αλλά είναι δύσκολο να πούμε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μήπως οι γυναίκες είναι πιο έμφυτα αμφιφυλόφιλες; Ή θα μπορούσε να είναι το γεγονός ότι είναι πιο πολιτισμικά αποδεκτό για τις γυναίκες να είναι σεξουαλικά ρευστές ή να ταυτίζονται ως λεσβίες και αμφιφυλόφιλες από ό,τι είναι για τους άνδρες να μην είναι στρέιτ;

Eίναι δύσκολο να διαχωρίσουμε το πολιτισμικό και το βιολογικό, αλλά η έρευνα για τις διαφορές των φύλων σχετικά με τη σεξουαλική διέγερση μπορεί να είναι σε θέση να μας πει περισσότερα.

Η αμφιφυλοφιλική τάση των γυναικών

Η σεξουαλική διέγερση στις γυναίκες, μετριέται χρησιμοποιώντας αλλαγές στη ροή του αίματος στον κόλπο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίζουν αμφιφυλοφιλικό μοτίβο στη σεξουαλική τους διέγερση σε σύγκριση με τους άνδρες, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να βιώσουν σεξουαλική διέγερση προς ένα φύλο, ενώ οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διέγερση σε σεξουαλικά βίντεο ανδρών και γυναικών.

Ένα πιο αμφιφυλοφιλικό μοτίβο διέγερσης στις γυναίκες έχει παρατηρηθεί σε πολλούς άλλους τομείς έρευνας διέγερσης, συμπεριλαμβανομένης της διαστολής της κόρης και των εγκεφαλικών αποκρίσεων.

Το εργαστήριό μας στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ διαρκώς ανακαλύπτει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν αμφιφυλοφιλικές σωματικές αντιδράσεις από τους άνδρες. Έρευνα με επικεφαλής τον Gerulf Rieger, διαπίστωσε ότι οι στρέιτ γυναίκες έδειξαν παρόμοια αντίδραση σεξουαλικής διέγερσης τόσο σε σεξουαλικά βίντεο ανδρών όσο και σε σεξουαλικά βίντεο γυναικών. Αυτό συμβαίνει παρόλο που όλες οι γυναίκες στη μελέτη δήλωσαν ότι έλκονταν μόνο από άνδρες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Μια θεωρία σχετικά με το γιατί οι γυναίκες εμφανίζουν ένα μοτίβο αμφιφυλόφιλης διέγερσης είναι αυτή που είναι γνωστή ως υπόθεση προετοιμασίας. Αυτή η ιδέα που προτάθηκε το 2011 από τους ερευνητές Kelly Suschinsky και Martin Lalumière υποδηλώνει ότι επειδή ο βιασμός και η σεξουαλική βία έχουν συμβεί τόσο πολύ σε όλη την ανθρώπινη ιστορία, οι γυναίκες έχουν εξελιχθεί για να διεγείρονται από σεξουαλικές καταστάσεις, ακόμα κι αν τις αντιπαθούν ή τις αηδιάζουν. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή η φυσιολογική διέγερση επιτρέπει στον κόλπο να λιπαίνεται, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα τραυματισμού των γεννητικών οργάνων που θα μπορούσε να συμβεί μέσω της σεξουαλικής βίας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες εμφάνιζαν διέγερση ενώ παρακολουθούσαν σεξ με ζώα (χιμπατζήδες μπονόμπο).

Ωστόσο, μια μελέτη του 2018 σε 20 γυναίκες διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση σεξουαλικών ταινιών δεν οδηγούσε αυτόματα σε κολπική λίπανση. Αυτή η μελέτη χρειάζεται ακόμα να επαναληφθεί, καθώς είναι πολύπλοκο να μετρηθεί η κολπική λίπανση, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν ελαττώματα στην επιστημονική σκέψη ότι οι γυναίκες στρέφονται από οτιδήποτε σεξουαλικό. Πολλές γυναίκες δεν χρειάζονται μελέτη για να τους πει ότι δεν διεγείρονται από καμία κατάσταση.

Μια άλλη θεωρία που διερευνούμε επί του παρόντος είναι εάν η ενσυναίσθηση θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση για την αμφιφυλοφιλική διέγερση των γυναικών. Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι από τη φύση τους πιο ενσυναίσθητες από τους άνδρες, ειδικά προς τις άλλες γυναίκες. Οι γυναίκες είναι επίσης πιο ικανές να συγχρονίσουν τα δικά τους συναισθήματα με τα συναισθήματα κάποιου άλλου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι πιο ικανές να καταλάβουν και να αισθανθούν τι αισθάνεται κάποιος άλλος. Και όσον αφορά τα σεξουαλικά συναισθήματα, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι αν μια γυναίκα παρακολουθούσε ένα σεξουαλικό βίντεο μιας γυναίκας που διεγείρεται, μπορεί επίσης να διεγερθεί λόγω της ενσυναίσθησής της.

Και ενώ η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να ταυτιστούν ως αμφιφυλόφιλες και να βιώσουν περισσότερη αμφιφυλοφιλική διέγερση σε σχέση με τους άνδρες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καταλάβουμε πραγματικά γιατί συμβαίνει αυτό.

Δείτε επίσης