Γιατί υπάρχει μόλυβδος στις παιδικές τροφές;

Η Αμερικανικός Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) προέτρεψε πρόσφατα τους κατασκευαστές τροφίμων να μειώσουν σημαντικά την ποσότητα μολύβδου στις επεξεργασμένες παιδικές τροφές. Ο μόλυβδος είναι τοξικός για τον οποιονδήποτε, αλλά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο επειδή εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Οι νέες οδηγίες του FDA δεν ανταποκρίνονται σε μια απότομη αύξηση της μόλυνσης, αλλά αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για τη μείωση της ποσότητας των βαρέων μετάλλων που υπάρχουν εδώ και καιρό στα τρόφιμα.

Τα αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα, να επιβραδύνουν τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη και να συμβάλουν σε προβλήματα μάθησης, συμπεριφοράς, ακοής και ομιλίας.

Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε: Γιατί υπάρχει μόλυβδος στο φαγητό του μωρού μου; «Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε», λέει η Kim Kramer, κλινική διαιτολόγος στο Nemours Children’s Health στο Ντέλαγουερ. «Ξέρω ότι ακούγεται τρομακτικό».

Γιατί λοιπόν υπάρχει μόλυβδος στις παιδικές τροφές; Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά απορροφούν μόλυβδο μέσω του εδάφους στο οποίο καλλιεργούνται. Το έδαφος περιέχει εκ φύσεως λίγο μόλυβδο, αν και η μόλυνση από βενζίνη με μόλυβδο, οι βαφές με βάση τον μόλυβδο και η βιομηχανική ανάπτυξη έχουν αυξήσει τα επίπεδα μολύβδου στο έδαφος. Είναι αδύνατο να αφαιρεθεί όλος ο μόλυβδος από τα τρόφιμα, αλλά οι νέες οδηγίες του FDA ζητούν από τους κατασκευαστές τροφίμων να αφαιρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο μόλυβδο και να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες παραγωγής τους δεν συνεισφέρουν σε αύξηση του μολύβδου.

Ποιες είναι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του FDA; Ο Οργανισμός συνιστά πλέον τον περιορισμό του μολύβδου σε 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο σε συσκευασμένα προϊόντα φρούτων, λαχανικών και κρέατος, όπως βάζα, θήκες και σωληνάρια. Σκεφτείτε το ως εξής: Από κάθε δισεκατομμύριο μόρια σε ένα μήλο, 10 μπορεί να είναι μόλυβδος. Τα ξηρά δημητριακά δεν πρέπει να έχουν περισσότερα από 20 μέρη μολύβδου ανά δισεκατομμύριο. Αυτά τα όρια θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση των βρεφών σε μόλυβδο κατά 24% έως 27%, εκτιμά ο FDA. Αν και δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα μολύβδου, οι ποσότητες που θα μπορούσαν να βρεθούν στις παιδικές τροφές, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του FDA, είναι μικρές, είπε ο Kramer.

Οι νέες συστάσεις αποτελούν μέρος του Closer to Zero, μιας πρωτοβουλίας του FDA για τη μείωση της ποσότητας μολύβδου και άλλων βαρέων μετάλλων ειδικά στα τρόφιμα που καταναλώνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Είναι ασφαλέστερη η σπιτική παιδική τροφή; Όχι απαραίτητα. Μια μελέτη του 2022 από την Health Babies Bright Futures, έναν οργανισμό ασφάλειας τροφίμων, διαπίστωσε ότι οι σπιτικές παιδικές τροφές ήταν εξίσου πιθανό με τις παιδικές τροφές που αγοράζονται από το κατάστημα να περιέχουν βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος. «Ακόμα κι αν αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα από το παντοπωλείο, θα αντιμετωπίσετε τα ίδια προβλήματα», λέει η Kate Breznak, κλινική διαιτολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων St. Christopher στη Φιλαδέλφεια. Και πάλι, αυτό συμβαίνει επειδή ο μόλυβδος στα τρόφιμα προέρχεται κυρίως από το έδαφος και το νερό που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια των φυτών.

Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε την έκθεση του παιδιού σας σε μόλυβδο μέσω της τροφής;
Προσφέρετε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά τρόφιμα. Τα επίπεδα μετάλλων και τοξινών ποικίλλουν, γι’ αυτό οι Breznak και Kramer συνιστούν την εναλλαγή των τροφών που τρώνε τα παιδιά. Μπορείτε να εξετάσετε τον περιορισμό των προϊόντων ρυζιού, καθώς αυτά περιέχουν συχνά μεγαλύτερες ποσότητες μολύβδου. Μιλήστε με παιδίατρο εάν ανησυχείτε για πιθανή έκθεση σε μόλυβδο.

Τα CDC (Centers for Disease Control and Prevention) θεωρούν ότι ένα επίπεδο μολύβδου στο αίμα 3,5 μικρογραμμάρια (εκατομμυριοστά του γραμμαρίου) μολύβδου ανά δεκατόλιτρο αίματος (μg/dL) είναι ανησυχητικό. Αυτό είναι χαμηλότερο από το επί πολλά χρόνια όριο των 5 μg/dL, μια αλλαγή που αποσκοπεί στον ταχύτερο εντοπισμό των παιδιών που κινδυνεύουν από δηλητηρίαση από μόλυβδο και στην αποκατάσταση των πηγών έκθεσης.

Δείτε επίσης