Μπορείτε να είστε υπέρβαροι και υγιείς;

Το παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρο του το Nick Fuller, University of Sydney, The Conversation.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι αν μπορείτε να είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και συγχρόνως υγιείς. Αυτό αναφέρεται μερικές φορές ως “fat but fit” και έχει απασχολήσει τους ιατρικούς ερευνητές για χρόνια Μερικές μελέτες έχουν υποστηρίξει την ιδέα αλλά οι περισσότερες την απομυθοποιούν. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το εάν ένα σωματικά υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο μπορεί να θεωρείται “μεταβολικά” υγιές, με άλλα λόγια, να έχει υγιή επίπεδα σακχάρου, ινσουλίνης, χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης.

Ως επαγγελματίας υγείας και ειδικός στην παχυσαρκία, η απάντησή μου σε αυτήν την ερώτηση συχνά εκπλήσσει: Πιστεύω ότι ένα άτομο μπορεί πράγματι να είναι υπέρβαρο και υγιές. Να γιατί.

1. Το βάρος και η υγεία δεν συσχετίζονται απόλυτα

Tο βάρος ενός ατόμου δεν δείχνει την πλήρη εικόνα της υγείας. Ενώ το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο για μια σειρά από προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού, του διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος ασθένειας ενός ατόμου δεν συνδέεται τόσο με το βάρος, όσο με το σωματικό λίπος και ειδικότερα με το πώς κατανέμεται το λίπος στο σώμα. Ενώ οι τιμές του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) παρέχουν ένα σημείο εκκίνησης για την αξιολόγηση του σωματικού λίπους, ο δείκτης αυτός δεν είναι μια ακριβής μέτρηση της υγείας επειδή δεν μπορεί να λάβει υπόψη το πού κατανέμεται το λίπος στο σώμα.

Τα άτομα με υψηλή ποσότητα σπλαχνικού λίπους -έναν τύπο ιδιαίτερα ανθυγιεινού λίπους που αποθηκεύεται κοντά στα εσωτερικά όργανα της κοιλιάς- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας από τα άτομα που έχουν το σωματικό λίπος αποθηκευμένο γύρω από τους γοφούς.

Επίσης οι μυς είναι πολύ πιο πυκνοί από το λίπος. Επομένως, εάν μια τιμή του ΔΜΣ σας κατατάσσει ως υπέρβαρους ή παχύσαρκους, από μπορεί να οφείλεται στους μύες. Επίσης, αν είστε σωματικά δραστήριοι, κάνετε υγιεινή διατροφή και το αποθηκευμένο λίπος είναι στους γοφούς, είστε πιθανότατα πιο υγιείς από κάποιον με κανονικό ΔΜΣ αλλά δεν ασκείται και δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή.

2. Το υπερβολικό βάρος δεν συνδέεται οπωσδήποτε με τη σωματική αδράνεια

Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε ότι το υπερβολικό βάρος συνδέεται με το να είμαστε σωματικά αδρανείς. Αλλά είναι η αδράνεια, όχι το βάρος, που επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της φυσικής μας κατάστασης. Πράγματι, πολυάριθμες μελέτες έχουν χρησιμοποιήσει τεστ άσκησης για να δείξουν ότι ορισμένοι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν υψηλά επίπεδα καρδιαγγειακής ικανότητας και δύναμης. Η διαφορά; Αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται συστηματικά με τη σωματική δραστηριότητα. Η τακτική άσκηση βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση, ανεξάρτητα από το βάρος Απαιτούνται 30 λεπτά άσκησης πέντε ημέρες την εβδομάδα για να είστε υγιείς και δραστήριοι.

3. Ο τρόπος ζωής είναι πιο σημαντικός από το τι δείχνει η ζυγαριά

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά οι υγιεινές συμπεριφορές -και όχι το βάρος- μας κάνουν υγιείς. Ενώ η κατανόηση και η διαχείριση της σχέσης μεταξύ του βάρους και της υγείας μας είναι σημαντική, πρέπει να θυμόμαστε ότι και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την καλή υγεία. Μεταξύ αυτών είναι η άσκηση, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η μείωση του στρες και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας. Μπορείτε να κάνετε πολλά απλά πράγματα αυτή τη στιγμή για να υποστηρίξετε τη γενική σας υγεία, ανεξάρτητα από το βάρος σας.

Εμπλουτίστε τις ασκήσεις σας

Η άσκηση έχει τεράστια οφέλη για την υγεία. Παράλληλα με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, η τακτική σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη και την κινητικότητα, μειώνει τα επίπεδα του στρες και βελτιώνει τον ύπνο. Ξεκινήστε με κάτι που σας αρέσει, ανεξάρτητα από το τι είναι αυτό και φροντίστε να συμπεριλάβετε μια ποικιλία ασκήσεων, καθώς το να κάνετε την ίδια ρουτίνα κάθε μέρα θα σας κάνει να βαρεθείτε και να σταματήσετε κάποια στιγμή.

Είναι επίσης σημαντικό να αναζητήσετε τρόπους για να ενσωματώσετε την τυχαία δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα. Ο καθιστικός τρόπος ζωής κυριολεκτικά σκοτώνει, με τους ειδικούς να λένε ότι μια εβδομάδα σωματικής αδράνειας έχει το ίδιο κόστος για την υγεία με το κάπνισμα 20 τσιγάρων. Η εισαγωγή περισσότερων δραστηριοτήτων μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το ανέβασμα σκαλοπατιών αντί για τη χρήση ανελκυστήρα.

Βελτιώστε τον ύπνο σας

Η λήψη των συνιστώμενων, περίπου, οκτώ ωρών ύπνου που χρειαζόμαστε κάθε βράδυ ωφελεί σημαντικά την υγεία .Είναι ότι είναι εύκολο να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας λαμβάνοντας ορισμένα μέτρα. Ξεκινήστε με τον κανόνα “χωρίς μπλε φως το βράδυ”, απενεργοποιώντας τις συσκευές σας για να ενισχύσετε την έκκριση ορμονών που προκαλούν ύπνο, όπως η μελατονίνη.

Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας, ενθαρρύνοντας ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και συμβάλλοντας σε χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Το αλκοόλ δεν είναι καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος. Αναλάβετε πιο ωφέλιμες δραστηριότητες όπως είναι η άσκηση και ο διαλογισμός.

Το βάρος σας έχει σημασία όταν πρόκειται για τα συνολικά επίπεδα υγείας. Απλώς δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία και δεν είναι πάντα απαραίτητο να έχετε αυτό που έχει οριστεί ως «υγιές βάρος». Όλοι θα πρέπει να ακολουθούμε υγιεινές συνήθειες ζωής, ανεξάρτητα από το βάρος μας.

Δείτε επίσης