Αφαίρεση φρονιμίτη: Χειρουργική επέμβαση, ανάρρωση και τι μπορείτε να φάτε

Ο οδοντίατρός σας έχει άσχημα νέα. Χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη, μια διαδικασία που κανείς δεν ανυπομονεί να κάνει. Θέλετε να μάθετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση;

Οι ειδικοί προσφέρουν μερικές συμβουλές για το γιατί πρέπει να αφαιρεθούν αυτοί οι «τρίτοι γομφίοι», τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και της ανάρρωσης και τις καλύτερες τροφές για να φάτε μετά την εξαγωγή των φρονιμιτών σας.

Γιατί πρέπει να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας;

Η Αμερικανική Ένωση Στοματικών Χειρουργών και Γναθοχειρουργών (AAOMS) λέει ότι οι φρονιμίτες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών. Μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως πόνους, κόκκινα, πρησμένα ή αιμορραγικά ούλα, κακή αναπνοή και δυσκολία να ανοίξετε το στόμα σας.

Αυτοί οι επιπλέον γομφίοι μπορεί να παραγκωνίσουν τα άλλα δόντια σας, να είναι δύσκολο να καθαριστούν και να μην αναπτύσσονται πλήρως. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από προβλήματα, όπως: βλάβη σε κοντινά δόντια, λοιμώξεις, χαλαρά δόντια, υποχώρηση ούλων, περιοδοντική νόσο και φθορά δοντιών (τερηδόνα). Εκτός από αυτά τα ζητήματα, μπορεί να αναπτυχθεί ακραίος πόνος, στοματικές κύστεις και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος για το περίπου 90% των ανθρώπων που έχουν τουλάχιστον έναν προσβεβλημένο φρονιμίτη.

Τα στραβά δόντια μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα, σύμφωνα με τον Δρ. Louis Rafetto, πρώην πρόεδρο της AAOMS. «Όταν το σαγόνι σταματά να μεγαλώνει, τότε αυτό είναι το τέλος του χώρου που είναι διαθέσιμο για να ανατείλουν τα δόντια», εξήγησε. Η AAOMS δηλώνει ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο να αφαιρέσετε όλους τους φρονιμίτες σας όσο το δυνατόν νωρίτερα για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα. «Πιστεύω ότι είναι πραγματικά πιο κατάλληλο να πείτε ότι μόλις φτάσετε στην ηλικία των 18 ετών, θα πρέπει να αναζητήσετε μια γνώμη που θα περιλαμβάνει μια πανοραμική ακτινογραφία των δοντιών, ώστε να μπορεί να γίνει μια αξιολόγηση σχετικά με το εάν οι φρονιμίτες θα βγουν στο στόμα σας».

Τι συμβαίνει με την επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη;

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των φρονιμιτών ξεκινά με μια εξέταση. Η AAOMS εξηγεί ότι αυτό βοηθά τον χειρουργό να προσδιορίσει τη θέση των φρονιμιτών, εάν έχουν επηρεαστεί και πόσο μακριά έχουν αναπτυχθεί οι ρίζες. Ο Rafetto είπε ότι ένας από τους λόγους που συνιστά να κάνετε αυτήν την εξέταση μέχρι την ηλικία των 18 ετών είναι ότι οι ρίζες των φρονιμιτών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως σε αυτήν την ηλικία και το γύρω οστό είναι λιγότερο πυκνό.

«Θα θέλατε να κάνετε αυτήν την χειρουργική επέμβαση προτού οι ρίζες είναι πολύ μακριές και τραχιές. Καλύτερα να αφαιρέσετε τα δόντια σε μια στιγμή που οι ρίζες είναι ολοκληρωμένες κατά το ήμισυ έως τα δύο τρίτα της ανάπτυξης», είπε. «Με αυτόν τον τρόπο, αφαιρούνται ευκολότερα με καλύτερη επούλωση και λιγότερες πιθανότητες επιπλοκών».

Κατά τη διάρκεια της της χειρουργικής επέμβασης, θα σας χορηγηθεί είτε αναισθησία είτε καταστολή για τον πόνο. Θα γίνουν τομές για να απομακρυνθεί ο ιστός των ούλων από τα προσκρουόμενα δόντια και θα εξαχθεί οποιοδήποτε οστό καλύπτει το δόντι.

Πώς είναι η αποκατάσταση αφαίρεσης φρονιμίτη;

Αφού αφαιρεθούν οι φρονιμίτες σας, ο ιστός γύρω από τα ούλα και οι υποδοχές σας που συγκρατούσαν προηγουμένως τα δόντια θα είναι ευαίσθητοι, σύμφωνα με την AAOMS. Μπορεί να νιώσετε πόνο στην περιοχή της εξαγωγής, μαζί με οίδημα και ήπια ενόχληση.

Για να αποφύγετε την επώδυνη ξηροδερμία και άλλες επιπλοκές μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη, η AAOMS συνιστά: τρώτε μαλακές τροφές, αποφύγετε το κάπνισμα, αποφύγετε το βούρτσισμα της περιοχής εξαγωγής τις πρώτες 24 ώρες, λάβετε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με το πρόγραμμα και χρησιμοποιήστε μόνο συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά και στοματικά διαλύματα.

Ο Rafetto είπε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα «να διατηρήσουν τον πάγο που εφαρμόζεται στην πλευρά του προσώπου όπου αφαιρέθηκαν τα δόντια όσο το δυνατόν περισσότερο για τις πρώτες 48 ώρες. Αυτό πραγματικά κρατά το πρήξιμο στο ελάχιστο».

Τι μπορείτε να φάτε μετά την αφαίρεση των φρονιμιτών;

Επειδή τα πιο σκληρά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εκτός τραπεζιού κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι να φάνε μετά την αφαίρεση φρονιμίτη. «Οι άνθρωποι μερικές φορές… πάνε μόνο για υγρά όπως ζελέ και πουτίγκα και σάλτσα μήλου και τέτοια πράγματα», είπε ο Rafetto. «Τείνω να τους κατευθύνω προς ιταλικά φαγητά και πιάτα με βάση τα νουντλς ή τα πιάτα με βάση το ρύζι, ή πράγματα όπως ομελέτες και φαγητά πρωινού όπως βάφλες και τηγανίτες, πράγματα που δεν απαιτούν πολλή προσπάθεια. Πόσο καιρό πρέπει να διαρκέσει αυτή η δίαιτα; Θα έλεγα δυο ημέρες».

Δείτε επίσης