Πώς η σωστή διατροφή μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα και τον κοινωνικό σας εαυτό

Tου Christopher Damman, The Conversation.

Η πανάρχαια παροιμία «είσαι ό,τι τρως» έχει βαθιά αλήθεια. Σχεδόν κάθε μόριο στο σώμα σας απορροφά κάτι από αυτό που τρώτε και πίνετε. Οι διατροφικές σας επιλογές συνδέονται άμεσα με τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική σας υγεία. Και οι επιστήμονες μαθαίνουν ότι η υγεία του εντέρου σας και οι μικροβιακές κοινότητες μέσα σας έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην ενορχήστρωση αυτών των διαδικασιών.

Το μικροβίωμα του εντέρου παίρνει τα συστατικά των τροφών που δεν μπορείτε να αφομοιώσετε, όπως οι φυτικές ίνες και τα φυτοθρεπτικά συστατικά, και τα μετατρέπει σε σήματα που ρυθμίζουν το πόσο πεινάτε, το πόσο δυνατό είναι το ανοσοποιητικό σας σύστημα και ακόμη και το πώς σκέφτεστε και αισθάνεστε. Είναι σαν οι κοινότητες στο μικροβίωμα του εντέρου σας να είναι μια ορχήστρα για την υγεία σας και εσείς διευθύνετε τη συμφωνία τους μέσω του φαγητού σας. Η έρευνα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη: Μια φιλική προς το έντερο διατροφή είναι σημαντική για τα μικρόβιά σας, αλλά και για εσάς.

Η συναρπαστική έρευνα για το μικροβίωμα οδηγεί σε ένα ταξίδι στα βάθη του εντέρου, όπου τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί θολώνουν τις γραμμές μεταξύ των άλλων και του εαυτού μας. Ο όρος holobiont περιγράφει τη συνδυασμένη ζωή του μικροβιώματος και του ξενιστή του, που λειτουργούν συμβιωτικά για να υποστηρίξουν ο ένας την ευημερία του άλλου. Αυτή η σχέση παρατηρείται με ακραίο τρόπο στα έντερα των τερμιτών και των αγελάδων, όπου τα μικρόβια μετατρέπουν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά από ξύλο ή γρασίδι σε πλήρη διατροφή γεμάτη βιταμίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία.

Όταν οι άνθρωποι τρώνε ορισμένα τρόφιμα, όπως αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν επίσης παρόμοιες σχέσεις με τα μικροβιώματά τους. Παρέχετε στα μικρόβια σας τροφή και ένα ασφαλές μέρος για να ζήσουν και αυτά με τη σειρά τους ενισχύουν τη διατροφή σας με ζωτικά μόρια όπως βιταμίνες, λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και νευροδιαβιβαστές που είναι βασικά για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ανοσοποιητικού και της διάθεσής σας.

Ακριβώς όπως το φαγητό φωτίζει τη σημασία της μικροβιακής κοινότητας μέσα σας, φωτίζει επίσης την κοινωνική σας κοινότητα. Το φαγητό είναι ένα από τα θεμέλια του πολιτισμού, που χρησιμεύει ως βάση πολλών δώρων και κοινών εμπειριών. Έχετε τα πρώτα ραντεβού με ποτά και γεύματα, συνδέεστε με τους συναδέλφους σας στο μεσημεριανό γεύμα και μοιράζεστε δείπνα με την οικογένεια και τους φίλους σας. Το φαγητό είναι ένα είδος κοινωνικής κόλλας που βοηθά στη σύνδεση των κοινοτήτων μεταξύ τους. Καθώς τροφοδοτείτε το μικροβίωμα σας για να καλλιεργήσετε μια ακμάζουσα κοινότητα μέσα στο έντερό σας, τροφοδοτείτε επίσης μεταφορικά και κυριολεκτικά την κοινωνική σας δραστηριότητα.

Βολικές τροφές

Οι βολικές, γρήγορες, υπερεπεξεργασμένες τροφές έχουν κάποια πολλά οφέλη για τη διατροφή ενός αυξανόμενου πληθυσμού και στην επιτάχυνση του ρυθμού ζωής, αλλά η τελευταία έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν παράπλευρες απώλειες. Σε σύγκριση με τις παλαιολιθικές δίαιτες, οι βιομηχανοποιημένες δίαιτες μπορεί να συμβάλλουν σε μια μικρότερη ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος. Η ποικιλομορφία είναι σημαντική για τη δημιουργία βασικών μορίων, όπως το βουτυρικό, που ρυθμίζουν την όρεξη και τη διάθεση. Ως αποτέλεσμα, το μικροβίωμά σας γίνεται λιγότερο καλό στη ρύθμιση της πείνας και των συναισθημάτων.

Η κοινωνική σας δραστηριότητα μπορεί επίσης να υποφέρει ως αποτέλεσμα αυτής της διαταραγμένης μικροβιακής κοινότητας. Στην πραγματικότητα, μελέτες σε διάφορους οργανισμούς-μοντέλα έχουν βρει ότι τα μικρόβια μπορούν να μεσολαβήσουν σε συμπεριφορές τόσο διαφορετικές όπως το ζευγάρωμα και η επιθετικότητα, ρυθμίζοντας τις αντιδράσεις στο στρες. Τα τρόφιμα και τα μικρόβια μπορεί επίσης να επηρεάσουν την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα εξυπηρετούν έναν σκοπό. Είναι βολικά και οικονομικά και μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για άτομα και οικογένειες με πολυάσχολη ζωή και περιορισμένο χρόνο για μαγείρεμα. Αλλά μερικά είναι πιο υγιεινά από άλλα. Η προσθήκη θρεπτικών συστατικών που λείπουν, όπως οι φυτικές ίνες και οι πολυφαινόλες στα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν πιο υγιεινά και αυτά μπορούν να συμπληρώσουν μια δίαιτα με λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.

Σοφία πολιτισμών

Η ανθρωπολογική έρευνα υποδηλώνει ότι οι παραδοσιακές δίαιτες συμβάλλουν ιδιαίτερα στην υγεία και τη μακροζωία. Οι κοινότητες στην Κόστα Ρίκα, τη Μεσόγειο και την Ιαπωνία που ακολουθούν παραδοσιακές δίαιτες έχουν πολλά άτομα που ζουν για περισσότερα από 100 χρόνια. Η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα της Οκινάουα έχει αποδειχθεί με συνέπεια ότι συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων ποσοστών παχυσαρκίας και άλλων μεταβολικών ασθενειών.

Αυτές οι δίαιτες περιλαμβάνουν παραδοσιακές επιλογές και συνδυασμούς τροφίμων καθώς και φυσικές τεχνικές επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων. Ο συνδυασμός καλαμποκιού με λάιμ, μια αρχαία διαδικασία που ονομάζεται nixtamalixation, για παράδειγμα, αυξάνει τη διαθεσιμότητα των βιταμινών και μειώνει τις τοξίνες των δημητριακών. Η ζύμωση μετατρέπει τα τρόφιμα μέσω ζωντανών μικροβίων που καταναλώνουν απλούς υδατάνθρακες, δημιουργώντας αντιμικροβιακές χημικές ουσίες που βοηθούν στη διατήρηση της τροφής. Επίσης μειώνει τις τοξίνες και αυξάνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι διαθέσιμες για απορρόφηση. Τα ζυμωμένα τρόφιμα έχει αποδειχθεί ότι αναπτύσσουν διάφορες μικροβιακές κοινότητες στο έντερο, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Το φαγητό είναι επίσης περίπλοκα συνυφασμένο στον κοινωνικό ιστό των παραδοσιακών κοινοτήτων. Οι μακροβιότερες κοινότητες σε όλο τον κόσμο τείνουν να τρώνε τουλάχιστον ένα από τα γεύματά τους μαζί ως οικογένεια και αυτό συνδέεται με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του βάρους και των χαμηλότερων συμπτωμάτων κατάθλιψης. Το συμπέρασμα είναι πως πρέπει να καταναλώνετε τα τέσσερα F: fiber, phytonutrients, healthy fats and ferments (φυτικές ίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά, υγιή λίπη και ζυμωμένα τρόφιμα). Αυτές οι τέσσερις κατηγορίες είναι κοινά στοιχεία στη διατροφή διαφορετικών και μακρόβιων πληθυσμών σε όλο τον κόσμο.

Δείτε επίσης