Mαγνητική τομογραφία: Τί κίνδυνοι υπάρχουν;

Του Adam Taylor, Professor and Director of the Clinical Anatomy Learning Centre, Lancaster University, The Conversation.

Υπάρχουν μερικά καταπληκτικά πράγματα που έχουν συμβεί την ώρα της μαγνητικής τομογραφίας. Πέρυσι, μια 57χρονη γυναίκα από το Ουισκόνσιν στις ΗΠΑ υπέστη έναν ατυχή τραυματισμό. Είχε πάει στο νοσοκομείο για μαγνητική τομογραφία και είχε μπει στο μηχάνημα με κρυμμένο πυροβόλο όπλο. Ο ισχυρός μαγνήτης του μηχανήματος προκάλεσε εκκένωση του όπλου. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος τραυματίζεται από όπλο σε μαγνητικό τομογράφο. Ένας δικηγόρος από τη Βραζιλία πέθανε όταν το όπλο του που ήταν σφιγμένο στη μέση μπήκε στην κοιλιά του.

Η μαγνητική τομογραφία έχει μακρά ιστορία, με τη μία ή την άλλη μορφή, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930. Πολλά χρόνια μελέτης οδήγησαν στην πρώτη σάρωση ασθενούς που πραγματοποιήθηκε το 1977. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 95 εκατομμύρια μαγνητικές τομογραφίες σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα αποτελεσματικό και πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο, το οποίο είναι απίστευτα ασφαλές για τους ασθενείς (όταν ακολουθούνται οι οδηγίες) δίνοντας εξαιρετική ανάλυση ιστών στις διαγνωστικές εικόνες και μη εκθέτοντας τον δέκτη σε καμία επιβλαβή ιονίζουσα ακτινοβολία.

Αν και είναι ασφαλής, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες από τους ασθενείς σχετικά με τον θόρυβο που κάνουν τα μηχανήματα (προσφέρονται ωτοασπίδες), που μπορεί να φτάσει τα 100 ντεσιμπέλ. Και μερικοί άνθρωποι με κλειστοφοβία δεν ανέχονται μεγάλες περιόδους στο μηχάνημα.

Η μαγνητική τομογραφία λειτουργεί εφαρμόζοντας ισχυρά μαγνητικά πεδία σε οτιδήποτε απεικονίζεται. Αυτοί οι μαγνήτες έχουν ένα μαγνητικό πεδίο που είναι 30.000 ισχυρότερο από αυτό της Γης. Τα πρωτόνια (υποατομικά σωματίδια) που αποτελούν κάθε στοιχείο του σώματος διεγείρονται και απομακρύνονται από την κανονική χαλαρή τους κατάσταση. Όταν ο μαγνήτης είναι απενεργοποιημένος, οι αισθητήρες του μηχανήματος ανιχνεύουν την ενέργεια που απελευθερώνεται από τα πρωτόνια καθώς επιστρέφουν σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να πουν τη διαφορά μεταξύ των τύπων ιστών και αν είναι υγιείς.

Ισχυροί μαγνήτες

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους με τη μαγνητική τομογραφία προέρχεται από τους απίστευτα ισχυρούς μαγνήτες που χρησιμοποιούνται επειδή δεν είναι επιλεκτικοί στα αντικείμενα στα οποία δρουν. Μπορούν να τραβήξουν μεταλλικά αντικείμενα από οποιοδήποτε σημείο του δωματίου, όπως φαίνεται στα προαναφερθέντα περιστατικά με πυροβόλα όπλα ή να προκαλέσουν ζημιά θερμαίνοντας τα αντικείμενα ενώ βρίσκονται μέσα ή πάνω στο σώμα, προκαλώντας κάψιμο.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για τις μαγνητικές τομογραφίες, με τους ασθενείς να πρέπει να υποβάλλονται σε ερωτηματολόγιο προ-σάρωσης σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και πιθανά μεταλλικά αντικείμενα για την πρόληψη τραυματισμού ή θανάτου.

Τα άτομα με βηματοδότες ή άλλες εμφυτευμένες ηλεκτρονικές συσκευές διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο βλάβης. Ωστόσο, έχουν τεθεί σε εφαρμογή ειδικές διαδικασίες για την υποστήριξη ατόμων με αυτές τις εμφυτευμένες συσκευές που σαρώνονται. Επίσης, τα νεότερα μοντέλα τείνουν να μην περιέχουν σιδηρούχα μέταλλα -δηλαδή μέταλλα που μπορούν να έλκονται από μαγνήτες επειδή περιέχουν σίδηρο.

Τα άτομα με ξένα μεταλλικά σώματα που βρίσκονται μέσα τους βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ένας 65χρονος άνδρας με σχιζοφρένεια που είχε καταπιεί μεταλλικές υποδοχές παρουσίασε πληγή στο στομάχι του ενώ υποβαλλόταν σε μαγνητική τομογραφία. Ομοίως, ένα παιδί υπέστη διάτρηση εντέρου κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας μετά την κατάποση 11 μικρών σφαιρικών μαγνητών.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι ο σχηματισμός της λεγόμενης «θηλιάς ιστού» όπου ένα κομμάτι του σώματος έρχεται σε επαφή με ένα άλλο δημιουργώντας έναν βρόχο που θερμαίνει τον ιστό σε σημείο καύσης. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν μέρη του άνω μηρού που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, τα χέρια που ενώνονται και άλλα σημεία όπου ένα κομμάτι δέρματος έρχεται σε επαφή με ένα άλλο. Αυτά είναι ασυνήθιστα, αλλά μετριάζονται με το να ξαπλώνουν οι άνθρωποι σε συγκεκριμένες στάσεις για να διασφαλιστεί η σάρωση.

Το εξωτερικό του μηχανήματος μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνο. Τα νοσοκομεία και οι κλινικές έχουν λάβει μέτρα για τον περιορισμό της εγγύτητας των μεταλλικών αντικειμένων στο δωμάτιο της μαγνητικής τομογραφίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτά δεν τηρούνται. Το 2018, ένας Ινδός σκοτώθηκε όταν μια φιάλη οξυγόνου που μετέφερε τραβήχτηκε στο μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει. Το 2021, ένας Νοτιοκορεάτης πέθανε όταν επίσης μια φιάλη οξυγόνου στην αίθουσα μαγνητικής τομογραφίας συνέτριψε το κρανίο του αφού ο μαγνήτης το τράβηξε στο μηχάνημα.

Ένας από τους μεγαλύτερους αόρατους κινδύνους προέρχεται από κομμάτια μετάλλου που έχουν κολλήσει στο μάτι. Αυτό είναι συνήθως ένα πρόβλημα μεταξύ χειρώνακτων εργατών και βετεράνων του στρατού, όπου σφυρηλάτηση, καλέμισμα, διάτρηση ή πυροβολισμός ή εκρήξεις μπορεί να έχουν προκαλέσει την τοποθέτηση μικροσκοπικών μεταλλικών θραυσμάτων, εν αγνοία, στο μάτι του ατόμου. Αυτά τα μικρά κομμάτια μετάλλου μπορούν να αποσπαστούν ή να συστραφούν για να ευθυγραμμιστούν με το μαγνητικό πεδίο κατά τη σάρωση με μαγνητική τομογραφία, οδηγώντας σε αιμορραγία στο μάτι, βασανιστικό πόνο και τύφλωση.

Παρά τις παραπάνω ιστορίες, η μαγνητική τομογραφία είναι ένα επαναστατικό διαγνωστικό μηχάνημα που έχει οφέλη που υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων. Περαιτέρω τροποποιήσεις της μαγνητικής τομογραφίας, όπως η fMRI (λειτουργική μαγνητική τομογραφία), επιτρέπουν στους γιατρούς και τους ερευνητές να εξετάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα και να παρατηρήσουν πώς προχωρούν ασθένειες, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Βοηθούν επίσης τους ερευνητές να ανακαλύψουν νέα φάρμακα και να μελετήσουν την ανατομία -μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού.

Αυτά τα επαναστατικά μηχανήματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα και είναι απολύτως ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται σωστά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα κάνετε μαγνητική τομογραφία, όταν το κλινικό προσωπικό κάνει ερωτήσεις που φαίνονται αθώες και απλές, απαντήστε με ειλικρίνεια. Και πείτε τους για οτιδήποτε πιστεύετε ότι μπορεί να είναι σχετικό, όσο ασήμαντο κι αν είναι, απλώς για να είστε ασφαλείς.

Δείτε επίσης