Εγκυμοσύνη: Η κατανάλωση πρωτεΐνης επηρεάζει το πρόσωπο του παιδιού

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του προσώπου των απογόνων τους.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές ανέλυσαν την αλληλουχία γονιδίων από ανθρώπινο εμβρυϊκό ιστό προσώπου και διεξήγαγε πειράματα σε ποντίκια και ψάρια ζέβρα.

Προηγούμενη έρευνα, μαζί με αδημοσίευτα στοιχεία, έχει δείξει ότι η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στο καθορισμό του πώς θα μοιάζει το πρόσωπο ενός ατόμου. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι άλλοι παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορούν επίσης να έχουν αντίκτυπο.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές αναρωτήθηκαν εάν η δίαιτα που καταναλώνουν οι έγκυες γυναίκες θα μπορούσε να έχει έστω ένα ανεπαίσθητο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του προσώπου του αγέννητου παιδιού τους.

Για να το ανακαλύψει, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε με την αλληλούχιση του ιστού του προσώπου που ελήφθη από ανθρώπινα έμβρυα. Βρήκε ενισχυτές που σχετίζονταν με γονίδια που είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με το μονοπάτι mTORC1 το οποίο είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που τα κύτταρα επεξεργάζονται την τροφή. Τα ευρήματά τους πρότειναν ότι η οδός παίζει ρόλο στη ρύθμιση του σκελετικού σχηματισμού πρώιμου σταδίου.

Για να μάθουν τι είδους διαμόρφωση μπορεί να συμβαίνει, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια και ψάρια ζέβρα και σε ορισμένες περιπτώσεις, ενεργοποίησαν το μονοπάτι που επηρεάζει τη δομή του προσώπου και σε άλλες το απενεργοποίησαν.

Διαπίστωσαν ότι η ενεργοποίηση της οδού mTORC1 οδήγησε σε παχύτερες από τις κανονικές ρινικές διόδους και μεγαλύτερα από τα κανονικά χαρακτηριστικά του προσώπου. Η απενεργοποίηση της οδού, από την άλλη πλευρά, είχε ως αποτέλεσμα τα ψάρια ζέβρα να έχουν μακρύτερο από το κανονικό πρόσωπο ενώ στα ποντίκια το αποτέλεσμα ήταν μεγαλύτερο ρύγχος.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε εάν η διατροφή μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο. Υποψιαζόμενοι ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να ενεργοποιήσει το μονοπάτι mTORC1, τάισαν μια ομάδα ποντικών με δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες. Η δοκιμή έδειξε διαφορές στη σηματοδότηση σε σύγκριση με ποντίκια που τρέφονταν με κανονική διατροφή -τα έμβρυα όσων ζώων έλαβαν επιπλέον πρωτεΐνη είχαν χαμηλότερα από το κανονικό οστά γνάθων και μεγαλύτερους από το κανονικό ρινικούς θαλαμίσκους.

Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του προσώπου του παιδιού της. Το εύρημα υποδηλώνει επίσης ότι διάφορα μέρη της διατροφής θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου με τρόπους που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Περισσότερες πληροφορίες: Meng Xie et al, The level of protein in the maternal murine diet modulates the facial appearance of the offspring via mTORC1 signaling, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-46030-3.

Δείτε επίσης