Ανεβείτε σκαλοπάτια για να ζήσετε περισσότερο

Το ανέβασμα σκαλοπατιών συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ESC Preventive Cardiology 2024, επιστημονικό συνέδριο της Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

«Αν έχετε την επιλογή να πάρετε τις σκάλες ή τον ανελκυστήρα, πηγαίνετε για τις σκάλες, καθώς θα βοηθήσει την καρδιά σας», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophie Paddock από το University of East Anglia. «Ακόμη και σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές αξιολογήσεις στην υγεία και οι σύντομες περιόδους αναρρίχησης σκαλοπατιών θα πρέπει να είναι ένας εφικτός στόχος για ενσωμάτωση στην καθημερινή ρουτίνα».

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προβληθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω της άσκησης. Ωστόσο, πάνω από ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως δεν πληρούν τα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Η αναρρίχηση σκάλας είναι μια πρακτική και εύκολη μορφή σωματικής δραστηριότητας.

Αυτή η μελέτη διερεύνησε εάν το ανέβασμα σκαλοπατιών, ως μορφή σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να παίξει ρόλο στη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για το θέμα και διεξήγαγαν μια μεταανάλυση. Οι μελέτες περιέλαβαν το πόσες φορές ανέβηκαν σκαλοπάτια οι συμμετέχοντες και την ταχύτητά τους. Υπήρχαν εννέα μελέτες με 480.479 συμμετέχοντες στην τελική ανάλυση. Υπήρχαν τόσο υγιείς συμμετέχοντες όσο και με ιστορικό καρδιακής προσβολής ή περιφερικής αρτηριακής νόσου. Οι ηλικίες κυμαίνονταν από 35 έως 84 ετών και το 53% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Το ανέβασμα σκαλοπατιών συσχετίστηκε με 24% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 39% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Συνδέθηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά. Η Paddock είπε: «Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα ενθαρρύναμε τους ανθρώπους να ενσωματώσουν το ανέβασμα σκαλοπατιών στην καθημερινότητά τους, είτε στη δουλειά είτε στο σπίτι, πάρτε τις σκάλες».

Δείτε επίσης