Ινουλίνη: Γιατί οι φυτικές ίνες συχνά επιδεινώνουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Η ινουλίνη, ένας τύπος φυτικής ίνας που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα φυτικών ινών, προκαλεί φλεγμονή στο έντερο και επιδεινώνει τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε ένα προκλινικό μοντέλο, σύμφωνα με μελέτη από τους ερευνητές της Weill Cornell Medicine.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για θεραπευτικές δίαιτες που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην προώθηση της υγείας του εντέρου.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental Medicine, δείχνει ότι η ινουλίνη, η οποία βρίσκεται σε τροφές όπως το σκόρδο, το πράσο και την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ -επίσης σε συμπληρώματα φυτικών ινών και τα τρόφιμα με πρόσθετες ίνες- διεγείρει τα μικρόβια στο έντερο να απελευθερώσουν χολικά οξέα που αυξάνουν την παραγωγή μορίων που προάγουν τη φλεγμονή του εντέρου.

Μια τέτοια πρωτεΐνη, η IL-33, προκαλεί την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού που ονομάζονται έμφυτα λεμφοειδή κύτταρα της ομάδας 2 (ILC2s), προκαλώντας μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση παρόμοια με αλλεργική αντίδραση. Αυτή η υπερβολική ανοσολογική απόκριση στη συνέχεια επιδεινώνει την εντερική βλάβη και τα συμπτώματα σε ένα ζωικό μοντέλο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένης της ινουλίνης, θεωρούνται απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα μικρόβια του εντέρου μετατρέπουν την ινουλίνη και άλλους τύπους διαιτητικών ινών σε λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας που ενεργοποιούν ρυθμιστικά Τ κύτταρα (είδος ανοσοκυττάρων), τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και έχουν άλλα ευεργετικά αποτελέσματα σε όλο το σώμα. Αυτό οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη αύξηση στη χρήση φυτικών ινών ως πρόσθετων τόσο σε τρόφιμα όσο και σε συμπληρώματα.

Η καθαρή ινουλίνη ή η πλούσια σε ινουλίνη ρίζα κιχωρίου είναι συχνά η κύρια πηγή των φυτικών ινών. «Η ινουλίνη είναι πλέον παντού, από κλινικές δοκιμές μέχρι πρεβιοτικά αναψυκτικά», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mohammad Arifuzzaman, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Weill Cornell Medicine. Αυτός και οι συνάδελφοί του περίμεναν ότι η ινουλίνη θα είχε προστατευτικά αποτελέσματα στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Βρήκαν όμως ακριβώς το αντίθετο.

Η χορήγηση ινουλίνης σε ποντίκια στο πλαίσιο ενός μοντέλου φλεγμονώδους νόσου του εντέρου αύξησε την παραγωγή ορισμένων χολικών οξέων από συγκεκριμένες ομάδες βακτηρίων του εντέρου. Τα αυξημένα χολικά οξέα ενίσχυσαν την παραγωγή μιας φλεγμονώδους πρωτεΐνης που ονομάζεται IL-5 που ενεργοποιεί τα ILC2s. Τα ILC2 απέτυχαν να παράγουν μια πρωτεΐνη που προστατεύει τον ιστό και ονομάζεται αμφιρεγκουλίνη.

Ως απόκριση σε αυτές τις αλλαγές, το ανοσοποιητικό σύστημα προάγει την παραγωγή ανοσοκυττάρων που ονομάζονται ηωσινόφιλα, τα οποία ενισχύουν περαιτέρω τη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών.

Προηγουμένως, μια μελέτη του 2022 από την ίδια ομάδα ερευνητών έδειξε ότι αυτή η πλημμύρα ηωσινόφιλων μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μολύνσεις παρασίτων. Ωστόσο, στο μοντέλο της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, αυτή η αλυσιδωτή αντίδραση επιδείνωσε την εντερική φλεγμονή, την απώλεια βάρους και άλλα συμπτώματα όπως η διάρροια.

Σε μελέτες βασισμένες σε ασθενείς, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε επίσης δείγματα ανθρώπινου ιστού, αίματος και κοπράνων. Αυτή η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου -όπως τα ποντίκια που τρέφονταν με ινουλίνη- είχαν υψηλότερα επίπεδα χολικών οξέων στο αίμα και τα κόπρανά τους και υπερβολικά επίπεδα ηωσινόφιλων στο έντερό τους σε σύγκριση με άτομα χωρίς την πάθηση.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο καταρράκτης φλεγμονής παρόμοιος με αυτόν στα ποντίκια που τρέφονται με ινουλίνη έχει ήδη ξεκινήσει σε ανθρώπους με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και η διατροφική πρόσληψη ινουλίνης μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την ασθένεια.

Αυτή η απροσδόκητη ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει γιατί οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συχνά επιδεινώνουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου σε ασθενείς. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπευτικές δίαιτες για τη μείωση των συμπτωμάτων και της βλάβης του εντέρου σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή σχετικές παθήσεις.

Απαιτούνται νέες θεραπείες για αυτές τις ολοένα και πιο κοινές παθήσεις του εντέρου. Οι υπάρχουσες βιολογικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμώξεων ή αυτοάνοσων ασθενειών, που κάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον οργανισμό.

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίδιες ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα και το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας David Artis. «Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες συνέπειες για την παροχή διατροφής ακριβείας σε μεμονωμένους ασθενείς για την προώθηση της συνολικής υγείας με βάση τα μοναδικά τους συμπτώματα, τη σύνθεση της μικροχλωρίδας και τις διατροφικές τους ανάγκες».

Περισσότερες πληροφορίες: Mohammad Arifuzzaman et al, Dietary fiber is a critical determinant of pathologic ILC2 responses and intestinal inflammation, Journal of Experimental Medicine (2024). DOI: 10.1084/jem.20232148.

Δείτε επίσης