Βιταμίνη D: Χρειάζονται εξατομικευμένες συστάσεις για τη λήψη συμπληρωμάτων

Μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες του Trinity College του Δουβλίνου, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης της βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά την ουσιαστική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition.

Η Δρ Margaret M. Brennan, Βοηθός Έρευνας, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, στην Ιατρική Σχολή του Trinity College και πρώτη συγγραφέας, είπε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να τονίσει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ διαφορετικών εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου ζητήματος της υγείας του πληθυσμού με ανεπάρκεια βιταμίνης D».

Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), που είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα.

Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών καθοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους δημιούργησε νέες παρατηρήσεις.

Η πρώτη είναι ότι η UVB του περιβάλλοντος αναδεικνύεται ως κρίσιμος προγνωστικός παράγοντας της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγο ηλιακό φως.

Το δεύτερο είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και τα συμπληρώματα βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην υπεριώδη ακτινοβολία μειώνεται.

Η καθηγήτρια Lina Zgaga, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, στο Trinity College και η κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να απομακρυνθούμε από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D».

Rasha Shraim, Ph.D. Ο υποψήφιος, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ιατρική Σχολή, Trinity College, και συν-διευθυντής ερευνητής σε αυτή τη μελέτη είπε: «Η μελέτη μας υπογραμμίζει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το φως του ήλιου. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες».

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η 25(OH)D διέφερε ανάλογα με την εθνότητα και ότι η έλλειψη ήταν διαδεδομένη. Η διάμεση τιμή ήταν στους Ασιάτες 25.4 nmol/L (10.2 ng/mL) στους Μαύρους 30.6 nmol/L (12.2 ng/mL) και στους Λευκούς 47.9 nmol/L (19.2 ng/mL). 

Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι η μελέτη τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D. Άλλες μελέτες έχουν βρει ότι ο επιπολασμός ανεπάρκειας βιταμίνης D μεταξύ των ατόμων με πιο σκουρόχρωμο δέρμα είναι υψηλότερος από τις λευκές εθνότητες.

Η βιταμίνη D συντίθεται στο δέρμα μετά από έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία B (UVB). Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σύνθεση του δέρματος, όπως η ένταση του ηλιακού φωτός, η ηλικία -μειώνεται με την ηλικία- και ο τόνος του δέρματος. Η χρωστική ουσία του δέρματος μελανίνη περιορίζει το φως που διεισδύει στο δέρμα υποστηρίζοντας τη σχέση μεταξύ εθνότητας και κατάστασης της βιταμίνης D.

Η σύνθεση του δέρματος επηρεάζεται περαιτέρω από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η αναζήτηση/αποφυγή της ηλιοφάνειας, το αντηλιακό και τα ρούχα. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η δερματική σύνθεση που προκαλείται από την UVB μπορεί να καλύψει το 80-100% των απαιτήσεων σε βιταμίνη D, καθιστώντας την ηλιοφάνεια την πιο σημαντική φυσική πηγή βιταμίνης D για πολλούς. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να προσληφθεί μέσω συμπληρωμάτων και φυσικών ή εμπλουτισμένων τροφίμων. Μια μελέτη που έγινε το 2020 βρήκε ότι η σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου συνδέεται με τα επίπεδα της βιταμίνης D.

Μόλις φτάσει στην κυκλοφορία, η βιταμίνη D μετατρέπεται σε 25-υδροξυβιταμίνη D (25(OH)D), τον καλύτερο βιοδείκτη της κατάστασης της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D έχει διαφορετικές μορφές και οι τυπικές εξετάσεις αίματος εντοπίζουν την 25(OH)D, που μπορεί να αποθηκευτεί από τον οργανισμό. Αυτή είναι μια ανενεργή μορφή. Για να χρησιμοποιήσει τη βιταμίνη D, ο οργανισμός πρέπει να τη μεταβολίσει στην ενεργή μορφή, την 1,25(OH)2D.

«Παρατηρήσαμε σημαντική διακύμανση στις συγκεντρώσεις 25(OH)D μεταξύ εθνοτικών ομάδων με ανεπάρκεια -κάτω από 25 nmol/L (10 ng/mL)- σχεδόν 50% στους Ασιάτες, 35% στους Μαύρους και 12% στους Λευκούς», έγραψαν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε αυτή τη μελέτη συσχετίστηκαν με μειωμένη στην 25(OH)D στα λευκά άτομα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη θετική συσχέτιση μεταξύ ολικής χοληστερόλης και 25(OH)D μετά από ηλιακή ακτινοβολία όπως είχε δείξει μια παλιότερη μελέτη, αλλά συμφωνεί με μια άλλη μελέτη που ανέφερε ότι η υψηλότερη χοληστερόλη συσχετίζεται με χαμηλότερη 25(OH)D έξι χρόνια αργότερα. Η 7-δεϋδροχοληστερόλη είναι βασικό υπόστρωμα στη δερματική σύνθεση της βιταμίνης D. Η εξήγηση των αντίθετων παρατηρήσεων μπορεί να είναι ότι τα πιο ψηλά επίπεδα χοληστερόλης ίσως είναι δείκτης μιας υποκείμενης πάθησης που σχετίζεται με αυξημένη χρήση ή εξάντληση της βιταμίνης D.

Περισσότερες πληροφορίες: Margaret M. Brennan et al, Ambient ultraviolet-B radiation, supplements and other factors interact to impact vitamin D status differently depending on ethnicity: A cross-sectional study, Clinical Nutrition (2024). DOI: 10.1016/j.clnu.2024.04.006.

Δείτε επίσης