Μια μόνο συνεδρία έντονης άσκησης μειώνει την επακόλουθη σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση συνιστάται συχνά ως αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη σε ζώα από το Πανεπιστήμιο Tsukuba αποκάλυψε ότι οι έντονες συνεδρίες άσκησης μπορούν να μειώσουν τα επακόλουθα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη θερμοκρασία του σώματος, συμβάλλοντας τελικά σε αύξηση βάρους.

Αυτή η παρατήρηση μπορεί να συνδέεται με διαταραχές στον κιρκάδιο ρυθμό της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνη και μπορεί να διαταράξει τις σύγχρονες επιδράσεις της φυσικής δραστηριότητας και της θερμοκρασίας του σώματος.

Η άσκηση προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά τα αποτελέσματά της στην απώλεια βάρους είναι μερικές φορές λιγότερα από τα αναμενόμενα. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να είναι δευτερογενές της μειωμένης σωματικής δραστηριότητας μετά από άσκηση, αλλά ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητός.

Η ορμόνη του στρες, η κορτικοστερόνη, ακολουθεί έναν κιρκάδιο ρυθμό. Είναι χαμηλή την ώρα του ύπνου και στο αποκορύφωμά της μετά το ξύπνημα, και ρυθμίζει τα επίπεδα σωματικής και πνευματικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ακόμη και μία μόνο συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να διαταράξει αυτόν τον ρυθμό, οδηγώντας σε μειωμένη σωματική δραστηριότητα και παραγωγή θερμότητας και μειώνοντας το αποτέλεσμα απώλειας βάρους.

Για να ελεγχθεί αυτή η υπόθεση, τα ποντίκια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ως εξής: άσκηση υψηλής έντασης, μέτριας έντασης άσκηση και ανάπαυση. Η φυσική δραστηριότητα και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, που χρησιμεύουν ως δείκτης παραγωγής θερμότητας πριν και μετά την άσκηση, των ποντικών παρακολουθήθηκαν. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Medicine & Science in Sports & Exercise.

Στην ομάδα άσκησης υψηλής έντασης, τόσο η σωματική δραστηριότητα όσο και η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος μετά την άσκηση μειώθηκαν σημαντικά, παρά την απουσία αλλαγών στην πρόσληψη τροφής, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν τη διαταραχή του συγχρονισμού μεταξύ της φυσικής δραστηριότητας και της θερμοκρασίας του σώματος. Μαζί, επιβεβαίωσαν μια θετική συσχέτιση ότι τα σχετικά χαμηλά επίπεδα κορτικοστερόνης στο αίμα κατά τη διάρκεια της αφύπνισης συσχετίστηκαν με λιγότερη σωματική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μία μόνο συνεδρία άσκησης υψηλής έντασης μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό της κορτικοστερόνης, οδηγώντας σε μειωμένη φυσική δραστηριότητα και μείωση της θερμοκρασίας του σώματος και αύξηση του σωματικού βάρους.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του να λαμβάονται υπόψη όχι μόνο οι θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά και των επακόλουθων επιπέδων δραστηριότητας και του κιρκάδιου ρυθμού κατά το σχεδιασμό προγραμμάτων άσκησης για αποτελεσματική απώλεια βάρους.

Περισσότερες πληροφορίες: Daisuke Funabashi et al, Acute Vigorous Exercise Decreases Subsequent Non-Exercise Physical Activity and Body Temperature Linked to Weight Gain, Medicine & Science in Sports & Exercise (2024). DOI: 10.1249/MSS.0000000000003487.

Δείτε επίσης