Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Michigan State (MSU) έλαβαν μια πενταετή επιχορήγηση 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας για να βοηθήσουν στην αποκάλυψη του γιατί ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ, γνωστό ως DHA, είναι τόσο αποτελεσματικό στην αναστολή μιας γνωστής αιτίας του ερυθηματώδους λύκου.
Προηγούμενη έρευνα του MSU έχει δείξει ότι η κατανάλωση DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) το οποίο βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια κρύου νερού, μπορεί να σταματήσει την εμφάνιση του ερυθηματώδους λύκου όταν η ασθένεια προκαλείται από ένα τοξικό ορυκτό που εισπνέεται και συνήθως βρίσκεται γύρω από εργοτάξια κατασκευών, γεωργίας και εξόρυξης.
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές πώς το DHA εμποδίζει τον σχηματισμό της νόσου.
Ο λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση ασθένεια στην οποία ένας άγνωστος παράγοντας προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να επιτεθεί στους δικούς του υγιείς ιστούς. Ο πιο συνηθισμένος τύπος λύκου είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), μια σύνθετη, με πολλαπλά συμπτώματα ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, πόνο και βλάβη σε διάφορα μέρη του σώματος. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει λύκο, εμφανίζεται 9-10 φορές πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και είναι 2-3 φορές πιο συχνός στις έγχρωμες γυναίκες.
Τα ωμέγα λιπαρά οξέα έχουν επίδραση στη φλεγμονή στο σώμα, με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα γενικά να λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα να λειτουργούν ως προφλεγμονώδη. Οι δυτικές δίαιτες είναι συχνά πολύ υψηλότερες σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και υπάρχει υποψία ότι συμβάλλουν σε χρόνιες ασθένειες.
Μικρές μελέτες δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ της χορήγησης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και της μειωμένης δραστηριότητας της νόσου σε ασθενείς με λύκο.
«Όταν ο ερυθηματώδης λύκος πυροδοτείται από λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια που ονομάζονται κρυσταλλικό πυρίτιο στους πνεύμονες, η προηγούμενη έρευνά μας έχει δείξει ότι το DHA ουσιαστικά σταμάτησε την ενεργοποίηση της νόσου», δήλωσε ο James Pestka, διακεκριμένος καθηγητής επιστήμης τροφίμων και ανθρώπινης διατροφής του Πανεπιστημίου.
Σύμφωνα με τον Harkema, το DHA θα μπορούσε να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα κύτταρα αντιδρούν στο πυρίτιο στους πνεύμονες και με κάποιο τρόπο εμποδίζει το ανοσοποιητικό σύστημα να υπεραντισταθμίζει και να επιτίθεται και στα υγιή κύτταρα.
Μια θεωρία που έχουν οι ερευνητές είναι ότι το DHA θα μπορούσε να βοηθήσει τα κύτταρα να στείλουν ένα σήμα στο σώμα, ώστε να μην αντιδράσει υπερβολικά και να πει στο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί πέρα από αυτό που χρειάζεται. Μια άλλη σκέψη είναι ότι με κάποιο τρόπο το DHA επιτρέπει στα κύτταρα να καταπίνουν και να απομακρύνουν το τοξικό πυρίτιο από τους πνεύμονες χωρίς να πεθαίνουν, εμποδίζοντας την αποστολή φλεγμονωδών σημάτων σε όλο το σώμα.
«Τα κύτταρα στους πνεύμονες μπορούν να καταβροχθίσουν το πυρίτιο, αλλά είναι τόσο τοξικό που συνήθως σκοτώνει αυτά τα κύτταρα», είπε ο Harkema. «Όταν πεθαίνουν, αποστέλλονται σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα ότι κάτι δεν πάει καλά. Το σώμα στη συνέχεια παράγει μια τόσο ισχυρή απόκριση που αρχίζει επίσης να σκοτώνει υγιή κύτταρα».
Η προηγούμενη έρευνα των ερευνητών εξέτασε την επίδραση του DHA στις αλλοιώσεις του λύκου στους πνεύμονες και τα νεφρά θηλυκών ποντικών που είχαν ήδη γενετική προδιάθεση για την ασθένεια. Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά θετικά. «Το 96% των πνευμονικών αλλοιώσεων σταμάτησαν από το DHA μετά την πυροδότησή τους από το πυρίτιο», δήλωσε ο Harkema.
Ο λύκος θεωρείται γενετική ασθένεια και ενεργοποιείται όχι μόνο με την εισπνοή τοξικών σωματιδίων στον αέρα, αλλά και από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα, τα από του στόματος αντισυλληπτικά και η μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.
«Στον λύκο, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον εαυτό του, μπορεί να βλάψει οποιοδήποτε μέρος του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αρθρώσεων και των οργάνων», δήλωσε ο Pestka. «Αυτή η νέα έρευνα θα μας επιτρέψει να δούμε τι συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο στην ενεργοποίηση του λύκου και πώς μπορούμε να παρέμβουμε διατροφικά με DHA για να αποτρέψουμε την έξαρση και την εξέλιξη της νόσου».
Ο Pestka πρόσθεσε ότι το έργο θα δώσει επίσης πρόσθετη εικόνα για το πώς άλλες αναπνευστικές ουσίες που βρίσκονται πιο συχνά στον αέρα που αναπνέουμε, όπως τα καυσαέρια ντίζελ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ασθένεια.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε το 2017.
Πολλοί ασθενείς με λύκο υποφέρουν από συμπτώματα όπως κακός ύπνος, κόπωση και κατάθλιψη. Ενώ οι τρέχουσες θεραπείες είναι εξαιρετικές στην αντιμετώπιση του πόνου, δεν υπάρχουν καλές θεραπείες με αυτά τα άλλα συμπτώματα. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και η αποφυγή πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 θα μπορούσε να είναι μια παρέμβαση χαμηλής τοξικότητας για τους ασθενείς με λύκο.
Αυτή η μελέτη είναι ένα βήμα για να βοηθηθούν οι ρευματολόγοι να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο της διατροφής στη διαχείριση του λύκου και οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με λύκο, καθώς και στον εντοπισμό άλλων θρεπτικών συστατικών που μπορεί να είναι ωφέλιμα, όπως οι βιταμίνες A, C ή E.