Αρχίζουμε να αντιμετωπίζουμε όλο και πιο ζεστά καλοκαίρια και πολλοί από εμάς επιλέγουμε ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικά υφάσματα, όπως βαμβάκι και λινό. Αλλά γιατί τα φυσικά υφάσματα όπως αυτά είναι καλύτερα στο να μας κρατούν δροσερούς όταν ο καιρός είναι ζεστός;
Στον ζεστό καιρό, ιδρώνουμε. Καθώς ο ιδρώτας εξατμίζεται, μεταφέρει τη θερμότητα μακριά, κάτι που βοηθά στην ψύξη του σώματος. Στον θερμό καιρό, θέλουμε ρούχα που na βοηθούν στην απομάκρυνση της υγρασίας από το σώμα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Τα φυσικά υφάσματα κατασκευάζονται με ίνες που εξάγονται από φυτικές ή ζωικές πηγές όπως βαμβάκι, λινό, κάνναβη, μαλλί και μετάξι. Το κύριο συστατικό όλων των φυτικών ινών είναι η κυτταρίνη ενώ οι ζωικές ίνες αποτελούνται από πρωτεΐνες όπως η κερατίνη και η ινωδοΐνη του μεταξιού. Τα μόρια της κυτταρίνης είναι πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται υδροξυλομάδες και προσελκύουν νερό και υγρασία. Με επιστημονικούς όρους, είναι υδρόφιλες -αγαπούν το νερό. Έτσι, τα ρούχα από βαμβάκι και λινό είναι ιδιαίτερα υδρόφιλα. Τείνουν να απορροφούν την υγρασία και να τη διασκορπίζουν σε όλο το ύφασμα, επιτρέποντάς της να εξατμίζεται πιο εύκολα. Αυτό απομακρύνει τον ιδρώτα γρήγορα, καθιστώντας το ρούχο πιο άνετο και αναπνεύσιμο και επιτρέποντάς μας να παραμένουμε δροσεροί σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ένα μειονέκτημα των φυσικών υφασμάτων είναι ότι ζαρώνουν γρήγορα -αυτό δεν είναι απαραίτητα ελάττωμα γιατί σε μερικούς ανθρώπους αρέσει αυτή η εμφάνιση. Πάντως, σε μια πολύ ζεστή, ιδρωμένη μέρα, τα φυσικά υφάσματα μπορεί να γίνουν βαριά και βρεγμένα.
Οι ζωικές ίνες είναι πρωτεΐνες και οι ιδιότητές τους ποικίλλουν ανάλογα με την πηγή. Το μαλλί έχει υποστεί βιοτεχνική επεξεργασία εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να είναι άνετο στη χρήση. Οι ίνες από μαλλί είναι υδρόφιλες στο εσωτερικό και υδρόφοβες στο εξωτερικό, που σημαίνει ότι είναι και οι δύο ανθεκτικές στο νερό και καλές στο να απομακρύνουν την υγρασία. Από την άλλη μεριά, τα μεταξωτά υφάσματα είναι πολύ καλά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Μας κρατούν δροσερούς σε ζεστό καιρό και ζεστούς σε κρύο καιρό.
Συνθετικά υφάσματα: λιγότερο ζαρωμένα, πιο ιδρωτικά
Τα συνθετικά υφάσματα, από την άλλη πλευρά, είναι ελαφρύτερα και τείνουν να ζαρώνουν λιγότερο. Τα κοινά συνθετικά (όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το ακρυλικό) είναι όλα φτιαγμένα από χημικές ουσίες με βάση το πετρέλαιο. Οι περισσότερες συνθετικές ίνες είναι κατασκευασμένες από μακριές αλυσίδες ατόμων υδρογόνου και άνθρακα και δεν περιέχουν ομάδες υδροξυλίου. Τέτοιες ίνες είναι υδρόφοβες -μισούν το νερό. Αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν μπορεί να εξαπλωθεί ομοιόμορφα στο ύφασμα και να εξατμιστεί εύκολα. Παγιδεύουν τον ιδρώτα στο δέρμα, καθιστώντας τα ρούχα λιγότερο αναπνεύσιμα και άνετα όταν ο καιρός είναι ζεστός και υγρός.
Ωστόσο, ορισμένα συνθετικά υφάσματα μπορούν να απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα. Και ορισμένα ημισυνθετικά όπως το ρεγιόν ή το τενσέλ (τα οποία κατασκευάζονται από ξυλοπολτό ή βαμβάκι με συνθετικές ίνες) είναι πιο αναπνεύσιμα από άλλα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας ή το νάιλον.
Το χρώμα των ρούχων είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη δροσιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα ανοιχτά χρώματα αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από εσάς και βοηθούν στη διατήρηση ενός πιο δροσερού σώματος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα σκούρα χρώματα απορροφούν το ηλιακό φως και τη σχετική θερμότητα, καθιστώντας την επιφάνεια του δέρματος πιο ζεστή από το κανονικό.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει την αναπνοή και την άνεση των ρούχων είναι ο τρόπος ύφανσης των υφασμάτων. Τα υφάσματα που είναι χαλαρά υφασμένα (ανοιχτή ύφανση) με λεπτότερα υλικά έχουν περισσότερη ροή αέρα, κάτι που σας βοηθά να παραμένετε δροσεροί. Για μια γρήγορη, μη επιστημονική δοκιμή, κρατήστε ένα ύφασμα ψηλά και δείτε πόσο φως περνάει μέσα από αυτό. Όσο περισσότερο φως μπορείτε να δείτε, τόσο πιο αναπνεύσιμο είναι. Ο τρόπος επεξεργασίας του υφάσματος μπορεί επίσης να παίξει ρόλο για το μαλάκωμα και την αντοχή στις ζάρες.
Η χρήση μαλακτικού ρούχων όταν πλένετε στο πλυντήριο συνήθως δεν επηρεάζει την αναπνοή του υφάσματος. Τα μαλακτικά τροποποιούν την επιφάνεια του υφάσματος αλλά δεν αλλάζουν την εσωτερική δομή ή την πορώδη φύση των υφασμάτων.
Η αντοχή στις ζάρες είναι η ικανότητα ενός υφάσματος να παραμένει λείο και γυαλισμένο ακόμα και μετά το πλύσιμο. Τα συνθετικά υφάσματα είναι εγγενώς ανθεκτικά στις ζάρες. Οι φυσικές ίνες είναι πιο επιρρεπείς σε ζάρες, αλλά μπορούν να υποβληθούν σε χημική επεξεργασία στην επιφάνεια του υφάσματος κατά την κατασκευή για να γίνουν ανθεκτικές. Τέτοιες επεξεργασίες, ωστόσο, μπορεί να σχηματίσουν στρώματα στην κορυφή του υφάσματος που εμποδίζουν τη ροή του αέρα, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο αναπνεύσιμα.