Aπό τη Michelle Spear, The Conversation.
Έχουν οι γυναίκες μικρότερες κύστεις; Η σύντομη απάντηση; Όχι ακριβώς. Η πλήρης εικόνα αποκαλύπτει μια πιο περίπλοκη -και ενδιαφέρουσα- αλληλεπίδραση μεταξύ ανατομίας, φυσιολογίας και κοινωνικής προετοιμασίας. Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται ότι πρέπει να ουρούν πιο συχνά, αλλά το πραγματικό μέγεθος της κύστης τους δεν διαφέρει σημαντικά.
Η κύστη είναι ένα μυώδες μπαλόνι σχεδιασμένο για ευελιξία. Δύο βασικά χαρακτηριστικά το καθιστούν δυνατό: ο εξωστήρας μυς και το μεταβατικό επιθήλιο. Ο εξωστήρας είναι ένα στρώμα λείου μυός που σχηματίζει το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης. Η ασυνήθιστη ελαστικότητά του του επιτρέπει να τεντώνεται χωρίς να ενεργοποιεί σταθερά σήματα “γεμάτου”. Όταν η φύση το καλεί, συστέλλεται δυναμικά για να αδειάσει την κύστη. Μια εσωτερική επένδυση, το μεταβατικό επιθήλιο, συμπεριφέρεται σαν βιολογικό οριγκάμι, τεντώνεται και ισιώνει για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο όγκο, προστατεύοντας παράλληλα τους υποκείμενους ιστούς από το τοξικό περιεχόμενο των αποθηκευμένων ούρων.
Χάρη σε αυτόν τον έξυπνο σχεδιασμό, η κύστη σας μπορεί να διαστέλλεται και να συστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής χωρίς να ραγίζει, να χάνει τον τόνο της ή να εκπέμπει ψευδείς συναγερμούς -τις περισσότερες φορές.
Από δομικής άποψης, οι ανδρικές και οι γυναικείες κύστεις είναι περισσότερο παρόμοιες παρά διαφορετικές. Και οι δύο χωρούν άνετα περίπου 400-600 mg ούρων. Αυτό που περιβάλλει την κύστη μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση και την επείγουσα ανάγκη για ούρηση, και εδώ αρχίζουν οι διαφορές.
Στους άνδρες, η κύστη βρίσκεται πάνω από τον προστάτη και μπροστά από το ορθό. Στις γυναίκες, βρίσκεται σε ένα πιο γεμάτο πυελικό διαμέρισμα, μοιράζοντας χώρο με τη μήτρα και τον κόλπο. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η αναπτυσσόμενη μήτρα μπορεί να συμπιέσει την κύστη -εξ ου και η ορμή στην τουαλέτα κάθε 20 λεπτά στο τρίτο τρίμηνο.
Ακόμα και εκτός εγκυμοσύνης, οι χωρικοί περιορισμοί μπορεί να σημαίνουν ότι η κύστη ενεργοποιεί ένα αίσθημα επείγουσας ανάγκης πιο νωρίς. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθάνονται πληρότητα της ουροδόχου κύστης σε χαμηλότερους όγκους -πιθανώς λόγω ορμονικών επιρροών, αυξημένης αισθητηριακής εισόδου ή της δυναμικής σχέσης μεταξύ της στήριξης του πυελικού εδάφους και της έκτασης της ουροδόχου κύστης.
Το πυελικό έδαφος -μια σειρά μυών που υποστηρίζουν την ουροδόχο κύστη, τη μήτρα και το έντερο- είναι κρίσιμο. Στις γυναίκες, μπορεί να αποδυναμωθεί από τον τοκετό, τις ορμονικές αλλαγές ή απλώς τον χρόνο, αλλάζοντας τον συντονισμό μεταξύ του κρατήματος και του “αφήνω να φύγουν”.
Μεγάλο μέρος αυτού του ελέγχου εξαρτάται από τον εξωτερικό σφιγκτήρα της ουρήθρας -έναν δακτύλιο εθελοντικού μυός που λειτουργεί ως φύλακας της κύστης, βοηθώντας σας να περιμένετε μια κοινωνικά βολική στιγμή για να ουρήσετε. Είναι μέρος του συμπλέγματος του πυελικού εδάφους, και όπως κάθε μυς, μπορεί να χάσει τόνο ή να επανεκπαιδευτεί. Εν τω μεταξύ, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (πιο συχνές στις γυναίκες λόγω μικρότερης ουρήθρας) μπορούν να αφήσουν την ουροδόχο κύστη υπερευαίσθητη, αυξάνοντας τη συχνότητα της ούρησης ακόμη και μετά την πάροδο της λοίμωξης.
Οι συνήθειες στην τουαλέτα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των πολιτισμών. Αλλά από νεαρή ηλικία, πολλά κορίτσια συχνά διδάσκονται να “πηγαίνουν, για κάθε ενδεχόμενο” ή να αποφεύγουν τις δημόσιες τουαλέτες. Αυτές οι συνήθειες μπορούν να εκπαιδεύσουν την κύστη να αδειάζει πρόωρα, μειώνοντας την ικανότητά της να τεντώνεται. Εν τω μεταξύ, στα αγόρια συχνά δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο. Με την πάροδο του χρόνου, η κύστη μαθαίνει. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθός της, αλλά μπορείτε να εκπαιδεύσετε την ανοχή της.
Η εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης, μια τεχνική που υποστηρίζεται από τη Βρετανική Ένωση Ουρολόγων Χειρουργών, περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση του χρόνου μεταξύ των επισκέψεων στην τουαλέτα. Αυτό βοηθά στην επαναφορά του βρόχου ανατροφοδότησης μεταξύ της ουροδόχου κύστης και του εγκεφάλου, αποκαθιστώντας την ικανότητα και μειώνοντας την αίσθηση του επείγοντος. Συχνά σε συνδυασμό με ασκήσεις πυελικού εδάφους, είναι ένας αποτελεσματικός, μη επεμβατικός τρόπος για να ανακτήσετε τον έλεγχο -ειδικά για όσους έχουν σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης ή ακράτεια ούρων από προσπάθεια.
Έτσι, οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν μικρότερες κύστεις, αλλά μπορεί να έχουν λιγότερο χώρο για ελιγμούς, τόσο ανατομικά όσο και κοινωνικά.