Ερευνητές στο Karolinska Institutet ανακάλυψαν ένα προηγουμένως άγνωστο μόριο που μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία και απώλεια μυϊκής μάζας -μια πάθηση που έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και τη συνολική υγεία.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, οι ερευνητές εντόπισαν ένα προηγουμένως άγνωστο μόριο, το TMEM9B-AS1, το οποίο μπορεί να εξηγήσει γιατί τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά υποφέρουν από μυϊκή αδυναμία και απώλεια μυϊκής μάζας. Το μόριο είναι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των κυτταρικών λειτουργιών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το TMEM9B-AS1 μειώνεται σημαντικά στους σκελετικούς μύες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και η απουσία του διαταράσσει τον μηχανισμό που απαιτείται για την κατασκευή νέων μυϊκών πρωτεϊνών.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι το TMEM9B-AS1 υποστηρίζει τη σταθερότητα του MYC, ενός βασικού γονιδίου που καθοδηγεί την παραγωγή ριβοσωμάτων -των εργοστασίων που παράγουν πρωτεΐνες. Χωρίς αυτό το μόριο, το MYC καθίσταται ασταθές και τα μυϊκά κύτταρα χάνουν την ικανότητά τους να διατηρούν την κανονική παραγωγή πρωτεϊνών. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της μυϊκής φθοράς που παρατηρούμε συχνά σε άτομα με μεταβολικές ασθένειες», λέει ο πρώτος συγγραφέας Ilke Sen, συνεργαζόμενος ερευνητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Ινστιτούτου Karolinska.
Περισσότερες πληροφορίες: Ilke Sen et al, Down-regulation of human-specific lncRNA TMEM9B-AS1 in skeletal muscle of people with type 2 diabetes affects ribosomal biogenesis, Science Advances (2025). DOI: 10.1126/sciadv.ads4371.