Πώς τα λίπη που τρώμε επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι δίαιτες με χαμηλότερη αναλογία πολυακόρεστων λιπαρών οξέων προς μονοακόρεστα λιπαρά οξέα κάνουν τα Τ κύτταρα πιο ανθεκτικά και ανθεκτικά στον κυτταρικό θάνατο. Τα είδη των λιπαρών που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα την επιβίωση και τη δύναμη των ανοσοκυττάρων του σώματος και την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις ασθένειες, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ηγήθηκε μιας διεθνούς συνεργασίας που διαπίστωσε ότι η διατροφή θα μπορούσε να αλλάξει τη σύνθεση λίπους μέσα στα Τ κύτταρα -τα ανοσοκύτταρα που βοηθούν στην προστασία ενός ατόμου από λοιμώξεις και καρκίνο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature.

Ο καθηγητής Di Yu του Ινστιτούτου Frazer του UQ δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι η διατροφή που έχει υψηλότερη αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών προς πολυακόρεστα, κάνει τα Τ κύτταρα πολύ πιο ανθεκτικά στον κυτταρικό θάνατο.

«Τα ευρήματα σηματοδοτούν ένα βαθύ άλμα στην κατανόηση του πώς η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος», δήλωσε ο καθηγητής Yu. «Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται στα Τ κύτταρα για να διαχειριστεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Τα είδη των λιπαρών που τρώτε αλλάζουν τη σύνθεση του λίπους μέσα στα Τ κύτταρα σας και αυτές οι αλλαγές μπορούν να κάνουν τα Τ κύτταρα είτε πιο αδύναμα είτε πιο δυνατά όσον αφορά την ανοσοπροστασία. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα και τα κύτταρά μας επεξεργάζονται τα διαιτητικά λίπη -που ονομάζεται μεταβολισμός λιπιδίων- είναι ένα κρίσιμο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι οι διατροφικές αλλαγές θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών για τον καρκίνο».

Παραδείγματα τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA) περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια και τη σόγια, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο και τα αβοκάντο.

Ο καθηγητής Yu είπε ότι τα Τ-κύτταρα ήταν ευάλωτα σε έναν τύπο κυτταρικού θανάτου που συμβαίνει όταν τα οξειδωμένα λίπη συσσωρεύονται και καταστρέφουν την εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου.

«Όταν τα Τ κύτταρα προστατεύονται από αυτόν τον κυτταρικό θάνατο που προκαλείται από την οξείδωση, συγκεκριμένα Τ κύτταρα (που ονομάζονται θυλακιώδη βοηθητικά Τ κύτταρα) γίνονται πολύ καλύτερα στο να βοηθούν το σώμα στην παραγωγή αντισωμάτων, κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ενισχυμένη προστασία από εμβόλια», είπε. «Τα ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά Τ κύτταρα είναι επίσης καλύτερα στον πολλαπλασιασμό και στην ενεργό επίθεση σε όγκους. Πειραματικά μοντέλα καταδεικνύουν ότι οι τροποποιήσεις του διαιτητικού λίπους θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιτυχία των θεραπειών για τον καρκίνο, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξάλειψη των όγκων και να παρατείνει σημαντικά την επιβίωση. Στο μέλλον, η βελτιστοποίηση της διατροφής ενός ασθενούς και η στόχευση του μεταβολισμού των λιπιδίων θα μπορούσε να γίνει ένας εύκολα προσβάσιμος τρόπος για την ενίσχυση της ανοσίας μας. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή προσέγγιση, που θα χρησιμοποιηθεί παράλληλα με εμβόλια ή ανοσοθεραπείες για τον καρκίνο, για να διασφαλιστεί ότι τα ανοσοκύτταρα είναι αρκετά ισχυρά για να καταπολεμήσουν τις ασθένειες».

Η ιδανική αναλογία τροφών με πολυακόρεστα λιπαρά (PUFA) προς μη λιπαρά λιπαρά (MUFA) στη διατροφή δεν είναι ακόμη γνωστή και ο καθηγητής Yu δήλωσε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος των διαφόρων λιπών στον θάνατο των Τ κυττάρων.

Περισσότερες πληροφορίες: Di Yu, Lipid metabolism drives dietary effects on T cell ferroptosis and immunity, Nature (2026). DOI: 10.1038/s41586-026-10193-4www.nature.com/articles/s41586-026-10193-4.

Δείτε επίσης