Οι κατεργασμένες τροφές …χαλούν τη διάθεση των γυναικών

Γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος μπορεί ενδεχομένως να πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους ως πιθανό παράγοντα που συντελεί στις παθήσεις αυτές, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο Dr. Felice Jacka, του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι οι διαταραχές της διάθεσης ήταν περισσότερο συνήθεις σε γυναίκες μεταξύ 20 και 93 ετών, που σε διάστημα 10 ετών κατανάλωναν κυρίως επεξεργασμένες, ραφιναρισμένες τροφές και τρόφιμα υψηλά σε λιπαρά.

Δεν υπάρχει μαγική διατροφή, δήλωσε ο Jacka. Ωστόσο η κατανάλωση κυρίως λαχανικών, φρούτων, προϊόντων ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά και άπαχου κρέατος, όπως και η κατανάλωση, σπανίως, κατεργασμένων τροφών και γλυκών θα βοηθήσει τη σωματική και ενδεχομένως την ψυχική υγεία.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τη διατροφική και ψυχιατρική αξιολόγηση που συλλέχτηκε σε διάστημα 10 ετών, 1.046 γυναικών από την Αυστραλία. Συνολικά 925 γυναίκες δεν εμφάνιζαν διαταραχές της διάθεσης, ενώ 121 είχαν κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘ American Journal of Psychiatry.’

Όταν εξέτασαν πόσο η διατροφή μπορεί να σχετίζεται με διαταραχές της διάθεσης ανακάλυψαν ότι η δυτικού τύπου διατροφή-η κατανάλωση κυρίως χάμπουργκερ, λευκού ψωμιού, πίτσας, τσιπς, γάλατος με γεύσεις, μπύρας και γλυκών-σχετιζόταν με περισσότερο από 50% αυξημένη πιθανότητα για καταθλιπτικές διαταραχές.

Αντίθετα, η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές φάνηκαν κατά 30% λιγότερο πιθανές σε γυναίκες που ακολουθούσαν περισσότερο παραδοσιακή Αυστραλιανή διατροφή-κυρίως λαχανικά, φρούτα, βοδινό, αρνί, ψάρι και προϊόντα ολικής αλέσεως. Οι σχέσεις αυτές φάνηκαν να ισχύουν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος, η οικονομική και κοινωνική θέση, η άσκηση, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Ωστόσο, παρόμοια ανάλυση σε γυναίκες που κατανάλωναν κυρίως φρούτα, σαλάτες, ψάρι, τοφού, μπιζέλια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και κόκκινο κρασί δεν έδειξε παρόμοια σχέση.

Συνολικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη πρόσθετης έρευνας για να διαπιστωθεί αν η ανθυγιεινή διατροφή οδηγεί σε εξασθένηση της ψυχικής υγείας ή το αντίστροφο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Δεδομένου ότι η διατροφή μπορεί να τροποποιηθεί, η εύρεση αποδείξεων για αιτιατή σχέση μεταξύ της διατροφής και της ψυχικής υγείας φαίνεται πως αξίζει, καταλήγουν οι ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of Psychiatry’.

Πηγές: American Journal of Psychiatry’.

Δείτε επίσης