Έχουν όφελος τα συμπληρώματα βιταμινών;

Εργαστηριακές μελέτες στο δοκιμαστικό σωλήνα έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες προλαμβάνουν ορισμένες κυτταρικές βλάβες.

Όμως, οι επιδημιολογικές μελέτες αποτυγχάνουν να επιβεβαιώσουν ότι οι βιταμίνες προλαμβάνουν τον καρκίνο, την αθηροσκλήρωση και το διαβήτη, όταν χορηγούνται στη μορφή συμπληρωμάτων. Μάλιστα, ορισμένες έρευνες βρήκαν ότι συμπληρώματα αντιοξειδωτικών βιταμινών όπως π.χ. της βιταμίνης Ε και της βήτα-καροτίνης όχι μόνο δεν παρέτειναν τη ζωή κάποιων ανθρώπων αλλά αντίθετα αύξησαν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Τώρα, μια μεγάλη μελέτη που αφορούσε 180.000 διαψεύσει την πίστη ότι οι πολυβιταμίνες μειώνουν την πιθανότητα ασθένειας από καρκίνο ή καρδιά. Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι μισοί περίπου ενήλικοι εκτιμάται ότι παίρνουν προληπτικά πολυβιταμίνες.

Τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) συνιστούν τη χορήγηση πολυβιταμινών μόνο στους ασθενείς «που χρειάζονται επιπλέον βιταμίνες, που δεν μπορούν να καταναλώσουν αρκετή τροφή για να λάβουν τις απαιτούμενες βιταμίνες, ή αδυνατούν να κερδίσουν τα πλήρη οφέλη των βιταμινών που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουν».

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology, παρακολούθησε για 11 χρόνια 82.000 άνδρες και 100.000 γυναίκες. Η μέση ηλικία των εθελοντών κατά την έναρξη της έρευνας ήταν 60 χρόνια. Το ποσοστό των εθελοντών που πέθαναν από καρδιοπάθεια ήταν 6% τόσο στην ομάδα που λάμβανε πολυβιταμίνες όσο και στην ομάδα ελέγχου. Ίσο στις δύο ομάδες ήταν και το ποσοστό των εθελοντών που πέθανε από καρκίνο, το οποίο ανήλθε στο 4%.  Αυτό σημαίνει ότι οι πολυβιταμίνες δεν μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο ή καρδιακό νόσημα.  Από την άλλη πλευρά, δεν φαίνονται και να προκαλούν βλάβες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Σονγκ-Γι Παρκ του Πανεπιστημίου της Χαβάης, επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν μπορεί να αποδειξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι οι πολυβιταμίνες επηρεάζουν ή δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου ή καρδιοπάθειας. Η εικόνα θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει όταν ολοκληρωθεί μια μεγάλη κλινική μελέτη, η οποία μπορεί να εξετάσει τις σχέσεις αιτίου και αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα, όμως, δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Δείτε επίσης