Προβλήματα στην καρδιά επηρεάζουν τη μνήμη

Όπως διαπίστωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, οι ασθενείς με καρδιοπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα με την βραχυπρόθεσμη και την μακροπρόθεσμη μνήμη τους απ’ ό,τι οι υγιείς συνομήλικοί τους δίχως καρδιολογικά προβλήματα. Όπως γράφουν στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ), στη μελέτη τους συμμετείχαν 35 πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, 56 ασθενείς με καρδιοπάθεια και 64 υγιείς εθελοντές. Όλοι είχαν ηλικία άνω των 45 ετών και δεν παρουσίαζαν εμφανείς ενδείξεις νοητικής διαταραχής.

Οι ερευνητές τους υπέβαλλαν σε σειρά εξετάσεων, συμπεριλαμβανομένων μαγνητικών τομογραφιών, στις οποίες εξέτασαν τον όγκο της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλό τους. Όπως έδειξαν οι εξετάσεις, οι πάσχοντες από καρδιολογικό πρόβλημα είχαν απώλεια φαιάς ουσίας στα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, την λογική σκέψη και τον προγραμματισμό. Επιπλέον, είχαν χειρότερη βαθμολογία σε τεστ αξιολόγησης διαφόρων παραμέτρων της μνήμης τους.

Απώλεια κυττάρων

Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να ξεχνούν να παίρνουν τα φάρμακά τους, επειδή μπορεί να δυσκολεύονται να θυμηθούν ακόμα και απλά πράγματα.
«Αυτό που ανακαλύψαμε στην παρούσα μελέτη είναι ότι η καρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια σχετίζονται με απώλεια κυττάρων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες είναι σημαντικές για τα συναισθήματα και τη νοητική δραστηριότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Οσβάλντο Αλμέιντα, καθηγητής Γηριατρικής Ψυχιατρικής και διευθυντής Έρευνας στο Κέντρο Υγείας & Γήρανσης του πανεπιστημίου.

«Αν και η απώλεια αυτή ήταν πιο έντονη στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, ήταν εμφανής και στους καρδιοπαθείς δίχως ανεπάρκεια. Ωστόσο, επειδή η μελέτη μας ήταν μικρή, δεν μπορέσαμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια σε τι ποσοστό πλήττεται η μνήμη από κάθε καρδιολογική πάθηση ξεχωριστά».

Η καρδιακή ανεπάρκεια

Όπως αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σοβαρή πάθηση στην οποία η καρδιά είναι αδύνατη και δεν μπορεί να στείλει αρκετή ποσότητα αίματος σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα το σώμα να μην παίρνει την ποσότητα του οξυγόνου και τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να δουλέψει φυσιολογικά.

Η κύρια αιτία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια είναι η στεφανιαία νόσος (σ.σ. η επιστημονική ονομασία της καρδιοπάθειας), αλλά μπορεί να οφείλεται και σε ένα έμφραγμα, σε παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς ή των πνευμόνων, σε λοιμώξεις της καρδιάς, σε μυοκαρδιοπάθειες, σε συγγενείς καρδιοπάθειες κ.ά.

 

Δείτε επίσης