Αρθρίτιδα και διατροφή: Συμπληρώματα και βότανα

Για τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα προϊόντων που μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Ορισμένα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν μόνο σε ορισμένα είδη αρθρίτιδας. Η ποικιλία των προϊόντων, σε συνδυασμό με τις συχνά αντιφατικές μελέτες που δημοσιεύονται στον τύπο σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τους πιθανόν να καταστήσουν δύσκολη την επιλογή συμπληρώματος. 

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης, χονδροϊτίνης, ιχθυελαίων, λινέλαιου και 5-αδενοσυλ-Γ-μεθειονίνης μπορούν να βοηθήσουν σε ορισμένα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Προτού πάρετε κάποιο προϊόν για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας, ρωτήστε τον γιατρό σας για τις ενδεχόμενες παρενέργειες και τις πιθανές βλαβερές αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Αγοράστε μόνο προϊόντα γνωστών εταιρειών. Μην αναμειγνύετε τα συμπληρώματα – μάθετε ποια σας βοηθούν και ποια όχι. Να παίρνετε πάντα τη συνιστώμενη δόση. Ρωτήστε οπωσδήποτε τον γιατρό σας προτού πάρετε κάποιο συμπλήρωμα κατά την περίοδο του θηλασμού ή της εγκυμοσύνης ή εάν σκέφτεστε να δώσετε ένα συμπλήρωμα σε κάποιο παιδί.

Γλυκοζαμίνη

Ως αμινοσάκχαρο που βρίσκεται στο χόνδρο του σώματος, η γλυκοζαμίνη ίσως, σύμφωνα με κλινικές μελέτες, να έχει μια μικρή βοήθεια στην επιδιόρθωση των αρθρώσεων (δεν έχουν βρει όλες οι κλινικές μελέτες όφελος). Τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης μπορεί να είναι συνθετικά ή να περιλαμβάνουν εκχύλισμα οστρακόδερμων. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 1.200 mg, σπασμένη σε ημερήσιες δόσεις. Αποφύγετε τη γλυκοζαμίνη εάν είστε αλλεργικοί στα οστρακόδερμα. Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει να παρακολουθείτε πιο συχνά το “ζάχαρο” στο αίμα σας.

Ιχθυέλαια

Γα συμπληρώματα ιχθυελαίων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε υψηλή συγκέντρωση μπορούν να ανακουφίσουν από ορισμένα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ωστόσο, η αποτελεσματική δόση είναι μέχρι 3 γραμμάρια την ημέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα με κητέλαια (ιχθυέλαια από το σώμα του ψαριού). Μην παίρνετε μεγάλες δόσεις από ηπατέλαια (ιχθυέλαια από το συκώτι) βακαλάου και γλωσσοειδών. που περιέχουν Βιταμίνη Α (ρετινόλη), ειδικά εάν είστε έγκυος. Υψηλές δόσεις ιχθυελαίων μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως ναυτία *αι ρινορραγία. Μην τα παίρνετε μαζί με αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη.

SAM-e

Η 5-αδενοσυλ-Ι-μεθειονίνη (SAM-e) είναι μια φυσική ουσία που συμμετέχει σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις. Τα συμπληρώματα που περιέχουν SAM-e έχουν αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες και πολλοί άνθρωποι τα ανέχονται καλύτερα από τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Η ουσία διατίθεται σε χάπι και σε ενέσιμη μορφή. Μην τα λαμβάνετε σε μεγάλες δόσεις και αποφύγετε τη εάν παίρνετε αναστολείς της μονοαμινο-οξειδάσης ή αντικαταθλιπτικά και εάν έχετε διπολική διαταραχή ή πάσχετε από τη νόσο του Πάρκινσον.

Λινέλαιο

Ο λιναρόσπορος περιέχει ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται λινολεϊκό (ή λινολαϊκό) οξύ (ALA), το οποίο ο οργανισμός μπορεί να μετατρέψει στο λιπαρό οξύ ΕΡΑ (εικοσιπεντανικό οξύ), που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι ασθενείς μπορούν να δοκιμάσουν το λινέλαιο εναλλακτικά στα ιχθυέλαια, σε μορφή κάψουλας ή προσθέτοντας το άμεσα στο φαγητό. Είναι ένα φυσικό καθαρτικό. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει τα αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη και θα πρέπει να αποφεύγεται από τις γυναίκες με καρκίνο της μήτρας ή του μαστού.

Χονδροϊτίνη

Η χονδροϊτίνη παράγεται από τον οργανισμό. Βοηθά στη λίπανση, την κατασκευή και την προστασία των χόνδρων και τους καθιστά πιο ελαστικούς. Η συνιστώμενη δόση είναι 600 mg, δύο φορές την ημέρα. Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι προσφέρει μια μικρή βοήθεια σε σχέση με το εικονικό φάρμακο. Εάν δεν υπάρξει βελτίωση σε 3 μήνες, πιθανόν δεν είναι αποτελεσματική για εσάς. Η χονδροϊτίνη δεν έχει τοξικές παρενέργειες, αλλά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παίρνετε αντιπηκτικά.

Ποια βότανα βοηθούν στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας

Εκτός από τα συμπληρώματα υπάρχουν και βότανα για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας. Λίγα παραδοσιακά βότανα έχουν ελεγχθεί σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα τους στα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Να ξέρετε ωστόσο ότι έχουν βρεθεί πολλές επικίνδυνες ουσίες στη φύση και τα φυσικά σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες ή να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα. Όπως και με κάθε άλλο φάρμακο, θα πρέπει πάντα να ακολουθείτε τη συνιστώμενη δοσολογία. Δεν είναι όλα τα φυσικά φάρμακα κατάλληλα για όλους, επομένως είναι σημαντικό να επιλέξετε αξιόπιστες μάρκες και να ελέγχετε τα συστατικά για να διαπιστώσετε πόσο «καθαρό προϊόν» λαμβάνετε. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προτού δοκιμάσετε οποιοδήποτε βότανο για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.

ΟΥΝΚΑΡΙΑ. Αυτό το αναρριχητικό φυτό (Uncaria tomentosa) φύεται στα τροπικό δάση του Περού. 0 φλοιός της ρίζας είναι παραδοσιακό φάρμακο για φλεγμονές και έχει χρησιμοποιηθεί στην ενίσχυση της ανοσίας, καθώς και στη θεραπεία της αρθρίτιδας και των γαστρεντερικών διαταραχών. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η συνιστώμενη δόση είναι 500-1000 mg σε κάψουλες, 3 φορές την ημέρα. Οι ειδικοί βοτανολόγοι αποφεύγουν συνήθως τη χρήση του μαζί με ορμονικά φάρμακα, ινσουλίνη ή εμβόλια, εξαιτίας των πιθανών αλληλεπιδράσεων.

ΑΡΠΑΓΟΦΥΤΟ. Αυτό το έρπον ποώδες φυτό (Harpagophytum procumbent φύεται στη νότια Αφρική και το κέλυφος του καρπού του είναι γαμψό σαν νύχι. Περιέχει μια ουσία που ονομάζεται αρπαγοσίδη. η οποία έχει αποδειχτεί πως μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο. Το βότανο αυτό έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά κατά του πόνου και των φλεγμονών και χρησιμοποιείται από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορείτε να το πάρετε σε κάψουλες, βάμμα ή αφέψημα. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες σε συνδυασμό με τη βαρφαρίνη ή με φάρμακα για τις αρρυθμίες και τον διαβήτη. Ζητήστε πρώτα την άδεια του γιατρού σας αν έχετε λίθους ή γαστρικά ή δωδεκαδακτυλικά έλκη. Αποφύγετε το αρπαγόφυτο αν είστε έγκυος ή κάνετε χρήση ΜΣΑΦ.

ΠΙΠΕΡΙ. Γνωστό επίσης ως πάπρικα, τσίλι ή ( κόκκινο πιπέρι, το πιπέρι καγιέν (Capshum frutescens) είναι παραδοσιακό φάρμακο για παθήσεις όπως οι πόνοι της αρθρίτιδας και οι στομαχικές διαταραχές. Η δραστική ουσία του, η καψαϊκίνη, ενεργοποιεί την έκκριση ενδορφινών, των φυσικών αναλγητικών του σώματος. Αν και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για την αποτελεσματικότητα του. πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα τρίβουν τακτικά τις προσβεβλημένες τους αρθρώσεις με αλοιφή καψαϊκίνης. Οα πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε κρέμα σε πληγωμένο ή ερεθισμένο δέρμα. Μετά τη χρήση να πλένετε, καλά τα χέρια σας. Η υπερβολική λήψη καγιέν μέσω των τροφών μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματος.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ (Ή ΠΙΠΕΡΟΡΙΖΑ). Η ρίζα του τζίντζερ (Zingiber officinale) είναι παραδοσιακό φάρμακο για πεπτικές διαταραχές, όπως η ναυτία, και για τους πόνους της αρθρίτιδας. Μελέτη έχει αποδείξει πως το τζίντζερ ανακουφίζει από τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να ανακουφίσει από τον πόνο, καθώς φαίνεται ότι μπλοκάρει τη δράση ορμονών που έχουν τοπική δράση και λέγονται εικοσανοειδή στο σώμα, όπως τα λευκοτριένια, που προκαλούν πόνο και πρήξιμο. Να χρησιμοποιείτε τακτικά τζίντζερ στο μαγείρεμα, αλλά να το αποφεύγετε αν παίρνετε αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, ή αν έχετε πέτρες, διαβήτη ή καρδιακά προβλήματα -εκτός και αν το εγκρίνει ο γιατρός σας.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΗ. Καρύκευμα γνωστό στους μάγειρες, η κουρκούμη (Curcuma tonga) έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική και στην Αγιουβέρδα για την καταπολέμηση της φλεγμονής και την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες περιορισμένης έκτασης υποδεικνύουν ότι έχει κάποια δράση όταν συνδυάζεται με άλλα σκευάσματα, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μπορεί να δράσει από μόνη της. Υψηλές δόσεις κουρκούμης μπορεί να ενεργήσουν ως αντιπηκτικό και να προκαλέσουν επίσης γαστρεντερικές διαταραχές. Θα πρέπει να αποφεύγετε την κουρκούμη αν έχετε πέτρες στη χολή.

ΒΡΩΜΕΛΙΝΗ. Η βρωμελίνη, ένα πρωτεολυτικό ένζυμο, λαμβάνεται ως εκχύλισμα από τον ανανά (Ananas comosus). Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας. Η συνιστώμενη δόση είναι 400-600 mg εκχυλίσματος βρωμελίνης, 3 φορές την ημέρα, θα πρέπει να αποφεύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων βρωμελίνης κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα όπως η βαρφαρίνη, και μεγάλες δόσεις ενδέχεται να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές.

ΑΡΚΤΕΙΟ (Ή ΑΡΚΟΥΔΟΒΟΤΑΝΟ). Η ρίζα του άρκτειου (Arctium lappa) έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικές επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της. Αν πάσχετε από διαβήτη, να ρωτάτε πάντα τον γιατρό σας προτού τη χρησιμοποιήσετε. Το άρκτειο ενδέχεται να επηρεάζει τα αντισυλληπτικά χάπια, τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (HRT) και τα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη και η ηπαρίνη.

ΒΟΣΟΥΕΛΙΑ. Το δέντρο αυτό (Boswellia thurifera) παράγει μια ρητίνη που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική και στην Αγιουβέρδα για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της στην καταπολέμηση της φλεγμονής της αρθρίτιδας, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με ένα ινδικό βότανο που ονομάζεται ashwagandha. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται επαρκώς η ασφάλεια του. Η συνιστώμενη δόση είναι 150 mg εκχυλίσματος βοσουέλιας 3 φορές την ημέρα.

Δείτε επίσης