Οι καναπέδες έχουν τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι

microviaΟι καναπέδες έχουν 19.200 μικρόβια ανά 100 τετραγωνικά εκατοστά στα «μπράτσα» τους, δηλαδή 12 φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα η λεκάνη της τουαλέτας. Ενώ η κονσόλα των παιχνιδιών που έχουν τα παιδιά και πιο συγκεκριμένα το χειριστήριο έχει 5 φορές περισσότερα απ’ ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από έρευνα της Unicef και της εταιρείας απολυμαντικών Domestos, που πήραν δείγματα από διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, φαινομενικά «αθώα» αντικείμενα του σπιτιού βρίθουν μικροβίων, για τον απλούστατο λόγο ότι τα πιάνουμε με άπλυτα χέρια και δεν τα καθαρίζουμε συχνά.

Έτσι, η μέση λεκάνη τουαλέτας που καθαρίζεται συχνά φέρει κατά μέσον όρο 1.600 μικρόβια ανά 100 cm2, αλλά τα χειριστήρια στις κονσόλες των παιχνιδιών 7.863 ανά 100 cm2.

Τα παιχνίδια των παιδιών επίσης είναι πιο μολυσμένα, λένε οι ερευνητές, με τις μπάλες και τα ποδήλατα να έχουν από 14.000 μικρόβια ανά 100 cm2.

Κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια

Τι είδους μικρόβια είναι αυτά; Οι ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδα όταν περάσουν από τα βρώμικα χέρια στο στόμα.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως πολύ μολυσμένο είναι και το χερούλι του ψυγείου, με 7.474 μικρόβια ανά 100 cm2. Μακράν, πάντως, τα πιο μολυσμένα αντικείμενα (όπου υπάρχουν, διότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένα) είναι τα τραμπολίνα στον κήπο, που βρέθηκαν να φέρουν 640.000 βακτήρια ανά 100 cm2.

Πάντως, είναι ότι τα λούτρινα παιχνίδια, όπως τα αρκουδάκια, βρέθηκαν να είναι λιγότερο μολυσμένα από τα συμπαγή παιχνίδια των παιδιών – ίσως διότι αυτά συνηθίζουμε να τα πλένουμε κάποιες φορες. Σύμφωνα με την έρευνα, τα λούτρινα παιχνίδια φέρουν 2.549 μικρόβια ανά 100 cm2.

«Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός και απλός τρόπος για την προστασία μας από τα μικρόβια, αλλά μικροί και μεγάλοι συχνά δεν πλένουν τα χέρια τους ούτε καν όταν βγαίνουν από την τουαλέτα», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλυ, από το Λονδίνο.

Δείτε επίσης