Tα φυτά εσωτερικού χώρου αυξάνουν τη δημιουργικότητα στο γραφείο

fyta grafeioΘέλετε προαγωγή; Βάλτε ένα φυτό στο γραφείο σας. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, βρήκαν σε μελέτη τους ότι τα φυτά εσωτερικού χώρου δεν ομορφαίνουν απλώς τον χώρο εργασίας, αλλά αυξάνουν την παραγωγικότητα και την δημιουργικότητα.

Η μελέτη έγινε σε 350 εθελοντές και διαπιστώθηκε πως όταν οι εργαζόμενοι λαμβάνουν αποφάσεις σε χώρους εργασίας διακοσμημένους με φυτά, η δημιουργικότητά τους αυξάνεται κατά 45% και η παραγωγικότητά τους κατά 38%. Αιτία είναι η βελτίωση της ψυχικής ευεξίας. Τα ευρήματα ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών που έχουν δείξει ότι τα φυτά βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και τις επιδόσεις των εργαζομένων.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Ερευνητική Ομάδα Identity Realization (IDR) του πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την εταιρεία Indoor Garden Design. Σκοπός της ήταν να συγκριθούν οι επιδόσεις των εργαζομένων σε διαφόρων ειδών χώρους εργασίας.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον ψυχολόγο δρα Κραιγκ Νάιτ, διευθυντή του IDR, εκτιμούν ότι τα φυτά αποτελούν απαραίτητο στοιχείο ενός επαγγελματικού χώρου.

«Σε προγενέστερες μελέτες μας είχαμε διαπιστώσει πως όταν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να σχεδιάσουν το χώρο εργασίας τους, βελτιώνεται η υγεία, η ευτυχία και η παραγωγικότητά τους», δήλωσε ο δρ Νάιτ.

«Ήταν καιρός να προχωρήσουμε την έρευνά μας ένα βήμα παραπέρα και να εξετάσουμε κατά πόσον ο χώρος εργασίας επηρεάζει την δημιουργικότητα. Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η βελτίωση της ψυχικής ευεξίας όντως αποδίδει».

Πολύτιμα για το σπίτι, τα σχολεία και τα νοσοκομεία

Μια άλλη μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που απασχολούνται με την κηπουρική μέσα στους θαλάμους νοσηλείας νιώθουν λιγότερο πόνο, άγχος και κόπωση, παίρνουν πολύ λιγότερα παυσίπονα, έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καρδιακούς παλμούς και γενικά έχουν καλύτερη ψυχική διάθεση, παρά την ασθένεια και τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, το Βασιλικό Κολέγιο Γεωργίας (BCA) της Βρετανίας έχει διαπιστώσει ότι τα φυτά μέσα στις σχολικές αίθουσες μπορούν να διεγείρουν τη μάθηση.

Ανάλογη μελέτη στα σπίτια, εξάλλου, έχει δείξει ότι τα δωμάτια με φυτά περιέχουν κατά 50-60% λιγότερη μούχλα και βακτήρια στον αέρα απ’ ότι τα δωμάτια χωρίς φυτά. Σύμφωνα με τη NASA τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να μειώσουν μέχρι και 87% τα τοξικά του αέρα μέσα σε 24 ώρες.

Τέλος μπορούν να μειώσουν την κούραση, το βήχα και το κρυολόγημα κατά 30% σύμφωνα με μελέτης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Νορβηγίας.

Δείτε επίσης