Eξάνθημα στα παιδιά

exanthimaΤο βρεφικό και παιδικό δέρμα είναι σαφώς πιο ευαίσθητο από το δέρμα των ενηλίκων. Οι μεμονωμένες στιβάδες του δέρματος είναι λεπτότερες και συνδέονται χαλαρά η μία με την άλλη.

Όμως, οι ιδρωτοποιοί αδένες έχουν αναπτυχθεί ήδη αρκετά, και αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά παρουσιάζουν μια ροπή σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις με σχηματισμό φυσαλίδων που περιέχουν υγρό (έκζεμα).

Αντίθετα, η εξωτερική κεράτινη στιβάδα είναι ακόμη πολύ τρυφερή και μαλακή, κι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να λειτουργήσει επαρκώς ως φραγμός.

Μικρόβια, φάρμακα και βλαβερές ουσίες μπορούν να διεισδύσουν ευκολότερα στο σώμα ενός μωρού μέσα από το παιδικό δέρμα και να προκαλέσουν δερματικές παθήσεις.

Ακόμη και με την πιο καλή φροντίδα, κάθε τόσο παρουσιάζονται στα παιδιά δερματικά εξανθήματα που προσβάλλουν το σώμα σε μεμονωμένα σημεία ή ακόμη και καθολικά.

Συμπτώματα

Το εξάνθημα μπορεί να προκαλεί φαγούρα (μπορεί και όχι), να παρουσιάζει εκροή υγρού, να σχηματίζει κρούστες, να έχει τη μορφή στίγματος ή να είναι επιφανειακό. Μπορεί να δημιουργηθούν μικρές φυσαλίδες ή μεγάλες φουσκάλες. Συνήθως τα εξανθήματα δεν προκαλούν πόνο (αλλά αυτά του έρπητα προκαλούν και κάψιμο).

Πολλές παιδικές ασθένειες, όπως ιλαρά, ερυθρά, οστρακιά και ανεμοβλογιά, αναγνωρίζονται από τα χαρακτηριστικά τους δερματικά εξανθήματα.

Σε άλλα δερματικά εξανθήματα η αιτία τεκμηριώνεται πολύ δύσκολα. Υφάσματα ρούχων, τρόφιμα και ερεθιστικές ουσίες θεωρούνται συχνές αιτίες μια αντίδρασης δυσανεξία ή κάποιου αλλεργικού εξανθήματος.

Ακόμη και τα απορρυπαντικά μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα στο δέρμα.

Σχετικά με το εξάνθημα από αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί σε ένα παιδί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι όμως συχνότερο κατά τους ζεστούς μήνες. Το αλλεργικό εξάνθημα έχει συνήθως κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: πρόκειται για κοκκινίλες (ερύθημα), ή περιοχές του δέρματος κόκκινες ελαφρά ανασηκωμένες από το υπόλοιπο δέρμα (πομφοί) ή απλά κόκκινα σπυράκια (βλατίδες). Η αλλεργική αντίδρασης διαρκεί από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.

Να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη μπορεί να γίνει αιτία να εμφανισθούν εξάνθημα και φαγούρα, ενώ η υπερευαισθησία του δέρματος ορισμένων ανθρώπων προκαλεί φωτοδερματίτιδα (πολύ ψιλά εξανθήματα).

Kι αν τα σπυράκια εμφανιστούν στα γεννητικά όργανα, συνήθως πρόκειται είτε για ερπητικές λοιμώξεις, είτε για τοπική κάκωση, γιατί στις μικρές ηλικίες τα παιδιά παίζουν ή τρίβονται στα χώματα, είτε, τέλος, για μικρομολύνσεις. Σπανιότερα οφείλονται σε τσίμπημα από έντομο.

Αντιμετώπιση

Για τη φροντίδα, τον καθαρισμό, καθώς και την προστασία από λοιμώξεις πρέπει να πλένετε καθημερινά το δέρμα του μωρού σας με ζεστό νερό και να του κάνετε 1 ως 2 φορές την εβδομάδα ένα ολόσωμο λουτρό.

Μην χρησιμοποιείτε συμπληρώματα μπάνιου για το μωρό σας. Για τον καθαρισμό της παιδικής επιδερμίδας χρησιμοποιήστε δραστικό άοσμο παιδικό σαπούνι χωρίς αλκαλικές ουσίες.

Ως σκευάσματα τακτικής φροντίδας ενδείκνυνται παιδικές κρέμες και έλαια, τα οποία όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε με μεγάλη φειδώ.

Στην περιοχή της πάνας, οι υδαρείς κρέμες ψευδάργυρου παρέχουν προστασία στο δέρμα από τα ούρα και τα κόπρανα. Χρησιμοποιείτε μόνο πολύ απορροφητικές πάνες.

Κάθε φορά που ένα δερματικό εξάνθημα στο παιδί σάς προκαλεί ανασφάλεια, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, ή συνοδεύεται από πυρετό, πρέπει να αναζητάτε τη συμβουλή του γιατρού.

Παιδιά με δερματικά εξανθήματα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί αν έχουν κάποια μολυσματική ασθένεια, όπως μολυσματικό κηρίο, ιλαρά, ερυθρά , οστρακιά, ή ανεμοβλογιά.

Δείτε επίσης