Μολυσματικό κηρίο

molysmatiko khrioΤο μολυσματικό κηρίο (impetigo contagiosa) είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος.

Τα βακτήρια που την προκαλούν είναι σχεδόν πάντα στρεπτόκοκκοι ή σταφυλόκοκκοι. Εξαπλώνονται όταν επικρατούν κακές συνθήκες υγιεινής αλλά και από την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως πετσέτες ή παιχνίδια. Τα μικρόβια διεισδύουν μέσα από μικρές αμυχές της επιδερμίδας στο δέρμα και προκαλούν τη λοίμωξη.

Βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και άτομα με ατοπική δερματίτιδα είναι πιο επιρρεπή σε αυτή την πάθηση. Στην υψηλή μεταδοτικότητα της νόσου οφείλονται οι συχνές επιδημίες σε παιδιατρικές πτέρυγες, νηπιαγωγεία και παιδικές πισίνες. Στη σχολική ηλικία, η νόσος παύει να εμφανίζεται τόσο συχνά.

Συμπτώματα

Έπειτα από κάποιους μικροτραυματισμούς μπορεί να εμφανίζονται επιδερμικά, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, το τριχωτό της κεφαλής, καθώς και στα χέρια και τα πόδια, φουσκάλες γεμάτες κιτρινωπό έκκριμα, που μπορεί να είναι πολύ μικρές ή να φτάσουν στο μέγεθος παλάμης. Προκαλούν φαγούρα, σπάνε γρήγορα, ξεφλουδίζουν ταχύτατα με το ξύσιμο, και μεταδίδονται σε άλλα άτομα.

Από τις φουσκάλες βγαίνει έκκριμα που σε πολύ σύντομο χρόνο ξεραίνεται και σχηματίζει κεχριμπαρένιες κρούστες που προκαλούν φαγούρα. Τα συμπτώματα μερικές φορές έχουν πολύ άσχημη όψη. Οι εστίες της νόσου πάντως θεραπεύονται χωρίς ουλές. Αφήνουν, όμως, πίσω τους για μακρύ χρονικό διάστημα κόκκινα ή σκούρα στίγματα.

Αντιμετώπιση

Πρέπει να κρατάτε το παιδί σας σε απόσταση από τους άλλους ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση του μολυσματικού κηρίου. Ακολουθήστε τις σωστές συνθήκες ατομικής υγιεινής για να αποτρέψετε τις μολύνσεις.

Μετά την επαφή με το παιδί σας να πλένετε πάντα τα χέρια σας. Να αλλάζετε συχνά τις πετσέτες και τα κλινοσκεπάσματα του παιδιού και να καθαρίζετε τα παιχνίδια του.

Επειδή το μολυσματικό κηρίο προκαλεί έντονη φαγούρα, το παιδί σας ξύνεται, με αποτέλεσμα εξάπλωση των μικροβίων. Για να προλάβετε αυτό το ενδεχόμενο, να κόβετε τα νύχια του παιδιού σας και να πλένετε συχνά τα χέρια του.

Οι φουσκάλες και οι κρούστες επαλείφονται με βάμμα ιώδους της γεντιανής 0,1%, που απολυμαίνει και ξηραίνει γρήγορα τις φουσκάλες. Επιπλέον δρα ενάντια σε άλλα βακτήρια και μύκητες, ενώ είναι και αντιφλεγμονώδες.

Για να μαλακώσουν οι κρούστες, επαλείφονται με σαλικυλική βαζελίνη 1%. Αντιβιοτικές αλοιφές και σιρόπια εμποδίζουν την παραπέρα εξάπλωση στο παιδί και το περιβάλλον του. Ενάντια στη φαγούρα βοηθούν αντικνησμικές σταγόνες και σιρόπια.

Η αντιμετώπιση του μολυσματικού κηρίου πρέπει να παρακολουθείται πάντα από γιατρό, καθώς όσο μικρότερο είναι ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθούν τα βακτήρια μέσω των αρτηριών του αίματος στο σώμα.

Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης του μολυσματικού κηρίου, τα παιδιά επιτρέπεται να επισκεφτούν και πάλι χώρους κοινωνικών συναθροίσεων αφού πρώτα δώσει την άδεια ο γιατρός.

Δείτε περισσότερα για το μολυσματικό κηρίο εδώ.

Δείτε επίσης