Το ψυγείο κάνει τις ντομάτες άνοστες

domate psygeioΤο ψυχρό περιβάλλον κάνει τις ντομάτες άνοστες και λιγότερο ζουμερές. Πρόκειται για κάτι που είναι γνωστό από παλιά αλλά τώρα επιβεβαιώνεται και επιστημονικά.

Οι ντομάτες έχουν γεννηθεί στις θερμές ερήμους των δυτικών ακτών της Νότιας Αμερικής και άρα δεν έχουν τα «εφόδια» να προσαρμόζονται στις αρκτικές θερμοκρασίες των ψυγείων μας, τόνισε ο Χάρολντ Μακ Γκι, αναλυτής της «επιστήμης της κουζίνας» και συγγραφέας σχετικών βιβλίων.

«Η μυρωδάτη, γήινη γεύση της vτομάτας είναι το αποτέλεσμα μιας αντίδρασης ενζύμων η οποία παράγει θειώδεις αρωματικές ενώσεις» εξήγησε. «Το ψυχρό κλίμα του ψυγείου εμποδίζει τη δράση αυτών των ενζύμων με αποτέλεσμα οι τομάτες σταδιακά να χάνουν τη γεύση τους».

Ανάλογα είναι τα συμπεράσματα της Κατρίν Ρενάρ από το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Ερευνας της Γαλλίας. «Η μέση θερμοκρασία ενός οικιακού ψυγείου είναι περίπου 4 βαθμοί Κελσίου, όμως οι μελέτες μας έχουν δείξει ότι οι ντομάτες δεν αντεπεξέρχονται καλά σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου», ανέφερε η ερευνήτρια. Το ψυχρό περιβάλλον δεν προκαλεί μεταβολές στην περιεκτικότητα της ντομάτας σε σάκχαρα ή στην οξύτητά της αλλά κάνει τη σάρκα της κοκκώδη και λιγότερο ζουμερή.

Σε δροσερό μέρος

Από την άλλη μεριά, μπορεί κανείς να πει ότι η συντήρηση των λαχανικών στο ψυγείο κάνει τα θειώδη αρώματα που δίνουν στις ντομάτες τη νοστιμιά τους να χαλάνε και να σαπίζουν, και ότι αν τις βγάλουμε από το ψυγείο λίγες ημέρες προτού τις καταναλώσουμε η διαδικασία του «νοστιμίσματος» έχει ενεργοποιηθεί και πάλι προσφέροντας ικανοποιητική γεύση.

Η κυρία Ρενάρ ωστόσο συμβουλεύει να προτιμούμε για τη φύλαξή τους ένα δροσερό και φωτεινό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, όπου μπορούν να διατηρηθούν περίπου για μια εβδομάδα.

Δείτε επίσης