Νέο φάρμακο υπόσχεται καλύτερη θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια

kardiakh aneparkeia 4 novartisΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκαν στην Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας (NEJM), χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο από ένα νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια. Περίπου 20-26 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, μια ασθένεια για την οποία υπάρχει πτωχή πρόγνωση.

Οι γιατροί λένε πως αυτό το φάρμακο, που προς το παρόν ονομάζεται LCZ696 είναι καλύτερο από τη δραστική ουσία εναλαπρίλη (enalapril) που χρησιμοποιείται σήμερα.

Μάλιστα, οι κλινικές δοκιμές του φαρμάκου διεκόπησαν πρόωρα εξαιτίας των εκπληκτικών αποτελεσμάτων που είχε το νέο φάρμακο. Η κλινική δοκιμή σε 8.400 ασθενείς έδειξε ότι το νέο φάρμακο σώζει κατά 20% περισσότερες ζωές απ’ όσες η καλύτερη διαθέσιμη θεραπεία μέχρι σήμερα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου, η Novartis, προγραμματίζει να καταθέσει αίτημα έγκρισής του στις αρχές του 2015.

«Φαίνεται πως έχουμε στα χέρια μας μια πιο αποτελεσματική θεραπεία και ένα από τα σημαντικότερα φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο Τζων ΜακΜάρεϊ, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και ένας εκ των συμμετεχόντων ερευνητών στη νέα μελέτη. «Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας».

Η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλεί διάφορα συμπτώματα, όπως κούραση, δύσπνοια, ταχυπαλμία και πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων. Εκδηλώνεται όταν η καρδιά δεν μπορεί πλέον να επιτελεί το έργο της, συνήθως έπειτα από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, με συνέπεια να μην διοχετεύει αρκετό αίμα στα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

Συνέπεια της μειωμένης ροής αίματος είναι η παραγωγή ορισμένων ορμονών (αγγειοτενσίνη ΙΙ και νοραδρεναλίνη) οι οποίες συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, παρεμποδίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο την ροή του αίματος και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Με το πέρασμα του χρόνου, η συνεχής παραγωγή αυτών των ορμονών βλάπτει περαιτέρω την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς.

Το πειραματικό φάρμακο

Το πειραματικό φάρμακο δεσμεύει αυτές ακριβώς τις ορμόνες, παρατείνοντας σημαντικά την επιβίωση των ασθενών αλλά ασκεί και μία ακόμα δράση: διεγείρει την παραγωγή ορισμένων άλλων ορμονών, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή ούρων και χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, με αποτέλεσμα να ανακουφίζεται ακόμα περισσότερο η καρδιά.

«Σε αυτή τη διπλή δράση οφείλονται οι σημαντικές βελτιώσεις στην έκβαση των ασθενών που παρατηρήσαμε», είπε ο ΜακΜάρεϊ στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε σε 8.400 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Οι πάσχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε το LCZ696 και η άλλη την εναλαπρίλη που είναι η καλύτερη θεραπεία των τελευταίων 25 χρόνων για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα ευρήματα της μελέτης  έδειξαν ότι 27 μήνες αργότερα είχαν πεθάνει από καρδιαγγειακά αίτια 914 από τους ασθενείς της ομάδας του πειραματικού φαρμάκου και 1.117 από την ομάδα του υπάρχοντος φαρμάκου. Το πειραματικό φάρμακο μείωσε κατά 20% περισσότερο τους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια και κατά 16% περισσότερο από όλες τις αιτίες σε σχέση με την εναλαπρίλη.

Ανάλογη μείωση παρατηρήθηκε και στους αριθμούς των νοσηλειών εξαιτίας της καρδιακής ανεπάρκειας. Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές, διέκοψαν τη μελέτη πέντε μήνες νωρίτερα αφού είχε ήδη διαπιστωθεί η ανωτερότητα του φαρμάκου.

«Σε σύγκριση με την εναλαπρίλη, το νέο φάρμακο βοήθησε τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο, να μείνουν μακριά από το νοσοκομείο περισσότερο και να αισθάνονται καλύτερα, εκπληρώνοντας όλους τους στόχους μιας θεραπείας», τόνισε ο ΜακΜάρεϊ.

Δείτε επίσης