Κίνδυνοι λοιμώξεων από το ξύρισμα της ευαίσθητης περιοχής

perioxh xyrism 4 4 4Οι γυναίκες που ξυρίζουν την ηβική περιοχή, την επονομαζόμενη και γραμμή του μπικίνι, κινδυνεύουν με επιπλοκές, όπως είναι οι λοιμώξεις, τα εγκαύματα, ο έντονος κνησμός, και τα εξανθήματα.

Αυτό προέκυψε από μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Obstetrics & Gynecology η οποία περιέλαβε 333 γυναίκες ηλικίας 16-40 ετών από διάφορες εθνότητες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 87% των γυναικών αφαιρούν όλες ή μερικές τρίχες από την ευαίσθητη περιοχή τους, με την πλειονότητα να χρησιμοποιεί ξυράφι, ενώ άλλες χρησιμοποιούν κερί.

Παρενέργειες

Το 60% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία επιπλοκή που σχετίζονται με την υγεία τους (εκδορές, φαγούρα, μώλωπες κλπ).  Οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες βρέθηκαν να είναι δύο φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν επιπλοκές από τη μερική αποτρίχωση και τρεις φορές πιο πιθανό από την ολική αποτρίχωση της ηβικής περιοχής. Να σημειωθεί ότι οι γυναίκες με πιο σκούρο δέρμα ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν παρενέργειες σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν άσπρο δέρμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 4% των γυναικών είχαν επισκεφθεί κάποιο φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης για την επιπλοκή τους. Επίσης, μόνο το 4% είχε συζητήσει το πώς να αφαιρεί με ασφάλεια τις τρίχες του εφηβαίου με έναν γιατρό.

Παρά τις επιπλοκές, μόνο οι 44 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σταμάτησαν να κάνουν αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή.

Ο κύριος λόγος που σταμάτησαν ήταν ότι δεν άντεχαν τις παρενέργειες  ενώ άλλοι λόγοι ήταν η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας και το γεγονός ότι ο σύντροφός τους ήθελε να σταματήσουν. Να σημειωθεί ότι ο ξύρισμα της ευαίσθητης περιοχής είναι επώδυνο για τον άνδρα που έρχεται σε επαφή με τη γυναίκα καθώς οι μικρές τρίχες που μεγαλώνουν είναι σκληρές και ερεθιστικές για το δέρμα του, κάτι που τον αποθαρρύνει και από το στοματικό σεξ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Andrea DeMaria, ερευνήτρια από το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας Υγείας Γυναικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας,  «οι γυναικολογικές επισκέψεις παρέχουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τις γυναίκες για να συζητήσουν τις πρακτικές αποτρίχωσης στην ηβική περιοχή».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αποτρίχωση της περιοχής του μπικίνι αυξάνει τον κίνδυνο να προσβληθεί μια γυναίκα από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Πάντως, μια αυστραλιανή μελέτη είχε βρει ότι η αποτρίχωση της ευαίσθητης περιοχής βοηθά να εξαλειφθούν οι ψείρες του εφηβαίου.

Δείτε επίσης