Η διακοπή του καπνίσματος δεν παχαίνει πάντα – πώς δεν θα πάρετε κιλά

Έτσι, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να κόψουν το τσιγάρο, πιστεύοντας ότι θα κερδίζουν κιλά αλλά όπως αναφέρθηκε αυτός δεν είναι ένας κανόνας χωρίς εξαίρεση.

Το 2012 μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal βρήκε ότι, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, η μέση αύξηση του σωματικού βάρους είναι σχεδόν 4,7 κιλά μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό φυσικά δεν ήταν καθόλου καλό νέο για όσους ήθελαν να κόψουν το τσιγάρο. Μέχρι τότε υπολογιζόταν πως η διακοπή του καπνίσματος παχαίνει περίπου 3 κιλά. Το εύρημα βασίστηκε σε 62 προηγούμενες μελέτες.

Ωστόσο τα 4,7 επιπλέον κιλά είναι ο μέσος όρος. Το 16% έχασε κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος και το 13% πήρε πάνω από 10 κιλά, άρα φαίνεται πως σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για προσωπική υπόθεση.

Σε γενικές γραμμές, πιστεύεται ότι η νικοτίνη του τσιγάρου μειώνει την όρεξη. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ έχουν βρει ότι η νικοτίνη ενεργοποιεί ορισμένα εγκεφαλικά κύτταρα σε μια περιοχή του υποθαλάμου στον εγκέφαλο δίνοντας σήμα κορεσμού της όρεξης. Η έρευνα αυτή έγινε σε ποντίκια και στηρίχθηκε σε ένα φάρμακο που επηρέαζε του υποδοχείς της νικοτίνης.

Εκτός από το γεγονός ότι η νικοτίνη δρα κατασταλτικά στην όρεξη, φαίνεται πως αυξάνει και το μεταβολισμό. Κάποιοι πιστεύουν ότι ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα μπορεί να ανεβάσει το μεταβολικό ρυθμό ακόμα και 10%. Υπάρχει και κάτι άλλο που μπορεί να σας προσθέσει κιλά αν κόψετε το τσιγάρο. Η όσφρηση και η γεύση βελτιώνονται μετά τη διακοπή που καπνίσματος με αποτέλεσμα τα φαγητά και τα ροφήματα να γίνονται πιο εύγευστα και να αυξάνεται η κατανάλωση τροφής.

Πιστεύεται πάντως ότι αυτή η παρενέργεια της διακοπής του καπνίσματος ισχύει κυρίως για το πρώτο χρόνο. Στη συνέχεια, υπάρχει μια προσαρμογή στην όρεξη και τον μεταβολισμό και το σωματικό βάρος εξισορροπείται κάπως.

Παχαίνουν και οι καπνιστές δεν παίρνουν λιγότερα κιλά

Το αποτέλεσμα της διακοπής του καπνίσματος στο σωματικό βάρος είναι καλά τεκμηριωμένο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι καπνιστές παίρνουν λιγότερα κιλά από τους μη καπνιστές. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Appetite, μια μελέτη που αντικρούει την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το τσιγάρο κάνει κάποιον πιο λεπτό. Η μελέτη έδειξε ότι οι φοιτήτριες που καπνίζουν παχαίνουν περισσότερο από αυτές που δεν καπνίζουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν και το Ίδρυμα Έρευνας του Όρεγκον, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ψυχολογίας Έρικ Στάις, αποφάσισαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε 398 νεαρές φοιτήτριες του πανεπιστήμιου. Οι επιστήμονες, κατέγραψαν το σωματικό βάρος των φοιτητριών κατά την έναρξη της μελέτης και στη συνέχεια τέσσερις ακόμα φορές έως ότου συμπληρωθούν δύο χρόνια παρακολούθησης. Αφού έλαβαν υπόψη όλες τις παραμέτρους που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, όπως η παχυσαρκία των γονέων, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα σχετιζόταν με αύξηση του σωματικού βάρους. Τα κιλά που πήραν οι φοιτήτριες που κάπνιζαν μέσα σε δύο χρόνια ήταν 2,9 κιλά ενώ τα κιλά που πήραν αυτές που δεν κάπνιζαν ήταν μόνο 0,9 κιλά. Από την άλλη μεριά παρατηρήθηκε αύξηση του βάρους, κατά μέσο όρο, 4,8 κιλών σε 13 φοιτήτριες οι οποίες κάπνιζαν κατά την έναρξη της μελέτης αλλά στην συνέχεια το έκοψαν.

Συμβουλές αν κόψετε το κάπνισμα

Επειδή η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί στερητικό σύνδρομο, εμφανίζεται μια τάση για τσιμπολόγημα. Μπορείτε να κάνετε ορισμένα πράγματα για να αποφύγετε τα τσιμπολογήματα, όπως:

  • Πίνετε αρκετό νερό, διότι κόβει την όρεξη. Πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από κάθε γεύμα.
  • Πίνετε όξινους χυμούς, όπως είναι οι χυμοί λεμονιού και γκρέιπ φρουτ οι οποίοι μετριάζουν την εθιστική δράση της νικοτίνης.
  • Μασάτε τσίκλες χωρίς ζάχαρη, αλλά με έντονη γεύση, όπως μέντα, κανέλλα και γαρίφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολύ έντονες γεύσεις μειώνουν την ανάγκη για κάπνισμα και την λαχτάρα για φαγητό.
  • Αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για να ικανοποιήσετε τη λαχτάρα για γλυκύτητα.
  • Μειώστε τις μερίδες στα πολύ παχυντικά πιάτα (π.χ. παστίτσιο, μακαρονάδες, πίτσες, χάμπουργκερ κτλ).
  • Απλοποιήστε το μαγείρεμα. Όσο πιο απλά είναι μαγειρεμένο το φαγητό (π.χ. βραστό ή ψητό, με λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά) τόσο λιγότερες θερμίδες προσφέρει.
  • Περπατάτε μισή ώρα την ημέρα, κάτι που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τα στερητικά συμπτώματα από την διακοπή  του καπνίσματος.

Δείτε επίσης