Λεμφαδενίτιδα και λεμφαγγειίτιδα

Λεμφαδενίτιδα είναι η φλεγμονή των λεμφαδένων που προκαλείται από μόλυνση, από βακτήρια, ιούς, μύκητες ή από άλλους μικροοργανισμούς.

Περιοχές στις οποίες μπορείτε να ψηλαφίσετε λεμφαδένες, ειδικά αν είναι διογκωμένοι, είναι οι βουβωνικές χώρες, οι μασχάλες και ο λαιμός.

Η λεμφαγγειίτιδα είναι παρόμοια λοίμωξη που αφορά τα λεμφικά αγγεία. Και οι δυο παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από αποστήματα με πύον και κυτταρίτιδα.

Συμπτώματα

Λεμφαδενίτιδα. Η λεμφαδενίτιδα προκαλεί διόγκωση των λεμφαδένων που μπορεί να είναι και ευαίσθητοι ή επώδυνοι.

Συχνά είναι αποτέλεσμα κυτταρίτιδας ή βακτηριακής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο, αλλά μπορεί να είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε λοίμωξης από βακτήρια, μύκητες, ιούς ή από άλλες αιτίες. Καμιά φορά δημιουργείται απόστημα.

Συμπτώματα λεμφαδενίτιδας

  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο λαιμό, στις μασχάλες και στους βουβώνες.
  • Ευαίσθητοι ή επώδυνοι λεμφαδένες.
  • Ψηλάφηση ενός λείου, ακανόνιστου, μαλακού ή σαν λάστιχο λεμφαδένα που δείχνει πιθανή δημιουργία αποστήματος.
  • Κόκκινο, ζεστό δέρμα πάνω από λεμφαδένες.

Λεμφαγγειίτιδα. Η λεμφαγγειίτιδα συμβαίνει συχνά μετά από οξεία λοίμωξη του δέρματος, όπως κυτταρίτιδα, ή από απόστημα στο δέρμα ή στους μαλακούς ιστούς.

Προκαλεί παλλόμενο πόνο, αδιαθεσία, πυρετό και ανορεξία. Αν παρουσιάσετε μια κόκκινη γραμμή από το σημείο της προσβολής κατά μήκους του άκρου ή μέχρι τη μασχάλη ή το βουβώνα, είναι ζωτικό να γίνει άμεση θεραπεία. Η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο αίμα και να αποβεί μοιραία, αν δεν αντιμετωπιστεί.

Σημεία και συμπτώματα λεμφαγειίτιδας

  •   Πρησμένα σημεία του δέρματος, καμιά φορά με ερυθρότητα και πόνο.
  •  Παλλόμενος πόνος στο σημείο της φλεγμονής.
  •  Αδιαθεσία.
  •  Πυρετός, ιδρώτας και κρυάδες.
  •  Ανορεξία.

Επείγοντα συμπτώματα

  • Μια κόκκινη λουρίδα που ξεκινάει από το σημείο της προσβολής κατά μήκος του άκρου και μπορεί να φτάνει στη μασχάλη ή στο βουβώνα.

Διάγνωση

Στις διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνονται καλλιέργειες αίματος, μέτρησηλευκών αιμοσφαιρίων και καλλιέργεια ή βιοψία λεμφαδένων.

Θεραπεία

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την πηγή της λοίμωξης. Θεραπεία με αντιβιοτικά που αρχίζει αμέσως συνήθως θέτει τη νόσο υπό έλεγχο σε λίγες ημέρες με πλήρη ανάνηψη.

Η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τους πόνους. Τα αποστήματα μπορεί να χρειαστεί να παροχετευθούν χειρουργικά.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Δείτε επίσης