Διαβολική σφήκα υποχρεώνει αράχνες να τρέφουν τα μωρά της

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Biology καταγράφει ένα θρίλερ που εκτυλίσσεται στα δάση της νότιας Ιαπωνίας.

Η σφήκα του είδους Reclinervellus nielseni μετατρέπει αράχνες σε ζόμπι και τις αναγκάζει να υφαίνουν ιστούς για τα σφηκάκια της. Στη συνέχεια η οι αράχνες γίνονται γεύματα των παιδιών της σφήκας.

Όλα ξεκινούν όταν η σφήκα τσιμπά την αράχνη με το κεντρί της για να την αφήσει προσωρινά παράλυτη. Πριν προλάβει το θύμα να συνέλθει, γεννιέται ένα αβγό επάνω στην αράχνη ή μέσα στην κοιλιά της.

araxnh5 sfika

Αυτή η αράχνη είναι καταδικασμένη: στην πλάτη της μεταφέρει την προνύμφη της σφήκας.

Μετά από εβδομάδες, το αβγό εκκολάπτεται και η προνύμφη αρχίζει να απομυζά αίμα από την αράχνη. Όταν φτάσει στα τελικά στάδια της ανάπτυξης, η προνύμφη παρεμβαίνει στο νευρικό σύστημα της αράχνης και την αναγκάζει να υφάνει έναν ειδικό ιστό, μέσα στον οποίο η προνύμφη θα φτιάξει το κουκούλι όπου θα μεγαλώσει η σφήκα. Όταν η αράχνη ολοκληρώσει το κουκούλι, η προνύμφη ρουφά όλο το αίμα της αράχνης.

Σε μια προσπάθεια να διαλευκάνουν το φαινόμενο, Ιάπωνες ερευνητές συνέλεξαν 1.600 αράχνες του είδους Cyclosa argenteoalba στην κεντρική και νότια Ιαπωνία. Οι 23 από αυτές βρέθηκαν να μεταφέρουν αβγά σφήκας.

Δείτε επίσης