Το αλκοόλ προστατεύει από το έμφραγμα αλλά προκαλεί καρκίνους

Το αλκοόλ προστατεύει από το έμφραγμα αλλά αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet.

Διεθνής ομάδα ερευνητών παρακολούθησε επί 4 χρόνια 114.970 άτομα. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 13 χώρες (Σουηδία, Καναδά, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Πολωνία, Νότιο Αφρική, Τουρκία, Κίνα, Κολομβία, Ινδία και Ζιμπάμπουε), έτσι ώστε να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.

Η μελέτη βρήκε ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με μείωση κατά 24% του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής προσβολής (εμφράγματος).

Τα άτομα που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ (2-3 ποτά την ημέρα για τους άντρες και 1-2 ποτά για τις γυναίκες) ήταν πιο προστατευμένοι απ’ όσους έπιναν λίγο (έως ένα ποτό την ημέρα και για τα δύο φύλα) ή όσους έπιναν περισσότερο. (πάνω από 3 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και πάνω από 2 ποτά για τις γυναίκες).

Διπλάσια πιθανότητα για ορισμένους καρκίνους

Όμως, ήταν αυξημένος κατά 50% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του οισοφάγου, του στομάχου, του εντέρου, του ήπατος, του μαστού, των ωοθηκών, της κεφαλής και του τραχήλου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, οι πιθανότητες κάθε άντρα να εμφανίσει καρκίνο είναι 1,5% για την στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα, 0,8% για τον οισοφάγο, 0,13% για τον μαστό, 1,08% για το στομάχι, 4,8% για το παχύ έντερο και 1,3% για το συκώτι και την χοληδόχο κύστη.

Οι πιθανότητες καρκίνου για κάθε γυναίκα είναι 10% για τον μαστό, 4,5% για το παχύ έντερο, 0,23% για τον οισοφάγο, 0,53% για το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη, 0,67% για τη στοματική κοιλότητα και τον φάρυγγα, 1,33% για τις ωοθήκες και 0,67% για το στομάχι.

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίσθηκε με αύξηση τραυματισμών κατά 30% .

Δείτε επίσης