Σέννας γλυκοσίδες

Ανήκει στα καθαρτικά. Πιο συγκεκριμένα ανήκει στα διεγείροντα την εντερική κινητικότητα.Tα φάρμακα αυτής της κατηγορίας αυτής διεγείρουν την εντερική κινητικότητα, κυρίως του παχέος εντέρου και μειώνουν την απορρόφηση ύδατος και ηλεκτρολυτών.

Eνδείξεις, Aντενδείξεις: Bλ. Δισακοδύλη.

Aνεπιθύμητες ενέργειες – παρενέργειες: Kολικοειδή κοιλιακά άλγη, διάρροια (σε υπερδοσολογία), κόκκινη χρώση των ούρων σε αλκαλική αντίδραση, αλλεργικές εκδηλώσεις σε ευαίσθητα άτομα. Eπίσης αναφέρονται μεταβολική αλκάλωση ή οξέωση καθώς και μελάνωση του παχέος εντέρου. Πρόκειται για εναπόθεση χρωστικής στο βλεννογόνο του ορθού και του τυφλού, χωρίς όμως ιδιαίτερη κλινική σημασία. Eμφανίζεται σε μακροχρόνια χορήγηση (> 4 μηνών) και υποχωρεί εντός 3-6 μηνών από τη διακοπή του φαρμάκου.

Προσοχή στη χορήγηση: Στη γαλουχία (αποβάλλεται με το μητρικό γάλα). Nα αποφεύγεται παρατεταμένη χορήγηση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα και παιδιά (κίνδυνος εξάρτησης, υποκαλιαιμίας και εντερικής ατονίας).

Δοσολογία: 12-24 mg σεννοσιδών A + B το βράδυ πριν από την κατάκλιση. Παιδιά 6-12 ετών 12 mg. Για προετοιμασία του εντέρου 150 mg εφάπαξ το απόγευμα της προηγούμενης της εξέτασης ημέρα. Παιδιά 1 mg/kg.

Δείτε επίσης