Κίνδυνος για την υγεία της καρδιάς ο καρκίνος

Ο καρκίνος μπορεί να κάνει ζημιά στην καρδιά, ακόμα και αν το άτομο δεν έχει ενδείξεις καρδιακής νόσου, συμπεραίνουν Αυστριακοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θα πρέπει να ελέγχουν την καρδιακή κατάσταση των ασθενών με καρκίνο και να τους θέτουν σε αγωγή που προστατεύει την καρδιά τους από βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η αντικαρκινική θεραπεία.

kardia karkinos 5 5Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης εξέτασαν 555 ασθενείς με καρκίνο και βρήκαν ότι είχαν υψηλά επίπεδα χημικών ουσιών στο αίμα τους που σηματοδοτούν την ύπαρξη καρδιακής νόσου.

Φλεγμονή και τροπονίνη

Πριν οι ασθενείς αρχίσουν οποιαδήποτε θεραπεία, οι ερευνητές τους υπέβαλαν σε σειρά εξετάσεων για ενδείξεις καρδιακής νόσου. Εστίασαν σε ορμόνες που σχετίζονται με την καρδιά, σε πρωτεΐνες σχετικές με τη φλεγμονή και στην τροπονίνη η οποία ρυθμίζει τους σπασπούς του καρδιακού μυ. Η τροπονίνη χρησιμοποιείται συχνά για να διαγνωστεί αν ένα άτομο έχει υποστεί σιωπηλό έμφραγμα.

Η ανάλυση των δειγμάτων αίματος έδειξε ότι τα επίπεδα της τροπονίνης και όλων των άλλων ουσιών που μετρήθηκαν αυξάνονταν ανάλογα με την σοβαρότητα του καρκίνου, και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν 100 φορές παραπάνω. Οι δείκτες που σχετίζονται με την αύξηση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν αυξημένοι κατά 21-54%.

“Καρδιολόγοι και ογκολόγοι συνήθως εστιάζουν αποκλειστικά στις παθήσεις της ειδικότητά τους. Αλλά αυτές τα τελευταία χρόνια συνυπάρχουν καθώς μαθαίνουμε όλο και περισσότερα πράγματα για την τοξική επίδραση της χημειοθεραπείας στην καρδιά¨, ανέφερε η Άννα Μπαρακ, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιοογκολογίας του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, το σώμα μπορεί να προσπαθεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο αυξάνοντας την φλεγμονώδη διαδικασία κι αυτό επηρεάζει την καρδιά. Επίσης, ο καρκίνος μπορεί να εκκρίνει τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τον καρδιακό μυ.

Δείτε επίσης