Άσθμα: Κίνδυνος για το παιδί από λήψη παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που λαμβάνουν παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες αποκτήσουν παιδί με άσθμα, σύμφωνα μια νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

paraketomolhH παρακεταμόλη (εμπορική ονομασία, depon, panadol, apotel κ.ά.) είναι ένα αντιπυρετικό παυσίπονο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Λαμβάνεται επίσης για τον οξύ πόνο της μέσης. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν συσσωρευτεί οι ενδείξεις ότι ουσία μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες από τη μακροχρόνια χρήση της.

Ερευνητές του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας στο Όσλο, εξέτασαν τα δεδομένα μιας μεγάλη εθνική μελέτη που ονομάζεται Norwegian Mother and Child Cohort Study. Επικεντρώθηκαν σε παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνέκριναν τις έγκυες γυναίκες που είχαν πάρει παρακεταμόλη σε σχέση με αυτές που δεν είχαν πάρει ως προς τις επιπτώσεις στο άσθμα των παιδιών. Η μελέτη αφορούσε 114.500 παιδιά που ελέγχθηκαν για άσθμα όταν ήταν 3 και 7 χρονών.

Συνολικά, το 5,7% των παιδιών είχαν άσθμα στην ηλικία των 3 ετών και το 5,1% στην ηλικία των 7 ετών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν συσχέτιση μεταξύ άσθματος στα τριών χρονών παιδιά και της έκθεσής τους στην παρακεταμόλη κατά την εγκυμοσύνη. Η σχέση ήταν ισχυρότερη στα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν πάρει παρακεταμόλη πάνω από μια φορά κατά την κύηση. Το φάρμακο αύξησε κατά 13% τον κίνδυνο για άσθμα στα τρίχρονα παιδιά και 27% στα επτάχρονα.

Η συσχέτιση παρατηρήθηκε είτε οι μητέρες είχαν πάρει την παρακεταμόλη για πόνο, πυρετό ή γρίπη, που σημαίνει ότι το φάρμακο και όχι η αρρώστια συνδέεται με το άσθμα.

Βρέθηκε επίσης ότι τα μωρά στο οποία είχε δοθεί παρακεταμόλη είχαν 33% μεγαλύτερο κίνδυνο για άσθμα.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σύνδεση μεταξύ ιβουπροφαίνης (ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) και άσθματος. Βρήκαν ότι οι μητέρες που λάμβαναν ιβουπροφαίνη κατά την εγκυμοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχει το παιδί με άσθμα στην ηλικία των 3 ετών αλλά η σύνδεση αυτή εξαφανιζόταν στην ηλικία των 7 ετών.

Να σημειωθεί ότι μια άλλη μελέτη έχει βρει ότι οι έγκυες γυναίκες που λαμβάνουν παρακεταμόλη μπορούν να προκαλέσουν στα νεογέννητα παιδιά τους ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητας. Εντωμεταξύ, τελευταίες έχει ρίξει αμφιβολίες για το όφελος που παρέχει η παρακεταμόλης στον πυρετό και κατά του πόνο της μέσης

Δείτε επίσης