Αμφιβολίες για το όφελος της παρακεταμόλης στον πυρετό

H παρακεταμόλη είναι ένα αντιπυρετικό παυσίπονο το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης στους ενήλικες, αλλά μπορεί να μην έχει στην πραγματικότητα όφελος, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Respirlog.

Η παρακεταμόλη είναι η δραστική ουσία που υπάρχει σε διάφορα παυσίπονα όπως depon, panadol και apotel.

Οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν τη λήψη παρακεταμόλης για άμβλυνση των συμπτωμάτων της γρίπης και του πόνου, αλλά Νεοζηλανδοί ερευνητές αναφέρουν ότι η καθημερινή λήψη της δεν έχει αποτέλεσμα.

Η μελέτη εξέτασε αν η παρακεταμόλη παρέχει κάποιο όφελος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης. Θα πρέπει όμως να αναφερθεί ότι η παρακεταμόλη έχει σκοπό να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και δεν στοχεύει την αιτία της μόλυνσης.

Η παρακεταμόλη θεωρείται ότι ρίχνει τον πυρετό αλλά αυτό, αν και ανακουφίζει τον πάσχοντα, παρατείνει στην πραγματικότητα τη γρίπη. «Θεωρητικά, η καταστολή του πυρετού, ο οποίος αποτελεί ένα φυσιολογικό αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού για να απαλλαγεί από τους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια παρατείνει τη γρίπη», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Ιρέν Μπρέιθγουεϊτ, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο (MRINZ) της Νέας Ζηλανδίας, στο Ουέλινγκτον.

«Περιμέναμε ότι η παρακεταμόλη θα μείωνε τον πυρετό και έτσι θα επέτρεπε σε υψηλότερα επίπεδα του ιού της γρίπης να κυκλοφορούν στο σώμα παρατείνοντας τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Αλλά σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, βρήκαμε ότι δεν μειώνει τον πυρετό, και άρα δεν επηρεάζει τα επίπεδα του ιού της γρίπης, ούτε ανακουφίζει από τα συμπτώματα της γρίπης».

Χρειάζονται νέες μελέτες για το ρόλο της παρακεταμόλης

Οι ερευνητές χώρισαν 80 ενηλίκους με συμπτώματα γρίπης (λ.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, συνάχι, πονοκέφαλο) σε δύο ομάδες. Οι 40 έπαιρναν ένα χάπι παρακεταμόλης των 500 mg τέσσερις φορές την ημέρα, επί πέντε ημέρες, και οι άλλοι 40 λάμβαναν ένα εικονικό φάρμακο. Όλοι έπαιρναν επίσης και το αντιϊικό φάρμακο, την οσελταμιβίρη (Tamiflu).

Οι ερευνητές μέτρησαν το ιϊκό φορτίο στους πάσχοντες από γρίπη την πρώτη, δεύτερη και πέμπτη μέρα, ενώ κατέγραφαν την θερμοκρασία και τα συμπτώματά επί 14 ημέρες. Και στις δύο ομάδες, τα συμπτώματα, ο πυρετός, και ο χρόνος ανάρρωσης ήταν ο ίδιος.

Οι ερευνητές είπαν: «Η μελέτη μας ήταν μικρή και οι συμμετέχοντες ήταν κατά τα άλλα υγιείς, νεαροί ενήλικες, επομένως δεν μπορούν τα συμπεράσματά μας να γενικευθούν. Ωστόσο εγείρονται  ερωτήματα για την βαρύτητα των επιστημονικών στοιχείων που έχουν οδηγήσει στην καθολική σύσταση της λήψης παρακεταμόλης απ’ όποιον έχει γρίπη».

Πάντως, ο Τομ Τζέφερσον, από το Κέντρο Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στη Βρετανία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, επέστησε την προσοχή, διότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την οσελταμιβίρη. «Όλοι οι εθελοντές έπαιρναν το Tamiflu το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει με την παρακεταμόλη και γι’ αυτό να μην υπήρξαν εμφανή αποτελέσματα», είπε.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που έχει βρει χωρίς όφελος τη παρακεταμόλη στην περίπτωση της γρίπης. Δεν μπορεί να αλλάξει τις μέχρι σήμερα συστάσεις καθώς είναι μικρή αλλά δίνει μια κατεύθυνση σε νέες έρευνες σχετικά με το πραγματικό όφελος που έχει η δραστική ουσία.

Σημειώνεται ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η παρακεταμόλη δεν ανακουφίζει από τον πόνο στη μέση εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας. Από την άλλη μεριά υπάρχουν μακροχρόνιες παρενέργειες από την συχνή χρήση της παρακεταμόλης. Ο κίνδυνος μπορεί να είναι σημαντικός ακόμα και με χαμηλή δοσολογία για ορισμένα άτομα, κάτι που εξαρτάται από ένα ένζυμο το οποίο λαμβάνει μέρος στη μεταβολισμό της δραστικής ουσίας.

Μπορείτε να δείτε τη μελέτη σε Pdf εδώ.

Δείτε επίσης