ΚΕΕΛΠΝΟ: 300.000 άτομα έχουν ηπατίτιδα Β στην Ελλάδα και 167.000 ηπατίτιδα C

hpatitis cΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας στις 28 Ιουλίου, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.

Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 167.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συχνότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών αγγίζοντας το 75%, καθώς με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αρκούν μονάχα δύο χρόνια ενεργούς ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών για να έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας C ένας άνθρωπος-χρήστης στο κέντρο την Αθήνας.

Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα).

Οι ασθενείς με χρόνια λοίμωξη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, επιπλοκές που είναι υπεύθυνες για 1 εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως το χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην πρόληψη και αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων. Από το 1982 υπάρχει ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β, που είναι το πρώτο προληπτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του ήπατος.

Επιπλέον, η χρήση νέας γενιάς αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας C.

Όπως αναφέρεται, το ΚΕΕΛΠΝΟ καταβάλλει προσπάθεια για την πρόληψη της μετάδοσης των ιογενών Ηπατιτίδων, τη βελτίωση της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής, καθώς και τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των προσβληθέντων από τη νόσο ατόμων.

Δείτε επίσης